Vaner der giver succes

13-06-2015 10:23

Succesfulde ryttere har noget til fælles – de har den helt rette indstilling til at kunne opnå den ene store succes efter den anden. Hvad kan man så bruge det til? Jo, man kan kopiere dem og selv udvikle samme indstilling

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto.

Websiden horsecollaborative.com har talt med amerikanske Tonya Johnston, der har en kandidatgrad i sportspsykologi og har et indgående kendskab til topsportsudøveres tankeprocesser og de tanker, der kan komme i vejen for, at du kan præstere dit ypperste. Dertil er hun også rytter, og forstår ryttere og ridesporten, og så er hendes filosofi; - Gå efter det, du vil have.

Herunder kan du læse om de seks vaner, hun mener, karakteriserer succesfulde konkurrenceryttere:

1. De holder fokus i øjeblikket
- Meget succesfulde sportsfolk tænker, reagerer og agerer i øjeblikket og tillader ikke deres fokus at flytte sig for meget bagud eller frem.
- De lærer, planlægger og rider med instinkt og følelse. Så hvis de skal foretage justeringer på banen til plan B eller C, kan de gøre det gnidningsløst. Det er til stede i nuet og bevidste om deres kroppe og om hesten.

2. De er proaktive
- ’Løsningsorienteret’ er en term jeg bruger. Når der sker noget, de ikke har kontrol over, hænger de sig aldrig i det, der skete. De tænker straks på, hvordan problemet løses.
- Hvis de føler at hesten vil blive bange i hjørnet, så foretager de en diskret korrektion og at genetablere hestens fokus på rytteren. Andre hænger fast i hestens reaktioner – den bliver anspændt, dens ører er spidsede – og det fører til selve forskrækkelsen.
- Meget succesfulde ryttere rider løsningen så effektivt i øjeblikket, så fejlen fanges hurtigt. Der er ingen frustration eller følelsesmæssig reaktion. Det er en meget glidende overgang til løsningen.

3. De tror på deres forberedelse
- Meget succesfulde sportsfolk er så grundige i deres forberedelse på vej ind på banen, at de har en tro på, at deres selvtillid er på sin plads. Det er ikke falsk selvtillid. ’Jeg gjorde alt jeg kunne for at forberede mig grundigt. Stævnebanen er mit tidspunkt til at vise, hvad jeg er god til.
Ryttere på højt niveau har også rutiner, hvilket er noget alle ryttere kan efterligne. – Når du har en god dag, så tænk over hvorfor? Hvad gjorde jeg i dag? Hvad gjorde jeg inden, jeg satte mig op på hesten? Hvad spiste jeg til morgenmad? Er det bedre når jeg ser nogle af konkurrenterne ride eller når jeg kommer til stævnet i god tid? Hvis jeg har tre gode dage, der føles som om de er kommet ved et tilfælde, så er der måske elementer og strategier, som jeg bør gøre til en del af min forberedelsesrutine.

4. De forstår, at ét enkelt øjeblik ikke definere os som ryttere
Succesfulde sportsfolk er ikke hårde ved sig selv, bliver sure eller føler stor frustration efter en dårlig præstation. – De har evnen til at forstå deres fejl og ikke lade sig tynge for meget af dem. De mister ikke troen på sig selv. De griner af en fejl, så den preller af på dem, og fortsætter. De tænker fremad og støtter sig selv.

5. De har opnåelige mål
- Endnu et kendetegn ved succesfulde ryttere er, at de har realistiske, præstationsbaserede mål, som de kan måle og have det godt med. Den her hest plejede at have svært ved at skifte volte, og i dag var to ud af tre volteskift rigtig gode. De ser konstant efter fremgang og er ikke afhængige af resultater.
- Hver gang du kommer ud fra banen, kan du finde noget at være stolt af. Der er altid et par gode kvaliteter i præstationen, på samme måde som der altid er noget, der kan forbedres. Når du kun fokuserer på det dårlige, så ødelægger det din selvtillid.

6. De kanaliserer deres energi på en passende måde
- De fleste som rider på topniveau kan fortælle, at hvis de ikke har sommerfugle i maven inden en vigtig klasse, så er der noget galt. De har gjort sig gode venner med energien og er i stand til at bruge det på en positiv måde. De tillader sig selv at være passionerede omkring det at ønske at gøre det godt.

Kilde: horsecollaborative.com

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner