Velerne Ask er her ikke mere

17-06-2023 09:15

Annika Knudsen Lorentsen

Velerne Ask, der blandt andet har vundet DM med Søren Møller Rohde i sadlen, er desværre død kort efter folingen af et fint hoppeføl. Det fortæller Lene Ibsen, der er mor til Filippa Ibsen, der de seneste år har ejet Velerne

Copyright Ridehesten.com
Søren Møller Rohde og Velerne Ask ved DM i 2016. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht

Den for mange velkendte hoppe, Velerne Ask e. Cosimo/ Carpaccio (opdr. Andreas Christiansen), er død i en alder af 18 år. 

Velerne Ask er en af det forrige årtis succesfulde danske heste, blandt andet fordi hun i 2016 vandt DM med Søren Møller Rohde i sadlen. Den velspringende hoppe har desuden flere internationale sejre og Nations Cup-deltagelser på CV'et, og i sine sidste år som aktiv sportshest, gik hun med Filippa Ibsen i sadlen, og sammen deltog de i Nations Cup og DM for children. 

Copyright Ridehesten.com
Filippa Sand Ibsen og Velerne Ask i 2019. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Den 9. juni vågnede Lene Ibsen midt om natten, og kiggede ud af vinduet, hvor Velerne gik lige udenfor, så Lene kunne holde øje med hende frem mod den nært forestående foling. 

– Der var ret mørkt, så jeg gik ud for at kigge til hende. Velerne havde lige folet og var i løbet af kort tid på benene, og hun så rigtig frisk ud. På folden ved siden af kaldte de andre heste lidt, så jeg besluttede at tage Velerne og føllet ind, for at give dem mest muligt ro, fortæller Lene og fortsætter: 

– De så begge ud til at have det godt, føllet er et stort flot hoppeføl efter Bøgegårdens Comann, og det var i det samme i gang med at lede efter mælk hos Velerne, som samtidig fik et velfortjent måltid. Føllet fandt ikke lige yveret, og kort efter lagde Velerne sig ned. Det så jeg ikke som bekymrende, da hun for to år siden folede med samme mønster, hvor hun havde lidt efterveer og lagde jeg ned kort efter. 

Copyright Ridehesten.com
Søren Møller Rohde og Velerne Ask ved DM i 2016. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht

Et trist udfald
Lene fik malket to sutteflasker ud, som hun gav til føllet, og så fik hoppe og føl ellers lidt ro. En lille time efter, gik Lene igen ud for at kigge til dem. 

– Føllet lå og sov, og Velerne lå stille og roligt ved siden af. En time senere så det dog helt anderledes ud. Velerne rejste og lagde sig, og så var efterbyrden på vej, men det så helt forkert ud. Efterbyrden var en stor klump, og jeg prøvede med hånden, om jeg kunne hjælpe, men så kom der i stedet en masse blod, forklarer Lene, som selvfølgelig straks forsøgte at få fat i dyrlægen, da hun ikke var i tvivl om, at der var noget galt. 

– Jeg ringede med det samme til diverse dyrlæger på min opkaldsliste, samtidig med, at jeg fik føllet ind i en anden boks. Samtidig lagde Velerne sig ned igen, og jeg var ikke i tvivl om, at det gik den forkerte vej. Jeg kunne ikke få fat i en dyrlæge, så jeg søgte efter dyrlægevagtens nummer, samtidig med, at jeg begyndte at malke Velerne. Det var en ret brutal følelse at være nødt til at fokusere på at få malket mælk ud til føllet. 

Ti minutter i seks lykkes det Lene at få fat i en dyrlægevagt, som hun bad komme med det samme. 

– Her sad jeg med Velernes hoved i skødet, hun var helt rolig, og jeg fortalte hende, at vi er stolte af hende, og at vi ville komme til at savne hende. Jeg fortalte hvor ked af det, jeg ville være over, at hun ikke skulle opleve sommeren med sit smukke føl, og at jeg vil gøre alt for at passe føllet for hende. 

Copyright Ridehesten.com
Søren Møller Rohde med Velerne Ask ved Nations Cup-stævne i Uggerhalne i 2017. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Føllet lå heldigvis glad og tilpas i boksen ved siden af, og ca. kvart over seks kom dyrlægen og konstaterede, som forventet, at der ikke var noget at gøre. Derfor blev Velerne aflivet. 

– Vi er bare så kede af det. Denne fantastiske hoppe skulle ikke have taget afsked med livet på sådan en trist måde. Det gør ondt helt ind i hjertet at fortælle det her, men Velerne var en som alle der elsker sporten kender. 

Ikke tid til at sørge i første omgang
Lige efter den triste episode, havde Lene dog ikke meget tid til at sørge, for det nyfødte hoppeføl skulle hjælpes videre i livet uden sin mor. Lene havde fået malket en del mælk ud, men føl drikker som bekendt meget, og derfor gik Lene med det samme i gang med at lede efter en ammehoppe. 

– Vi fandt en ammehoppe, og her nogle dage senere, trives de to rigtig godt sammen, og føllet får en fantastisk pleje og masser af mælk fra sin stedmor, fortæller Lene og slutter: 

– Jeg skylder en særlig tak til dem der har hjulpet mig i den her situation. Nu lever mini-Velerne videre på folden med sin stedmor her hos os. 

Foruden føllet fra i år er Velerne Ask blevet mor til fem andre afkom i perioden fra 2009 frem til nu.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen