1897: En hippologisk tidsrejse

16-03-2023 17:22

Charlotte Kusk Berwald

Vi tager nu et spring frem i tiden og lander på alle fire hove i år 1897. Gad vide hvad der skete i hesteverdenen dengang? Vi har igen været et smut i arkivet og gravet gamle historier frem fra en svunden tid hvor Hippologisk Tidsskrift blev udgivet tre gange om måneden

Copyright Ridehesten.com
Illustration i Hippologisk Tidsskrift anno 1897.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sidste gang omhandlede det livet i 1890. Nu er vi hoppet nogle år frem i tiden. 1897 var året hvor den folkekære skuespiller Arthur Jensen så dagens lys for første gang. Han fik lov at dele fødeår med den tyske propagandaminister, nazisten  Joseph Goebbels. I Klondike raser guldfeberen, efter at nyheden om fund af guld når Seattle. I fiktionens verden var det også her Joakim von And rejste til for nær Dawson City at grundlægge den formue, der senere skulle gøre ham til verdens rigeste and.

Der var penge i travere
Vi er endnu ikke nået til en tid hvor konkurrenceridning, som vi kender den i dag, er noget nogen gør sig i. I stedet er det primært travløb, og andre former for væddeløb, der menes, når man snakker om sportsheste i den tid. Af samme årsag er det defor naturligt at der i tiden skrives så meget om avlen af travheste i både ind- og udland. I Hippologisk Tidsskrift bringes der selvfølgelig nyt om avlen af netop travere i næsten hvert eneste magasin.

Copyright Ridehesten.com
Der begyndte så småt at komme gang i travhesteavlen i Norge.

I England brugte man en del hackneyheste i avlen. I vor tid forbinder de fleste hackney med en hesterace, der primært bruges til kørsel, har et fyrigt temperament og usædvanligt høje knæløft hvilket gør den til ikke bare en god kørehest, men også en meget elegant en af slagsen.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Der var masser af penge i at avle travheste, navnligt hvis man havde en god hingst. I England kunne en bedækning, prisen for en bedækning blev i øvrigt kaldt for springpenge, hurtigt stå i tre til tyve pund, hvilket var 54 til 360 kr. dengang. Hingsten Lord Melton indtjente hvert år 550 pund til sin ejer, der tilmed havde afslået et bud på 2000 pund.

Copyright Ridehesten.com
Illustration anno 1897.

Læderfedt blev en ting
Det var også i år 1897 at “Skandinavisk Læder Extract Fedtfabrik” lancerede deres lædersmørrelse. De var ikke de første, der forsøgte sig med dette, men indtil da havde produkterne sjældent holdt hvad de lovede. I dag er der næppe en rytter, der ikke har forskellige produkter til at pleje og vedligeholde læder stående i staldskabet.

Copyright Ridehesten.com
Produktanmeldelse anno 1897.

Skoleridt udløste bifald
Den berømte skolerytter (det vi i dag vil kalde en dressurrytter) høstede stort bifald da han 16. januar 1897 viste hvad hans heste formåede. Opvisningen fandt sted i Dresden under overværelse af prinser, såsom prins Georg, Frederich August og Johann Georg. Efterfølgende kunne publikum stille spørgsmål. Dette må være meget lig når kendte toprytter i vor tid afholder clinic. Som en del af repetioret hyrede flere cirkusser skoleryttere, der både kunne ride deres heste smukt rundt i gangarterne, såvel som at lave changementsserier.

Copyright Ridehesten.com
Illustration i Hippologisk Tidsskrift.

Brutus - en stjerne
Halvblodshingsten Brutus kom til verden i 1888, samme år som Hippologisk Tidsskrift så lyset for første gang. Faren til hingsten var Ethelbert og moren var Brun. Her var en hest, der passede ind i sin tid med stærke lemmer, ikke for bred og gode gangarter. Brutus levede sit liv i Holstein, Tyskland. Gad vide hvor mange danske heste, der har Brutus i stamtavlen, når man går langt nok tilbage?

Copyright Ridehesten.com
En vaskeægte stjernehest.
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner