Vaccination af heste mod hesteinfluenza

12-02-2015 12:02

Når dyrlæge Mette Uldahl vaccinerer en hest mod hesteinfluenza, stiller ejeren ofte mange spørgsmål om alle mulige ting vedrørende vaccinationen – her er svarene

”• Hvornår skal hesten vaccineres igen?
- Nationale stævner
Hvis hesten er basisvaccineret med booster-vaccination, og starter nationale stævner i Danmark, skal den have én årlig re-vaccination, -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Internationale stævner
Hvis hesten starter internationale stævner under FEI skal den sidste vaccination hesten har fået være givet under 6 måneder og 21 dage før ankomst på stævnepladsen.
FEI stiller altså også kun krav om årlig re-vaccination, men i praksis vil nogle internationalt aktive stævneheste have brug for to årlige re-vaccinationer for at indfri ovenstående krav.

Hvordan er det lige med basisvaccination af heste, der ikke er vaccineret tidligere?
- Gældende i dag
En hest skal basisvaccineres mod influenza med 2 vaccinationer med mindst 21 dage og højst 92 dages mellemrum. Herefter skal den have en booster-vaccination mindst 5 måneder og højst 6 måneder og 21 dage efter  den anden basisvaccination, i henhold til vaccinens godkendelse.
Hesten skal herefter vaccineres årligt (re-vaccination) -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Overgangsordninger i DRF og FEI fra 2012 og 2005
Til nationale stævner gælder det, at heste der har påbegyndt deres basisvaccination før 31 december 2012 kun skal have to basisvaccinationer med 21-92 dages mellemrum (ingen krav om booster-vaccination), hvis de herefter har fået en regelmæssig årlig re-vaccination senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Til internationale stævner gælder det for heste, som er basisvaccineret før 2005.

Hvornår kan man ride på hesten igen?
- En vaccination er en provokation af immunforsvaret, så hesten skal og vil reagere i kroppen og have større eller mindre symptomer på indsprøjtningen.  Hovedparten af hestene får en temperaturstigning inden for de første 24 timer efter indsprøjtningen. Det kan være ganske lidt, så man opdager det sjældent som ejer. Nogle heste bliver lidt trætte eller sløve i 24-48 timer efter vaccinationen, og enkelte får kraftigere symptomer.
Ofte kan man som ejer ikke umiddelbart vurdere, om ens hest har mindre symptomer på vaccinationen. En god guideline er, at man ikke skal belaste hesten de første 24-48 timer efter en vaccination. Man kan godt skridte en tur på hesten eller ride den let dagen efter vaccination, hvis den virker frisk, men heller ikke mere.

Hvor tidligt kan man starte stævne efter en vaccination?
- En hest må ikke være vaccineret senere end 7 dage før ankomst på stævnepladsen.

Kan der opstå bivirkninger?
- Ja, hver gang man behandler en hest med medicin eller en vaccination skal man vide, at der er en effekt (virkning), men der er også altid en eller flere bivirkninger!
I forbindelse med vaccinationer vil der hos mange heste være mindre bivirkninger, som beskrevet ovenfor i afsnittet om ”hvornår kan jeg ride på min hest igen”. 
I sjældnere tilfælde kan der opstå mere alvorlige bivirkninger:
Hesten kan hæve på halsen lige hvor vaccinen er sprøjtet ind. Det betyder noget for hestens brug som ridehest, man kan ikke ride på den, før hævelsen er aftaget, da det generer hesten. Der kan være smerte i forbindelse med hævelsen, det kan gøre hesten meget skidt tilpas.
Hestene kan også - i endnu mere sjældne tilfælde - reagere kropsligt på selve vaccinen, så den bliver påvirket negativt i hele kroppen i en kortere eller længere periode efter vaccinationen. Det kan f.eks. være i form af diffus muskelstivhed eller smerte.
Meget sjældent oplever man, at hesten reagerer allergisk på et indholdsstof i vaccinen og får et anafylaktisk chok.
Hvis hesten viser tegn på bivirkninger efter en vaccination, skal man konsultere sin dyrlæge. Dyrlægen vil vurdere, om der er behov for behandling af hesten, og kan samtidig indberette bivirkningen, så vaccineproducenten gøres opmærksom herpå.

Der er dog ét spørgsmål, som meget sjældent bliver italesat af hesteejerne:

Hvilken vaccine bruger du til min hest?
På det danske marked findes der mange forskellige vacciner mod hesteinfluenza. Som hesteejer, tænker man umiddelbart ikke over, om der er forskel på de vacciner, der er på markedet, - men der er forskel:
Når man vaccinerer en hest, sprøjter man en væske ind i hesten, som indeholder specifikke viruslignende stoffer, der får hestens immunforsvar til at reagere, som om vaccinen er en sygdom, eksempelvis hesteinfluenza. Hestens immunforsvar kan herefter hovedsagligt reagere på to forskellige måder:

• Ved at stimulere særlige T-celler til at angribe de viruslignende stoffer.

• Ved at danne antistoffer mod sygdommen.

Nogle vacciner får mest immunforsvaret til at danne antistoffer - andre provokerer både dannelsen af antistoffer og T-celler. Begge dele er med til at beskytte hesten mod virussygdommen i en periode frem i tiden.

Hestens immunforsvar danner individuelle typer antistoffer, afhængigt af hvilke specifikke virusstammer vaccinerne indeholder. Det har betydning, fordi det virus, som giver hesteinfluenza, ændrer sig med tiden, ligesom eksempelvis menneskeinfluenza.

Som menneske ved man, at hvis man har været syg af influenza et år, vil man ikke nødvendigvis være beskyttet af antistofferne fra sidste år ved næste års udbrud af influenza, da virus kan have ændret sig i løbet af året. Når virus har ændret sig, genkender antistofferne i kroppen fra året før ikke altid den ændrede virus. I det tilfælde kan sygdommen angribe kroppen igen.

Hos hestene ændrer influenzavirus sig heldigvis ikke så hurtigt som hos mennesker, derfor skal hestevaccinerne heller ikke opdateres årligt med nye virusstammer, som menneskevacciner skal, men hen over nogle år sker der alligevel så stor en ændring i virus, at det kræver en opdatering af virusstammerne i vaccinerne, hvis vaccinen skal blive ved med at virke optimalt mod moderne influenza virusstammer.

Den internationale organisation ”OIE” (World Organisation for Animal Health) anbefaler hvert år, hvilke virusstammer en opdateret hesteinfluenza bør indeholde. Disse anbefalinger henholder Fødevarestyrelsen sig også til.

I 2010 anbefalede OIE, at de europæiske hestevacciner - herunder danske - burde indeholde en ekstra virusstamme kaldet ”Clade 2”, fordi stammen er årsag til stort set alle udbrud af hesteinfluenza i Europa i de seneste år, også Danmark.

Det tager tid og koster penge for vaccineproducenterne at udvikle og få godkendt en opdateret vaccine, der indeholder de moderne virusstammer. Derfor er det først i år muligt, at vaccinere heste med en opdateret vaccine, som indeholder ”Clade 2”.

Jeg vil personligt anbefale, at man vaccinerer sine heste med en opdateret vaccine, der giver bedst mulig beskyttelse i henhold til OIEs anbefalinger.”

Artiklen er skrevet af dyrlæge Mette Uldahl, Vejle Hestepraksis, Fagdyrlæge i sygdomme vedr. Heste.

Kilde: pressemeddelelse

Læs også

Tyskland indfører krav til EHV-vaccination

09-07-2021 07:43, af Kristine Ulsø Olsen

Det aggressive herpesudbrud som ramte hesteverdenen tidligere på året, har fået det tyske rideforbund til at besluttet at alle konkurrenceheste i Tyskland skal vaccineres mod Herpesvirus 1

Vaccination eller ej mod herpesvirus?

04-05-2018 08:05, af Britt Carlsen

Der findes en vaccination mod herpesvirus, og det har fået mange hesteejere til at overveje, om det er løsningen i forhold til de nuværende problemer med sygdommen

Begræns smittefaren med vaccine

31-10-2016 15:11, af Britt Carlsen

At skabe gode sundhedsvilkår for hestene i stalden handler også om at sygdomsforebygge. Nogle luftvejslidelser er det muligt at vaccinere imod, og et udbrud af influenza kan sætte en stopper for al stævnedeltagelse 

Gratis webinar om ridehal, græsmarker og miljøregler

06-11-2020 07:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt i november kan man deltage i et gratis hestewebinar online, hvor man kan få helt styr på reglerne omkring opførelse af ridehaller, lære om forskellige ting i forhold til græsmarker og få styr på forskellige miljøregler

Transportforordningen - bødestørrelser

11-06-2015 09:57, af Nina Marie Villadsen

Domstole har nedsat bødestørrelser, når der er tale om overtrædelser af ordensmæssig og administrativ karakter, og ingen heste har lidt ulempe

Nye regler vil gøre det ulovligt at holde hest alene

03-07-2020 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Fødevarestyrelsen har sendt en ny bekendgørelse i høring, som skal ændre loven om hold af heste. En af de væsentligste ændringer er, at et hestehold skal bestå af mindst to heste

5 tips til opstaldningskontrakten fra SEGES

07-09-2016 12:04, af Tonya Bille Nielsen

I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten har du mulighed for at at blive godt opdateret på opstaldningskontrakter - Ridehesten giver dig i samarbejde med Advodan og SEGES vejledning og tips

Det kan coronavirus betyde for dig og din hest

26-03-2020 07:53, af Merete Haahr

Som hesteejer er det vigtig at overveje, hvad coronavirus COVID-19 og de nye regler kan betyde i tilfælde af, at din hest har brug for at blive tilset af fagpersoner, eller hvis du selv bliver syg

Må du køre med din trailer?

10-08-2015 12:11, af Nina Marie Villadsen

Registreringsattest, tilkoblingsvægt, vogntogsvægt osv. Ja, det kan godt være svært at blive klog på, om man lovligt må bruge en bestemt trailer til en bestemt bil med et bestemt kørekort – det hjælper en ny hjemmeside nu med

Ændring i Købeloven udløser begejstring

03-06-2021 15:15, af Thomas Bach Jensen

Købelovens særlige regler om forbrugerkøb omfatter ikke længere køb af heste. Det har Folketinget i dag vedtaget, og det vil få stor positiv betydning for købere såvel som sælgere af heste. Det er en lovændring, som hestesektorens hovedorganisationer har ydet en stor politisk indsats for at få gennemført, og derfor har resultatet i dag udløst en stor tilfredsstillelse 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

Hundebøl: Jeg rider ikke for at blive verdensmester

06-12-2021 11:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Tilbage i 2016 begyndte Claus Hundebøl for alvor at springe, og siden har det taget fart. I dag lever han af sporten og har debuteret flere heste i de højeste klasser

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Hvis landet lukker, gør Christmas Show også

08-12-2021 12:39, af Annika Knudsen Lorentsen

På grund af regeringens varslede corona-restriktioner, har der netop været ryttermøde i forbindelse med Christmas Show på Vilhelmsborg. Her blev der orienteret omkring, at i værste fald så slutter Christmas Show fredag kl. 16.00

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Prinsesse Märtha Louises datter tog sejren (video)

03-12-2021 22:05, af Thomas Bach Jensen

Ved Baltic Cup finalerne på Vilhelmsborg var det den norske prinsesse Märtha Louises datter, Emma Tallula Behn, der sejrede individuelt hos childrenrytterne her til aften

Snart må du tage til springstævne i alle farver bukser

02-12-2021 13:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Så blev det officielt fra 1/1-22 må du hoppe i alle farver ridebukser til og med C-stævner. Her kan du læse om nogle af de interessante ændringer i springreglementet

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Hundredvis trodsede vejret for at se hingste (video)

03-12-2021 18:28, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det årlige juleshow med hingstefremvisning hos Helgstrand Dressage fandt sted torsdag aften, og trods noget tvivlsom farbarhed på mange nordjyske veje, så var hallen fuld af gæster fra ind- og udland, der var mødt op for at opleve den enestående samling af nyindkøbte unghingste

Flot passage sikrede Merrald mesterskabssejren (video)

05-12-2021 13:03, af Annika Knudsen Lorentsen

I sadlen på Blue Hors Zatchmo har Nanna Skodborg Merrald netop vundet Grand Prix Special hos Sportsrideklubben Aalborg, og dermod tog hun også sejren i det samlede jyske mesterskab i sværhedsgraden Grand Prix