Voltigering er bygget op på tillid, gode oplevelser og ultimativ præcision

02-09-2021 20:17

Christine Krogh Frausing
Skribent

Voltigering er et samspil og består af 3 forskellige komponenter. Er der bare én af disse der laver en fejl, kan det betyde at udøveren falder ned af hesten. Det er derfor vigtigt at hesten ved præcist hvor den har udøveren, og omvendt

Copyright Ridehesten.com
Lasse Kristensen og Sheena Bendixen Foto: Ridehesten / Anette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En voltigeringshest bliver uddannet igennem en hel masse dressur. For at man skal kunne lave øvelser på en hest, er det vigtigt at den har grundridningen i orden, så den kan lave en samlet galop med bæring. Den typiske voltigeringshest er som minimum 9-10 år. Årsagen er at der er så meget at lære for en voltigeringshest, og kan den det ikke hundrede procent, så kan det gå galt. Det fortæller Lasse Kristensen i et interview.

Hvis jeg som longefører ikke gør det godt, så har udøveren ikke en chance, fortæller Lasse.

Copyright Ridehesten.com
Lasse Kristensen. Foto: Ridehesten / Anette Boe Østergaard

Hestens opgave i voltigering

Hestens fornemmeste opgave er, at gå så ens som muligt hele tiden. Udøveren der danser på hesten, skal hele tiden have en ens rytme at arbejde ud fra. En voltigeringshest er utroligt fin for hjælperne. Det kan være svært at forklare hvad forskellen er på en voltigeringshest og en hvilken som helst anden sportshest. Men der er dog alligevel en verden til forskel. 

– I modsætningen til dressur, hvor hesten skal arbejde væk fra hjælperne, skal en voltigeringhest arbejde op imod hjælperne. Flytter hesten sig 3 centimeter til den ene side, så falder udøveren ned, forklarer Lasse Kristensen, der er longefører. 

Til hverdag udøves der ikke voltigering på en hest hver dag. To gange om ugen bliver hesten longeret og brugt til voltigering, og det resterende arbejde er dressur. Mindst to gange om ugen holder hesten fri. Når hesten går i longen, er det vigtigt at den går korrekt. Hesten må ikke være stillet for højt, og der er fokus på den korrekte galop. 

Hesten skal ligge på en pegefinger

Voltigeringhesten reagerer på ultra fine hjælpere. Faktisk skal hesten være så let, at den bare kan ligge på en pegefinger. Det er meget små justeringer der skal til, og det er vigtigt at longeføreren, udøveren og hesten arbejder sammen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Hvis jeg som longefører ikke gør det godt, så har udøveren ikke en chance, fortæller Lasse.

Når Lasse varmer hesten op, foregår det meget som man ville varme en dressurhest op. Han starter med at arbejde ryggen op på hesten, samt arbejde den hen imod noget afskub. Herefter begynder han at samle hesten, så den får den rigtige form til når udøverene skal op på ryggen. Der er øvelser der slet ikke kan lade sig gøre hvis hesten ikke er samlet, og derfor er det vigtigt at hesten går frivilligt frem, og er villig til at samle sig.

Copyright Ridehesten.com
Sheena Bendixen og Ramstein. Foto: Ridehesten / Anette Boe Østergaard

Hesten vil gå igennem ild og vand, hvis den kan stole på dig. Derfor er det vigtigt at give hesten en masse gode og positive oplevelser. Det vægter jeg meget højt, fortæller Sheena Bendixen

Heste bliver ikke for gamle til at lære

Det er når hesten er over 10 år, at den er i sin bedste alder. Men det betyder ikke at man ikke kan tage en hest der er 10 år, og først begynde at lære den voltigering dér. 

– Jeg har flere gange taget en springhest på 10 år, for så at gøre den til voltigeringhest. Springheste har en god motor og den rigtige galop. Nogen heste kan være kildne, og det kan tage dem lang tid at lære, men oftest går det altid med lidt arbejde, siger Lasse.

Copyright Ridehesten.com
Sheena Bendixen og Ramstein. Foto: Ridehesten / Anette Boe Østergaard

Sheena vægter et stærkt bånd til hesten

Sheena Bendixen vægter det gode bånd til hesten. Det er vigtigt at man kan stole på sin hest, og derfor skal hesten også kunne stole på sin longefører og sin udøver. 

– Hesten vil gå igennem ild og vand, hvis den kan stole på dig. Derfor er det vigtigt at give hesten en masse gode og positive oplevelser. Det vægter jeg meget højt, slutter Sheena Bendixen af.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen