Vaccination af heste mod hesteinfluenza

12-02-2015 12:02, af Nina Marie Villadsen

Når dyrlæge Mette Uldahl vaccinerer en hest mod hesteinfluenza, stiller ejeren ofte mange spørgsmål om alle mulige ting vedrørende vaccinationen – her er svarene

”• Hvornår skal hesten vaccineres igen?
- Nationale stævner
Hvis hesten er basisvaccineret med booster-vaccination, og starter nationale stævner i Danmark, skal den have én årlig re-vaccination, -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Internationale stævner
Hvis hesten starter internationale stævner under FEI skal den sidste vaccination hesten har fået være givet under 6 måneder og 21 dage før ankomst på stævnepladsen.
FEI stiller altså også kun krav om årlig re-vaccination, men i praksis vil nogle internationalt aktive stævneheste have brug for to årlige re-vaccinationer for at indfri ovenstående krav.

Hvordan er det lige med basisvaccination af heste, der ikke er vaccineret tidligere?
- Gældende i dag
En hest skal basisvaccineres mod influenza med 2 vaccinationer med mindst 21 dage og højst 92 dages mellemrum. Herefter skal den have en booster-vaccination mindst 5 måneder og højst 6 måneder og 21 dage efter  den anden basisvaccination, i henhold til vaccinens godkendelse.
Hesten skal herefter vaccineres årligt (re-vaccination) -senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Overgangsordninger i DRF og FEI fra 2012 og 2005
Til nationale stævner gælder det, at heste der har påbegyndt deres basisvaccination før 31 december 2012 kun skal have to basisvaccinationer med 21-92 dages mellemrum (ingen krav om booster-vaccination), hvis de herefter har fået en regelmæssig årlig re-vaccination senest på årsdagen efter sidste vaccination.
Til internationale stævner gælder det for heste, som er basisvaccineret før 2005.

Hvornår kan man ride på hesten igen?
- En vaccination er en provokation af immunforsvaret, så hesten skal og vil reagere i kroppen og have større eller mindre symptomer på indsprøjtningen.  Hovedparten af hestene får en temperaturstigning inden for de første 24 timer efter indsprøjtningen. Det kan være ganske lidt, så man opdager det sjældent som ejer. Nogle heste bliver lidt trætte eller sløve i 24-48 timer efter vaccinationen, og enkelte får kraftigere symptomer.
Ofte kan man som ejer ikke umiddelbart vurdere, om ens hest har mindre symptomer på vaccinationen. En god guideline er, at man ikke skal belaste hesten de første 24-48 timer efter en vaccination. Man kan godt skridte en tur på hesten eller ride den let dagen efter vaccination, hvis den virker frisk, men heller ikke mere.

Hvor tidligt kan man starte stævne efter en vaccination?
- En hest må ikke være vaccineret senere end 7 dage før ankomst på stævnepladsen.

Kan der opstå bivirkninger?
- Ja, hver gang man behandler en hest med medicin eller en vaccination skal man vide, at der er en effekt (virkning), men der er også altid en eller flere bivirkninger!
I forbindelse med vaccinationer vil der hos mange heste være mindre bivirkninger, som beskrevet ovenfor i afsnittet om ”hvornår kan jeg ride på min hest igen”. 
I sjældnere tilfælde kan der opstå mere alvorlige bivirkninger:
Hesten kan hæve på halsen lige hvor vaccinen er sprøjtet ind. Det betyder noget for hestens brug som ridehest, man kan ikke ride på den, før hævelsen er aftaget, da det generer hesten. Der kan være smerte i forbindelse med hævelsen, det kan gøre hesten meget skidt tilpas.
Hestene kan også - i endnu mere sjældne tilfælde - reagere kropsligt på selve vaccinen, så den bliver påvirket negativt i hele kroppen i en kortere eller længere periode efter vaccinationen. Det kan f.eks. være i form af diffus muskelstivhed eller smerte.
Meget sjældent oplever man, at hesten reagerer allergisk på et indholdsstof i vaccinen og får et anafylaktisk chok.
Hvis hesten viser tegn på bivirkninger efter en vaccination, skal man konsultere sin dyrlæge. Dyrlægen vil vurdere, om der er behov for behandling af hesten, og kan samtidig indberette bivirkningen, så vaccineproducenten gøres opmærksom herpå.

Der er dog ét spørgsmål, som meget sjældent bliver italesat af hesteejerne:

Hvilken vaccine bruger du til min hest?
På det danske marked findes der mange forskellige vacciner mod hesteinfluenza. Som hesteejer, tænker man umiddelbart ikke over, om der er forskel på de vacciner, der er på markedet, - men der er forskel:
Når man vaccinerer en hest, sprøjter man en væske ind i hesten, som indeholder specifikke viruslignende stoffer, der får hestens immunforsvar til at reagere, som om vaccinen er en sygdom, eksempelvis hesteinfluenza. Hestens immunforsvar kan herefter hovedsagligt reagere på to forskellige måder:

• Ved at stimulere særlige T-celler til at angribe de viruslignende stoffer.

• Ved at danne antistoffer mod sygdommen.

Nogle vacciner får mest immunforsvaret til at danne antistoffer - andre provokerer både dannelsen af antistoffer og T-celler. Begge dele er med til at beskytte hesten mod virussygdommen i en periode frem i tiden.

Hestens immunforsvar danner individuelle typer antistoffer, afhængigt af hvilke specifikke virusstammer vaccinerne indeholder. Det har betydning, fordi det virus, som giver hesteinfluenza, ændrer sig med tiden, ligesom eksempelvis menneskeinfluenza.

Som menneske ved man, at hvis man har været syg af influenza et år, vil man ikke nødvendigvis være beskyttet af antistofferne fra sidste år ved næste års udbrud af influenza, da virus kan have ændret sig i løbet af året. Når virus har ændret sig, genkender antistofferne i kroppen fra året før ikke altid den ændrede virus. I det tilfælde kan sygdommen angribe kroppen igen.

Hos hestene ændrer influenzavirus sig heldigvis ikke så hurtigt som hos mennesker, derfor skal hestevaccinerne heller ikke opdateres årligt med nye virusstammer, som menneskevacciner skal, men hen over nogle år sker der alligevel så stor en ændring i virus, at det kræver en opdatering af virusstammerne i vaccinerne, hvis vaccinen skal blive ved med at virke optimalt mod moderne influenza virusstammer.

Den internationale organisation ”OIE” (World Organisation for Animal Health) anbefaler hvert år, hvilke virusstammer en opdateret hesteinfluenza bør indeholde. Disse anbefalinger henholder Fødevarestyrelsen sig også til.

I 2010 anbefalede OIE, at de europæiske hestevacciner - herunder danske - burde indeholde en ekstra virusstamme kaldet ”Clade 2”, fordi stammen er årsag til stort set alle udbrud af hesteinfluenza i Europa i de seneste år, også Danmark.

Det tager tid og koster penge for vaccineproducenterne at udvikle og få godkendt en opdateret vaccine, der indeholder de moderne virusstammer. Derfor er det først i år muligt, at vaccinere heste med en opdateret vaccine, som indeholder ”Clade 2”.

Jeg vil personligt anbefale, at man vaccinerer sine heste med en opdateret vaccine, der giver bedst mulig beskyttelse i henhold til OIEs anbefalinger.”

Artiklen er skrevet af dyrlæge Mette Uldahl, Vejle Hestepraksis, Fagdyrlæge i sygdomme vedr. Heste.

Kilde: pressemeddelelse

Læs også

Vaccination eller ej mod herpesvirus?

04-05-2018 08:05, af Britt Carlsen

Der findes en vaccination mod herpesvirus, og det har fået mange hesteejere til at overveje, om det er løsningen i forhold til de nuværende problemer med sygdommen

Begræns smittefaren med vaccine

31-10-2016 15:11, af Britt Carlsen

At skabe gode sundhedsvilkår for hestene i stalden handler også om at sygdomsforebygge. Nogle luftvejslidelser er det muligt at vaccinere imod, og et udbrud af influenza kan sætte en stopper for al stævnedeltagelse 

Hvordan er det nu med vaccination?

08-10-2016 17:53, af Kristine Ulsø Olsen

Der er krav om, at hesten skal være vaccineret for at deltage i ridestævner, men også heste, der ikke går stævner bør vaccineres mod influenza især såfremt hesten står i stald med flere andre heste, men hvordan er det nu lige at reglerne er?

Kan du reglerne for hold af heste i Danmark?

13-02-2013 06:32, af Nina Marie Villadsen
Alle, der beskæftiger sig med heste, skal forholde sig til en lang række love og regler, herunder EU–regler om bl.a. transport, foderhygiejne, ejerforhold, konsumstatus og hestepas m.m.

Er skoene for tunge?

16-10-2014 16:06, af Britt Carlsen

Ved JBK horseshow i Odense bliver træningen og opvarmningen overvåget af stewards, men i år er rideforbundets dyrlæge Mette Uldahl også igang med en ny opgave - at måle hestesko

Står din hest udenfor om vinteren?

16-01-2021 17:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyr skal sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov. Læs mere om reglerne for at holde heste udendørs hele året her

Svensk ponymåling i Danmark

14-12-2013 08:31, af Thomas Bach Jensen
Pony|

Alle ponyer, som starter stævner i Sverige, skal være målt efter svenske regler. Derfor har Dansk Ride Forbund i samarbejde med det svenske rideforbund arrangeret svensk ponymåling i Danmark

Aldrig mere OL for Whitaker?

03-10-2009 07:28, af Grethe Næsby
Den dopingdømte engelske springrytter Michæl Whitaker er ifølge de engelske OL-regler udelukket fra nogensinde igen at kunne repræsentere sit land ved et OL

Antidoping regler opdateret på FEI's generalforsamling

28-11-2020 07:25, af Merete Haahr

Kampen mod doping i ridesporten er et vigtigt emne, og FEI har derfor drøftet de nye og skærpede regler for Antidoping på deres online generalforsamling i Lausanne Schweiz i weekenden den 21.-23. november 2020

Reglerne for syn af hestetrailere

10-04-2019 07:11, af Cecilia Lindahl

Det er muligt at køre med hestetrailer med en hastighedsgrænse på 100 km/t på motorveje og 80 km/t på landeveje og motortrafikveje, men det kræver at en række betingelser er opfyldt

Nyhedsansvarlig

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dufour: Det giver ro i maven

23-01-2021 18:38, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre år siden havde Cathrine Dufour kun Atterupgaards Cassidy som kunne gå Grand Prix, men nu begynder listen af udannede Grand Prix-heste at vokse og det giver både overskud og ro i maven hos Cathrine

Jytte Jarl lever ikke mere

23-01-2021 10:44, af Thomas Bach Jensen

I går mistede dansk ridehesteavl en stor personlighed, da Jytte Jarl sov ind i en alder af 91 år. Hun var en af de fremtrædende danske hingsteholdere i 60'erne og 70'erne, og efter 25 år på havet flyttede hun tilbage Danmark for at genoptage hesteavlen på Mors

Giver du din hest unoder?

20-01-2021 19:41, af Merete Haahr

Det er dybt frustrerende, hvis hesten udvikler dårlige vaner, men studier viser, at måden vi holder hesten på kan være med til at give den unoder og afvigende adfærd

18 heste, 3 lastbiler og 2 ryttere i Portugal

21-01-2021 20:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Martin Dinesen Neergaard og Kasper H. Hansen befinder sig nord for Paris på vej mod et 4-uger langt springstævne i Vilamoura, Portugal. De har 18 heste med sig

Arlandos skade satte gang i tankerne

24-01-2021 12:04, af Kristine Ulsø Olsen

Da Arlando blev skadet ved CHIO-stævnet i Aachen tilbage i 2018, satte det gang i nogle tanker hos Anna Zibrandtsen, som efterfølgende gennemgik alt management omkring hesten for at optimere fremadrettet

Atterupgaard venter otte føl - heraf to sæt tvillinger

18-01-2021 21:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

På det danske stutteri Atterupgaard, der er internationalt anerkendte for deres avl af dressurheste af høj kvalitet, ventes der i år otte føl, og heraf to sæt tvillinger fra to skylninger af befrugtede æg fra elitehoppen Miranda

Flot debut til Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia

21-01-2021 15:50, af Marie Helene Rigård Rohleder

Så er der endelig nogle danske dressurryttere til start i udlandet! Blue Hors-rytteren Nanna Merrald og Atterupgaards Orthilia blev placeret som nummer tre i grand prix'en til World Cup-stævnet i Salzburg

Schweizisk toprytter igen dømt skyldig

25-01-2021 14:54, af Annika Knudsen Lorentsen

Paul Estermann appellerede sin dom, som han modtog ved den schweiziske distriktsdomstol tilbage i 2019, og det betød, at kantondomstolen skulle vurdere sagen. Det har de nu gjort, og også de erklærer toprytteren skyldig i dyremishandling

Vi er heldige, at vi har hestene (video)

25-01-2021 17:09, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Munk Færch har lavet en video, som beskriver de tanker hun gør sig omkring corona, og hvorfor hun netop føler sig heldig og priviligeret over at have hendes hest at tage ud til hver dag - har du det på samme måde?

Nanna Merrald: Jeg er så tilfreds med Orthilia

22-01-2021 17:43, af Kristine Ulsø Olsen

For bare tre måneder siden overtog Nanna Merrald tøjlerne på OL-hesten Atterupgaards Orthilia og i dag blev det til endnu en toppræstation i deres Grand Prix Special-debut ved World Cup-stævnet i Salzburg