Camilla Stormont
Hej Alle Sammen!
Dette bliver mit første blogindlæg for Ridehesten, og jeg er rigtig glad for at du læser med. Mit navn er Camilla Stormont, jeg er 28 år gammel og jeg ejer Danmark’s (måske) største adfærdscenter beliggende på Fyn.
Min spidskompetence er at adfærdsbehandle heste der, af den ene eller anden grund, ikke længere er balancerede i træningen. Her på stedet møder vi alt lige fra shetlandsponyer til dressurheste, westernheste, heste fra galopbanen og meget mere. Vi er ligeglad med branche, race eller ambitionsniveau.
Rigtig mange mennesker ser frustreret til som deres ellers velfungerende hest, pludseligt har udviklet stejleadfærd, smider rytteren af, er sur, ikke vil have rytter på, ikke kan løfte hove, bider på staldgangen, ikke vil i trailer eller andre ting.
Der er mange grunde til at “dårlig” adfærd kan opstå ved hestene, men der er et par typiske grunde, som jeg her kort vil remse op.
Smerter
En af de mest almindelige grunde til at heste ændre adfærd er smerter. Det kan være alt fra røntgenforandringer og mavesår til småskrammer eller en dårlig tilpasset sadel. Heste reagerer forskelligt på smerter, og derfor kan det være svært at spotte præcist hvor smerten stammer fra.
Oftest er det dog ikke smerten i sig selv, men smerten i kombination med pres og det vi kalder “forudindtagende adfærd”. Hvis hesten har ondt i ryggen og samtidig bliver presset over evne i ridningen, vil den oftest gå i konflikt.
Når hesten måske tidligere har haft ondt et sted, antager hesten nu - eller er hesten bange for, at det vil gøre ondt igen. Derfor vil adfærden udvikle sig fra at være et smertetegn, til nu at være konflikt adfærd (hvis smerten er behandlet).
Derfor kræver det nu træning at lære hesten, at det ikke længere gør ondt og at den faktisk igen kan bruge sin krop uden problemer.
For meget pres
En anden typisk grund til adfærdsproblemer er hvis hesten oplever for meget pres. Ligesom med smerte, er det meget forskelligt hvor meget pres en hest kan “tåle”. For nogen heste skal der meget til for at den siger fra, og for andre opstår konfliktadfærd ret hurtigt når hesten føler sig presset.
Det er naturligvis vigtigt at pointere, at bare fordi ens hest ikke siger tydeligt fra, kan den stadig føle sig presset.
En hest der udvikler konfliktadfærd fordi den føler sig for presset, skal omdirigeres så den får en ny oplevelse af hvad det vil sige at arbejde. Dette skal jeg nok tale mere om i et andet blogindlæg.
Misforståelser
Adfærdsproblemer kan også hurtigt opstå hvis der er mange misforståelser imellem hest og rytter. Dette opstår specielt hvis træneren ikke ved hvordan de skal håndtere hesten eller aflæse dens signaler. Det opstår også hvis hesten gentagende gange ikke forstår hvad træneren mener og derfor bliver frustreret.
Mange af de adfærdsheste jeg får herude, er oftest tiltagende i konflikt, hvis ejeren også begynder at blive nervøs for hesten, dette sker når vi er nervøse - for så er vores kropssprog svagt og usikkert, og det finder mange heste frustrerende.
Dårlige oplevelser
Det er klart at en dårlig oplevelse også kan skabe dårlig adfærd. Det kan f.eks være en unghest der er blevet bange og har tabt sin rytter, og derfor nu er bange for rytteren. En hest der har været væltet i traileren og derfor nu er bange for traileren.
I modsætning til mennesker, kan heste ikke tale deres dårlige oplevelser igennem og løse dem igennem samtale terapi - hesten er nødt til at opleve situationen igen og igen med et godt udfald, så hesten igen kan blive tryg ved situationen.
Det er klart at der er et helt hav af mellemting, nye veje og andre ting der også kan gøre at adfærdsproblemer opstår. Hos mig, har jeg 3 forskellige fokus områder, som jeg helt sikkert også vil komme til at blogge om:
Rehabiliterings heste
Dette er heste som jeg får foræret, heste som er blevet opgivet enten fordi at ejeren ikke magter hesten længere, eller fordi hesten er blevet for voldsom til at man tør give den videre/sælge den, uden at den har været igennem en adfærdsbehandling først. Jeg har alt fra små ponyer til store Dansk Varmblod’s heste. Alle heste er velkommende i rehabilitering, og vurdere vi at hesten er for “skadet” eller det ikke er muligt at finde nyt hjem til den, tager vi den tunge beslutning og giver dem fred. Heldigvis sker det meget sjældent.
Træningsheste
Træningsheste er private mennesker der sender deres hest i træning herude. Vi tager ikke kun i mod adfærdsheste men også almindelige tilridninger, videreuddannelse mv.
Undervisning
En af de ting der er vigtige ting er jo helt at undgå at der opstår adfærds problemer og konflikter mellem træner og hest, derfor er det vigtigt at få undervist mennesker i den rigtige håndtering og aflæsning af kropssprog. Dette gælder hvadend man er top konkurrencerytter eller almindelig skovtursrytter, vi kan alle blive bedre til at læse vores heste.
Jeg er rigtigt glad for at arbejde med adfærdshestene, og jeg håber på at det er noget jeg vil fortsætte med mange år endnu. Jeg har lidt forskellige uddannelser og et utal af kurser jeg baserer min viden på.
Jeg tror ikke på en bestemt metode, jeg tror på at alle heste er forskellige, alle mennesker er forskellige - og at vi derfor skal samle så mange redskaber som muligt, så vi kan tilpasse det lige præcist den ekvipage vi møder.
Men én ting jeg dog tror på: Vi skal aldrig slås med heste.
Det er gammeldags at tro at vi skal “vinde en kamp” eller “vise hesten hvem der bestemmer”. Desværre ender mange af de heste herude hvor den metode er prøvet, men mislykkedes - hvilket skaber mistillid.
Vi skal ikke kæmpe, vinde eller slås.
Vi skal træne, forstå og kommunikerer.