Vejen mod sølvmedaljen

24-08-2017 09:35

Britt Carlsen

Åh hvor vi har ventet på den holdmedalje i dressur, siden den magiske aften ved OL i Hongkong i 2008, hvor holdet vandt bronze - nu står et nyt, fremtidssikret hold klar i startboxen - hvad kan de ikke udvikle for dansk dressur?

Copyright Ridehesten.com
Sådan ser en sølvmedalje ud ved EM.

Godt nok vandt tyskerne guld, det er ligesom blevet en tradition i dressursporten, selvom også tyskerne har været lidt ude af kurs mens Charlotte Dujardin og Vallegro regerede den internationale dressurscene. Det var 52-årige Isabell Werths niende holdguldmedalje med det tyske hold, og hun har fortsat et fast greb om tøjlen i international dressursport, hvor selv de mest talentfulde unge, som vores egen Cathrine Dufour (25 år) og Tysklands Sönke Rothenberger (22 år) har svært ved at vippe dressursportens ukronede dronning af pinden. 

Copyright Ridehesten.com
Isabell Werth og Weihegold OLD på sejrskurs - men kan hun holde til presset fra de unge ryttere Sönke og Cathrine? Isabell sagde selv efter sit sejrsridt i Grand Prix, at alt kan ske.

Tyskland sikkert i front
Der var aldrig tvivl om, hvor guldmedaljen skulle hænge - sikkert om halsen på de tyske ryttere, der vandt med en samlet score på 237,072% Isabell Werth/Weihegold OLD toppede individuelt med 83,743% foran landsmand Sönke Rothenberger og Cosmo, der scorede 78,343% til andenpladsen, trods spændinger og fejl i serien. Selvom jeg absolut er bevidst om, at jeg så ridtene gennem "danske briller", så må jeg sige, at for mig var Cathrine Dufours ridt på Atterupgaards Cassidy en nydelse i harmoni og lethed. Der var ingen fejl i programmet, og Cathrine havde karrierens flotteste piaffe-passage-tur. Ærgerligt, at dommerne ikke så det samme, som vi andre, da de satte hende på tredjepladsen med 78,3%
Agnete Kirk Thinggard og Anna Zibrandtsen red første dag, og som vi tidligere har skrevet, så var Agnete på vej mod sit livs ridt, da JoJo AZ fik læben i klemme i biddet og og forskrækket slog fra, hvilket kostede Agnete værdifulde points. Anna Zibrandtsen holdt Danmark inde i topkampen med et kanonridt på Arlando, som hun blot har redet de seneste fem måneder - Grand Prixen i Göteborg var blot deres femte sammen. 
18-årige Donnperignon er i sit livs form, men i Grand Prixen indløb der et par fejl (anspring og zig zag), som normalt er helt rutine for parret. Det ærgrede Anna Kasprzak sig over, men samtidig måtte hun også sige, at hun er taknemmelig for hver eneste midterlinje hun nu får sammen med Pepe, som nu må have sat rekord i antallet af internationale mesterskaber. Tyskerne kunne vi ikke nå, men vi skulle førsøge at fjerne svenskerne fra deres foreløbige placering på andenpladsen, skabt ikke mindst af Therese Nilshagens ridt til 74,429% på Dante Weltino.

Copyright Ridehesten.com
Glade danske ryttere på podiet sent i aftes.

Sølvkampen
England var stækket fra starten, da Gareth Hughes Don Clarissimo ikke gik gennem vettjek og blev trukket fra reinspektionen. Med godt 72% fra både Emile Faurie og Spenser Wilton så englænderne ud til at være ude af medaljekampen lige til Carl Hester red på banen med Nip Tuck - jeg er fuld af beundring over det arbejde Hester gør i dressursporten, men at se ham "luske" Nip Tuck gennem travprogrammet uden at vise en reel øgning og med moderat aktion i piaffe og passage, for så at score 74,9%, det går lidt over min forstand. Hans Score sendte englænderne ind på fjerdepladsen foran Holland, som slet ikke have "tur i den" og heller ikke havde et hold, som kunne matche de bedste i år. 

Så reelt set blev medaljerne afgjort i en intern kamp mellem Patrik Kittel/Delaunay for Sverige, og Cathrine Dufour/Atterupgaards Cassidy for Danmark. Vi var omkring et procentpoints bag svenskerne, da Kittel red på banen, men da han scorede 73,857% var sølvmedaljen indenfor rækkevidde. Som Anna sagde efter sit ridt: nu skal Cathrine bare ind og gøre som hun plejer! Anna selv var blevet bortdømt af amerikanske Anne Gibbons, som gav hende 69,3% svarende til en 25. plads, mens de øvrige så hende til mellem en 5. og 8. plads (bedste score 75,45), dog med den lille krølle, at den anden sidedommer og havde Anna lavere (plads 13 med 72,8%).
Derfor blev spændingen, for danskernes vedkommende, i høj grad bevaret, lige til Cathrine Dufour leverede et klasseridt: harmonisk, elastisk og tilsyneladende helt ubesværet. 
På det meget sene pressemøde (Isabell Werth mente det var det seneste og tørreste pressemøde hun nogensinde havde deltaget i, med henvisning til hun manglede champagnen) blev Cathrine spurgt, om hun havde mere i "tanken", om hun kunne dæmme op for den tyske maskine. Det bekræftede Cathrine, der er mere at hente endnu. Det vil vi se frem til, når Specialen afvikles på fredag fra kl. 11.45, og alle danske ryttere er med blandt de 30, som mødes for at afgøre det første af to sæt individuelle medaljer (kür afvikles lørdag kl. 14.30).

Copyright Ridehesten.com
Der var ikke mange tilskuere tilbage, da præmieoverrækkelsen var til ende ved 22.30 tiden i aftes.
Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen