Vær EKSTRA opmærksom på kost og væske under varme forhold

18-06-2021 08:31

Lars Mars

Kost og væske har stor betydning for vores præstation, ydeevne og helbred. Når temperaturen ændre sig (varmt eller koldt), ændre vi også vores behov for at få tilført ekstra energi – kroppen skal bruge mere energi til enten, at køle-, eller at holde kroppen varm

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis vi ikke tilfører ekstra energi i forhold til vores normale behov – vil det automatisk påvirke vores energi-niveau i både krop og hjerne – som dermed vil have stor indflydelse på vores:

 • Koncentrationsevne
 • Overskud og overblik
 • Fokusering
 • Optimale sanser og reaktioner   
 • Indlæringsevnen

Der er også stor sandsynlighed for at vi lettere bliver irriteret/frustreret – samt kan føle uoplagthed, træthed, tung i hovedet, svimmelhed, føle os utilpas – samt med risiko for besvimelse.

UDFORDRINGEN ER, AT VI NØDVENDIGVIS, IKKE UMIDDELBART MÆRKER ET LILLE UNDERSKUD AF VÆSKE ELLER MAD – det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration, at skabe fokus på en opgave, hvis vi bliver lidt nervøse, eller hvis der opstår udfordringer.

Præstation under varme forhold
Mange vil ofte dække sig ind under at der er svære betingelser pga. varmen – men faktisk er det ofte pga. manglende energi  fra kost og/eller væske i kroppen, fordi vi ikke lige har fået os indrettet til forholdene.

Ofte er vi desværre alt for dårlige til at forberede krop og hjerne på de forhold som vi skal træne eller konkurrere under – og netop i en koncentrations-sport som ridesporten, kan der være store fordele ved at have det optimal overskud til at kunne nørde med detaljerne, samt at kunne bevare overblikket, m.m.   

Planlægning
Vi ved jo godt når vi skal træne eller konkurrere under varme forhold – derfor er det rigtig fornuftigt at forberede os på det, enten flere dage i forvejen, eller at blive ved med at skabe fokus på det i en længere periode.

Planlæg tidspunkter for at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – så der ikke opstår ”hovsa løsninger”
Appetitten til sund, nærende og energigivende kost kan ofte svigte lidt i varmen – vi fristes hellere til de lette måltider, eller helt at undvære - bl.a. fordi at kroppen ikke orker at bruge energi på noget der tager længere tid at omsætte i kroppen. Derfor er det godt at have faste planer, så vi undgår ”hovsa løsninger”.

Vores krop og hjerne kan meget let blive doven og træt pga. at den er på overarbejde mht. varmen – dette skaber typisk lyst til noget der indeholder sukker, salt og/eller fedt - altså typiske ”hovsa løsninger”, som f.eks.:

 • Sodavand eller energidrik
 • Junkfood, som f.eks. pizza, burgere, pomfritter,
 • Sødesager, som f.eks. is, kage og slik

Altså noget der kan tilfredsstille vores ”belønningscenter i hjernen” – det belønner os omgående med nydelse, men hjælper os desværre ikke til god brugbar energi, der kan hjælpe os i en længere periode.

Alle ved at når der er varmt, er det vigtigt med væske
Det er vigtigt uanset temperaturen – men vi skal bare have noget mere af den når temperaturen stiger, eller hvis vi sveder meget.

Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” med både energi og koncentration. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at drikke.

 • God brugbar væske kommer fra vand.
 • Et væsketab på bare 2% - kan medføre et nedsat energi-niveau på 20%.
 • En god tommelfingerregel er at drikke 0,033 x din kropsvægt = mængde vand

Krop og hjerne er indrettet således, at den altid vil søge efter optimal energi til at ”holde os i live”, og så vil alt andet komme i anden række – f.eks. vil første prioritet være at kroppen forsøger, at opretholde en optimal kropstemperatur - derefter vil den resterende energi f.eks. blive brugt at holde kroppen i gang, til at yde/præstere, dvs. at der er mindre energi til at skabe og holde koncentration.

Det er altså kun den overskydende energi der bruges til at koncentrationen og til at kunne præstere og dygtiggøre os – derfor er der rigtig meget optimering at hente på kost- og væske-områder.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Motivation vs. selvdisciplin
Undgå at komme til at stå i situationer med for lidt væske eller energi i kroppen.

 • Motivation: Er ofte styret af følelser – ”jeg har lyst”, ”jeg har ikke lyst”. Hvis man ikke føler at man kan drikke mere, eller har lyst eller tid til at spise sund, nærende og energigivende kost pga. at hjernen ønsker noget andet i varmen – selv om at man godt ved hvad der er mest fornuftigt.
 • Selvdisciplinen: Er derimod styret af en rationel tankegang - ”hvad kan hjælpe mig”, så jeg kan yde og præstere bedst muligt”. Så uanset hvad vores hjerne sender af signaler - så vil en god selvdisciplin hjælpe os til, at gøre det der kan hjælpe os bedst til, at nå de bedste oplevelser.

VÆSKE - forslag

 • Vand: Er den bedste væskekilde.
 • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
 • Mineral-tabletter: Hvis der er meget varmt, eller hvis du sveder meget, kan du med fordel tilsætte mineral/salt-brustabletter i dit vand  – det hjælper med at opretholde din salt-balance, og hjælper til at holde mere af væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”ZERO” elektrolytte fra HIGH5 (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Energi-drik-pulver: Du kan også med stor fordel tilsætte energidrik-pulver i dit vand – det tilføre både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”Energy Source” med elektrolytter fra HIGH5 (kan bl.a. købes i Føtex).
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende flasker og dåser fra kiosker og supermarkeder) – de hjælper ikke til væskebalancen.
 • Du kan også med fordel supplere din væske, ved at spise melon og vindruer – de indeholder både vand og sukkerstoffer som giver energi.

Planlæg dit væskeindtag – sørg for at drikke kontinuerligt over hele dagen

KOST - forslag
Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt.

Planlæg flg.:

 • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager)
 • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt at hjælpe til overskud og overblik, samt til at nørde med detaljerne. (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – smoothie med banan/bær).

Planlæg dine måltider – så der ikke opstå ”hovsa- løsninger”

Hjælp dig selv med den bedste planlægning, både i hverdagen, til træning og til stævner - tænk på hvad din krop og hjerne har mest brug for.

Du kan læse mere om væske i mit blogindlæg ”Fokus på dit væskeindtag” HER

Rigtig god fornøjelse med at opretholde dit optimal energiniveau i varmen.

Du kan læse mere om mit koncept ”Optimering af Rytteren” på:

Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
Mine blog: WWW.RIDEHESTEN.COM

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering

Læs også

Optimering af rytteren - Evaluering

13-07-2021 19:49, af Lars Mars

Evaluering kan give os en rigtig god og vigtig viden, som vi kan bruge fremadrettet – samt give os et godt overblik, over hvor vi er i forhold til vores planer og målsætninger. Dette kan hjælpe os til at få det bedste udbytte af det som vi gør

Optimering af rytteren – Opvarmning inden ridning

11-05-2021 12:11, af Lars Mars

Få målrettede øvelser inden rytteren sætter sig op i sadlen - kan have store fordele for både rytter og ponyen/hesten samt ridningen

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

1. Grand Prix-dag – Dufour sluttede som toer

24-07-2021 10:01, af Thomas Bach Jensen

Her beretter vi i løbet af i dag lørdag den 24. juli 2021 om Grand Prix-klassen ved OL 2021 i Tokyo, og vi opdaterer jævntligt med nye kommentarer fra den internationale dressurdommer Susanne Baarup Christensen og med friske billeder af den internationale fotograf Dirk Caremans

DR2 er klar til at sende dressur fra Tokyo

18-07-2021 13:19, af Kristine Ulsø Olsen

Nu er der snart ikke længe til at OL i Tokyo går i gang og diverse TV stationer begynder derfor også at offentliggøre sendetiderne. Lørdag og søndag i næste weekend rides der Grand Prix og det hele bliver sendt direkte på DR2

Patrik Kittels olympiske drøm er bristet

22-07-2021 11:47, af Kristine Ulsø Olsen

Svenske Patrik Kittel stod foran at skulle ride sit fjerde OL om få dage, men da hoppen Well Done de la Roche i går pådrog sig en mindre skade under træningen i Tokyo, har Kittel været nødsaget til at trække sig fra det svenske hold

DR1 sender når medaljerne i dressur bliver uddelt

21-07-2021 08:06, af Kristine Ulsø Olsen

Så er sendeplanen fra DR klar til de næste par dage og den afslører af DR2 sender dressuren fra OL lørdag og søndag den kommende uge, mens det bliver på DR1 når både hold- og individuelle medaljer skal uddeles i næste uge

Her kan man se OL i ridning

03-07-2021 09:57, af Kristine Ulsø Olsen

Lørdag den 24. juli tager dressurrytterne hul på OL og frem til den 7. august hvor springrytterne rider om de sidste medaljer, vil det være muligt at følge med hjemmefra når både DR og Discovery sender ridning i fjernsynet direkte fra Tokyo

Vi er overvældede, glade og euforiske!

24-07-2021 15:15, af Thomas Bach Jensen

Optimismen bobler i den danske dressurlejr ved OL i Tokyo, hvor Cathrine Dufour i dag blev nr. 2, og Nanna S. Merrald blev nr. 9. Ridehesten har talt med den danske holdleder Anne-Mette Binder

Østrig er ude af OL-holdkonkurrencen

24-07-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

Den østrigske dressurrytter Victoria Max-Theurer må i sidste øjeblik trække sig, da hendes hest Abegglen FH plages af et tandrodsproblem – og dermed er Østrig også ude af holdkonkurrencen

Dansk Varmblods-hingsten Glock's Zonik er død

17-07-2021 10:45, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 13-årige hingst Zonik efter Blue Hors Zack er blevet aflivet efter, at han brækkede begge bagben, mens han stod i boksen for at vågne op efter en ellers veloverstået operation 

De danske dressurheste strøg gennem vettjek (opdateret)

23-07-2021 06:43, af Kristine Ulsø Olsen

I de sene nattetimer dansk tid, har der været vettjek for dressurhestene i Tokyo, hvor alle danske heste blev godkendt. Det betyder også at der nu er startlister for de kommende to dage, hvor Cathrine Dufour, Carina Cassøe Krüth og Nanna Skodborg Merrald skal forsøge at kvalificere holdet til den afgørende Grand Prix Special

Første danske rytter på banen kl. 10:09

24-07-2021 09:39, af Thomas Bach Jensen

Der er nu under en time til, at OL 2021 starter for dressurridningens vedkommende. Allerede som rytter nr. 2 skal Nanna Skodborg Merrald på banen kl. 10.09 og næste dansker er Cathrine Dufour kl. 12.57