The final four - opdateret med video

07-09-2014 08:56

Britt Carlsen

WEG - Efter en intens uge med springning på absolut verdensplan skal det hele nu afgøres af fire ryttere fra fire lande, de mødes i eftermiddag med deres firbenede superstars til en heste-byt-finale som med garanti vil få tilskuerne helt ud på kanten af stolene

Først var der 153 springryttere og heste, så skrumpede feltet ind over yderligere to holdspringninger til en finale over to runder for de bedste 29 - og nu står vi her foran finalen, hvor det hele skal afgøres: hvilken rytter kan de næste fire år kalde sig verdens bedste? Og det er i sandhed et spørgsmål om rytteren i dag, og dog, hestene kommer til at spille en helt afgørende rolle. Det er hestenes kondition, efter fem krævende runder, dens villighed til at lade sig ride af en anden rytter, som bliver afgørende i dag. Hvordan finder rytteren ind til hestene, hvordan skal de rides? Det bliver super interessant. Det er en afvikling, som er utrolig populær hos publikum, og måske kanp så populær hos rytterene, mest fordi det kræver det optimale af deres heste, som ialt kommer til at gå 9 runder ved VM - og de tre af dem med fremmede ryttere. Men, som Jeroen Dubbeldam, den tidligere hollandske OL guldvinder bemærkede ved pressemødet: Vi kender betingelserne, og såfremt vi ikke vil indordne os under dem, så skal vi blive væk, sådan er det! Alle fire ryttere ser frem til dagens opgave med forventing og spænding. De udtrykte alle en vis forventning i forhold til at prøve at sidde på konkurrenternes heste. Lodtrækningen kan være afgørende for resultatet. De heste, som bliver trætte, bliver naturligvis vanskelige for de sidste ryttere at ride fejlfrit gennem banen. Blandt de fire er også to hingste: Casall Ask og Orient Express HDC, og selvom de, som Rolf-Göran Bengtsson sage; er velopdragne og ikke specielt hingsteprægede, så kan hingstene jo også være vanskelige at have med at gøre, såfremt de bliver trætte og kede af opgaven.

Rytterne skal ride deres egen hest først og de rider som følger: Jeroen Dubbeldam/Zenith SFN, Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask, Beezie Madden/Cortes C og Patrice Delaveau/Orient Express HDC. I den sidste runde rider Dubbeldam på Casall Ask, Bengtsson rider Cortes C, Delaveau rider Zenith SFN Madden rider Orient Express HDC. Zenith er den mindst erfarne hest i feltet. Han har debuteret i 5*-Grand Prix i år, men han er i god form, bekræfter Dubbeldam. 

Rytterne har lov til at ride i deres egen sadel på konkurrenternes heste, men der må ikke skiftes optømning på hesten, der skal komme til finalen med præcist den samme optømning, incl. gamacher og kokker, som den gik med i den lille finale. Banen rides i metode A, med et tempo på 400 m/min. Banen består af 8 forhindringer og herunder et dobbeltspring eller en trekombination. Maxhøjden vil være 155 cm og ingen forhindringer må være under 145 cm. Der vil ikke være vandgrav med i opbygningen. 
De eneste personer som må være tilstede på opvarmningsbanen, som er placeret inde på stadion, er holdlederen, hestepasseren og træneren til de enkelte finaleryttere. Så snart rytteren har redet en hest, må han/hun påbegynde træningen af den næste. Det har rytteren tre minutter til, og de starter, så snart rytteren er i sadlen. På opvarmningsbanen er der en lodret og en oxer, dem må rytteren springe een gang - eller den samme forhindring to gange. Det betyder altså, at rytteren har tre minutter og to spring til at finde ind til hesten, inden de skal på banen sammen. 
Bliver en hest skadet undervejs udgår hestens egen rytter, og mesterskabet afgøres blandt de resterede tre ryttere. Finalen begynder i eftermiddag kl, 15.15.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner