Træn symmetri i sadlen

12-08-2022 11:13

Trine Askjær-Jørgensen

Hvorfor er det så vigtigt at træne sin egen krop og ikke mindst dennes symmetri, hvis man vil lykkes med sin ridning? Det giver Rikke Riis dig her svaret på sammen med tre øvelser, du kan gå i gang med øjeblikkeligt

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Oplever du som rytter gang på gang, at du har de samme problemer i sadlen på flere forskellige heste? Det kan være, at alle hestene er svære at sidde ned på i trav eller måske altid hægter sig fast på den venstre tøjle. Måske rider du en enkelt hest, men kæmper altid med den samme øvelse? Det kan være anspring til højre galop, at lave schenkelvigning for venstre schenkel eller noget helt tredje. Så er det ifølge fysioterapeut til heste og mennesker, Rikke Riis, tid til at kigge indad, fordi årsagen er temmelig sikkert, at du selv har nogle udfordringer i din krop.

Heldigvis har du ingenting at miste, men rigtig meget godt at få ud af at lave rytterspecifik træning. Så det er bare med at sætte sig et mål og komme i gang. Måske dit mål skal være, at du vil træne rytterfitness tre gange om ugen i et kvarter ad gangen de næste seks måneder? Investerer du tiden, vil du helt sikkert inden for ganske kort tid opleve forbedringer i din ridning.

Hvorfor rytterfitness og symmetri?
Begynder du at træne din egen krop med rytterspecifikke øvelser, er det Rikke Riis’ erfaring, at du ret hurtigt vil mærke en effekt i ridningen. Mange ryttere, der har kæmpet med specifikke problemer, har efter blot de første træninger ringet til Rikke for at berette, at udfordringen, som før var så svær, pludselig var blevet meget nemmere.

– Ved selv at blive stærkere og koordineringsmæssigt bedre i din krop forbedrer du din kommunikation til hesten og indvirkningen på den. Det skyldes, at når du har bedre kontrol over din egen krop, så opfanger hesten også dine signaler mere tydeligt, og når din krop er velfungerende, symmetrisk og i balance, så påvirker du hesten mere positivt. Alle uanset niveau kan drage fordel af rytterfitness, for man kan jo altid blive bedre og finpudse detaljerne, lyder det fra Rikke Riis.

De områder, ryttere som udgangspunkt bør fokusere på i træningen, er: Symmetri, smidighed, balance og holdning. Det vil selvfølgelig variere, hvad forskellige ryttere har svært ved og derfor skal træne, men symmetri er et rigtig godt sted at starte, fordi når vi rider....

 

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten august 2022 s. 102-111.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen