1934: En hippologisk tidsrejse

05-04-2023 17:22

Charlotte Kusk Berwald

Vi er nu nået til det herrens år 1934 i den hippologiske tidsrejse. Mens vi venter på at få fat i materiale fra 1920'erne kigger vi lidt på tiden før Anden Verdenskrig. Hvad skete der mon i hesteverdenen i 1934?

Copyright Ridehesten.com
Jagt anno 1934.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ude i den store verden er der fart på. Anders And ser dagens lys for første gang i Den Kloge Lille Høne. I Kina har vi den lange march og i Tyskland overtager Adolf Hitler magten og udråbes, eller udråber nok nærmere sig selv, som Der Führer. Hjemme i den danske andedam sker der også ting og sager. Den første S-togslinje bliver åbnet i København. Og hvad så med hestene? Der sker er også ting og sager. Dengang kostede et årsabonnement på Hippologisk Tidsskrifte i øvrigt fem kroner årligt og halvanden krone i kvartalet. Bladet udkom to gange om måneden.

Copyright Ridehesten.com
Et glimt af hverdagen.

Stor import af Fuldblod
Der kom i 1934 mange fuldblodsheste til Danmark. I årets første nummer berettes der op en indkøbsrejse i december 1933 hvor hr. grosserer Knud Hansen har været på decemberauktionen i Newmarket for at indkøbe heste. Der listes op hvilke heste der er tale om samt deres afstamning. Hingsten Tremola fremhæves dog og beskrives som en “meget velbygget hingst, fin og ædel med passende føre lemmer. Den er, som man vil se i stamtavlen, af fortrinnelig afstamning. Dens bedste præstation på banen var en andenplads i det irske Derby. Den har i England præsteret godt afkom, der i alt har vundet et halvt hundrede løb.”

Tysk forbud mod kupering af haler
Der er meget vi tager forgivet i dag. At man selvfølgelig ikke kuperer halen, altså, skærer den af så der ikke er noget af vifte fluer andre insekter væk med, er en af dem. I 1934 meddeltes det at man i Tyskland havde valgt at kategorisere halekupering som dyremishandling. Udover at tyske heste ikke måtte kuperes, blev der også udstedt et forbud mod at importere heste med kuperede haler. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Nordiske rytterstævner i København
Ridesporten var for alvor kommet i gang. Det Nordiske Rytterstævne i København var så velbesøgt, at man ganske enkelt var nødt til at begrænse antallet af deltagere. Der blev afviklet sværere military, sværere skoleridning og sværere ridebanespringning. 

Nyt ridehus i Klampenborg
Ridesporten var for alvor kommet i vækst og den var blevet international. Et hold svenske officerer rejse til USA og Canada for at deltage i internationale ridekonkurrencer og kunne konstatere at overalt i den vestlige verden var konkurrencen benhård ved de internationale stævner. Dette betød at datidens ryttere måtte have endnu bedre forhold at træne under og rundt omkring i det danske land blev der derfor bygget ridehuse. Direktør A. Mattsson indviede i 1934 et flot ridehus, der var særdeles moderne. Ridehuset målte 22x43 meter og der var sat ventilatorer ind, således at luften i ridehuset blev udskiftet fire gange i timen. 

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen