Susanne og Anton: Sammen i mere end 32 år (video)

12-11-2020 18:07

Annika Knudsen Lorentsen

Fjordhesten Anton er i dag 33 år, og selvom han har store udfordringerne med sine gamle tænder, så formår Susanne Jensen at passe ham og fodre ham, så han har et godt liv - et liv, som de har delt i over 32 år

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tilbage i 1988 blev Susanne Jensen den heldige ejer af den dengang 1,5 år gamle fjordhest Gødvad Efterskoles Anton, som er avlet på Gødvad Efterskole, og siden solgt videre, inden Susannes papfar købte ham hos en hestehandler. Siden er der gået mange år, og i dag er Anton 33 år, han mangler størstedelen af sine tænder, men han lever i bedste velgående, takket være en ihærdig indsats fra sin ejer. 

Frygtløs tilridning
Da Susanne fik Anton, havde hun i forvejen en fuldblodsblanding ved navn Golden Beauty, som var årsagen til, at Susanne den dag hun skulle tilride Anton, bare kastede sig ud i det. 

– Årene gik, og da Anton var omkring 5 år, besluttede jeg mig for, at nu skulle han tilrides. Det foregik ved, at jeg bare sadlede ham op og satte mig i sadlen, og så red min veninde Susanne foran med en af vores andre fjordheste. Min papfar gik bekymret bagefter, da han måske synes vi var lidt for dristige, forklarer Susanne og fortsætter:

– Det startede meget godt, men efter vi havde redet et stykke, red jeg ham ind på en mark, og så tog fanden ved ham. Han eksploderede i et voldsomt bukkespring, og da jeg ikke lige faldte af, begyndte han at bide i sit udstyr mens han fortsat bukkede løs. Men jeg blev heldigvis siddende, og efter 10-15 minutter faldt han til ro. I dag ville jeg aldrig tilride på den måde, men den gang tænkte jeg "hvor svært kan det være at ride en fjordhest til", det kunne være ret svært fandt jeg ud af. 

Copyright Ridehesten.com
Springning ved jubilæumsstævne i 2016. Foto: Privat

Multibegavet hest
Igennem årene har Susanne brugt Anton til mange forskellige ting, han har været med på dyrskuer, gået foran vogn, lært at stejle på kommando, sprunget ridebanespringning til og med LA for hest, været supersej i ringridning, gået military og gået dressur og kan øvelser som pirouetter og passage. 

De mange forskellige oplevelser for Anton og Susanne har heldigvis mest været gode, men der har også været uheld og andre lidt mere ubehagelige oplevelser gennem årene. 

– I 1994 havde vi et grimt styrt i military. Det var smadderærgerligt, da vi havde vundet en 1. plads i dressur, og fået en 3. i ridebanespringningen, men på sidste spring i terrænet styrtede vi. Det var et grimt styrt, hvor vi kom for stærkt ind i en kombination, jeg kom ikke nok tilbage, og så ramte han sidste spring med begge forknæ og slog en koldbøtte. Jeg landede under ham i et hjulsport, og jeg lå sådan, at Anton med stor sandsynlighed vil brække mit ben hvis han rejste sig. Jeg havde min hånd på siden af ham i håb om, at han ikke ville rejse sig inden der kom hjælp. 

Copyright Ridehesten.com
Anton har haft mange talenter, og har blandt andet lært at stejle på kommando. Foto: Privat

Susanne fortæller, at hun oplevede, at Anton bare vidste, at han skulle blive liggende indtil hjælperne kunne hjælpe ham om på den anden side, og så kunne han rejse sig uden at Susannes ben blev smadret. Susanne blev derefter indlagt med ødelagt knæ og grimme knubs rundt på kroppen, og det betød et år inden hun igen var tilbage i sadlen. 

Lærehest for Susannes datter
Fra 1997 til 2016 red jeg mest på mine andre heste, og så brugte jeg Anton som hyggehest sammen med min datter Sarah Hedegård Jensen. Fra 1999 til 2014 lærte Anton min datter at ride, da jeg brugte ham til at ride foran min datter og hendes 3'er pony, hvor jeg så havde et tov i hende og ponyen. 

Det blev også til starten på en ridekarriere for datteren, som førte til store klasser på pony i både dressur og springning, og senere mange springklasser på hest. 

29 år til fjordhestestævne
I en alder af 29 år blev Anton meldt til Fjordhestens Venners jubilæumsstævne, for at opfylde Susannes papfars drøm om, at hun kunne lave et comeback på Anton efter mange års pause. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Min papfar var hårdt ramt af kræft, og hans ønske var at få sommeren med og opleve det stævnecomeback vi skulle have i efteråret. Det lykkedes desværre ikke, for i slutningen af september 2016 tabte han kampen, og stævnet var den 1. oktober. Jeg hankede op i mig selv, og trods sorgen, kom jeg til stævne, for det var jo min papfars ønske. Vi red en LA2 dressurklasse til 68,90 % og blev nr. 3. Vi red også en springklasse, og her var jeg ved at dø af skræk, da jeg ikke havde sprunget meget siden vores styrt tilbage i 1994. Det klarede vi heldigvis også, og vi fik en andeplads.

Tre dage inden Anton fyldte 30 lykkedes det også Susanne at hente en kvalifikation til DM for fjordheste hjem, efter de red LA5 ved et stævne i Ry i 2017. Herefter har Susanne og Anton ikke redet stævner. 

Copyright Ridehesten.com
Springning ved jubilæumsstævne i 2016. Foto: Privat

33 år og nu med special kost
I en periode stod Anton ved Susannes papfar inden han kunne flytte hjem til Susanne på en gård de havde købt med masser af plads til hestene. 

– Min papfar havde svært ved at holde huld på Anton, og han blev tyndere og tyndere, forklarer Susanne om situationen tilbage i 2014, og fortsætter:

– Han døjede med en hudlidelse, og det viste sig, at han ikke havde flere tænder i undermunden. Jeg var knust, over, at han var så tynd, og det, at han ikke kunne få mad ned, gjorde at hans immunforsvar blev svækket. 

Anton kunne ikke længere spise hø, halm og wrap, og også krybbefoderet var et stort problem, og derfor satte Susanne sig for at finde en ny måde at fodre ham på. 

– Jeg forsøgte at opløse hans foder i vand med græspiller mm., men det ville han ikke spise. Jeg var i vilrede, og prøvede alle mulige ting. Der var mange timers frustration og jeg brugte mange timer om dagen på at fodre ham. Jeg har altid blandet mit foder til hestene selv, og det var klart en fordel, da jeg stod i den situation, for så vidste jeg noget om hvad der var vigtigt og godt. 

I dag har Susanne en god måde at blande og forarbejde foderet på, som gør, at Anton kan holde huld og have det godt. De tænder han har tilbage i overmunden bliver plejet så de ikke generer gummerne i undermunden. 

I september blev der dog igen problemer med Antons tænder, i en alder af 33 år, og det fik Susanne til at frygte, at hans liv var ved at slutte. 

Copyright Ridehesten.com
Antons tandkort før behandling, hvor man kan se at han mangler tænderne i undermunden.

Still going strong
Det lykkedes dog at finde problemet, blandt andet ved hjælp af dyretelepati, og da hestetandlægen så på ham, viste det sig, at han havde ondt i højre side i overmunden. 

– Der var en enkelt tand tilbage helt inde i højre side af undermunden, som var blevet så lang og spids, at den gik op imellem to tænder i undermunden og skadede tandkødet. Derfor fik han ordnet sine tænder igen, og han tog det så pænt, fortæller Susanne og fortsætter:

– Jeg fik meget ros for at passe på ham, og for, at holde ham glad og i huld trods hans høje alder og svære odds. 

I videoen nedenfor kan I se Anton i fuld gang med at få ordnet tænder. Anton nærmer sig de 34 år, og Susanne og ham har holdt sammen i mere end 32 år.

Læs også

Georgia Timmermann: Det var sjovt!

19-10-2020 13:37, af Hannah Duelund Liltoft

Vi kender hende nok, mere eller mindre, alle sammen. Georgia Timmermann, der er bosat på Fyn på hendes eget ridecenter

Dusør på 60.000 kr. i sag om mishandlet fjordhest

10-10-2020 10:25, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den drægtige Ågerupgårds Carli blev aflivet som følge af grov dyremishandling den 11. september. Sammen med gavmilde donorer udlover ejeren en dusør på 60.000 kr. til den person, der kan give politiet afgørende information til at finde gerningsmanden og få ham dømt. Politiet fortæller til Ridehesten.com, at det ser svært ud med efterforskningen 

Mishandlet hoppe: Ejer udlover dusør på 25.000 kr.

30-09-2020 11:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt i september blev den drægtige fjordhest Ågerupgårds Carli aflivet som følge af grov mishandling, og nu håber ejer Stina Myrholm, at en dusør på 25.000 kroner er nok til at fange gerningsmanden

Dansk springhest solgt til irsk toprytter

17-08-2011 14:32, af Britt Carlsen
De internationale springryttere er konstant på jagt efter talentfulde heste, og da Torben Frandsens Anton van Het Gonnehof har gjort god reklame for sig selv dette forår, har han nu fået ny hjemadresse i Irland

Anton er tilbage

30-05-2015 10:43, af Britt Carlsen

I 2011 solgte Torben Frandsen Concorde-sønnen Anton van Het Gonnehof til den irske toprytter Cian O'Conner, nu er Anton tilbage i Danmark og i toppen af DM-klassen

Husker du...

15-02-2016 07:25, af Annette Boe Østergaard

Vi ser 20 år tilbage i tiden og har fundet en af de gamle artikler frem fra Ridehesten Hippologisk

Anton van der Schans til Allerupgaard

20-09-2010 08:10, af Thomas Bach Jensen
Allerupgaard Rideklub, beliggende ved Odense, har ansat den Hollandske internationale toprytter Anton van der Schans som underviser i springning

Anton Böckmann er død

07-10-2010 16:03, af Thomas Bach Jensen
I en alder af 79 år er Anton Böckmann død. Han har grundlagt det verdenskendte trailerfirma og den succesfulde hingstestation af samme navn

Young Riders Challenge i Eschwege

26-05-2009 09:18, af Thomas Bach Jensen
I weekenden var Melanie Vestergaard, Rikke Belinda Barker og Stephanie Anton Storm til CSIJ/Y/U25 stævne i Eschwege, Tyskland.

Hvem er Anton?

16-07-2012 10:54, af Thomas Bach Jensen
Mange af de dressurryttere, der er udtaget til at deltage ved OL 2012 i London om få uger, satser på at nå til kürklassen, hvortil nogle har fået komponeret en helt nye kür

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Kevin Lemke i fokus for mishandling (video)

07-03-2021 07:30, af Thomas Bach Jensen

Den amerikanske dyreværnsforening PETA har sat fokus på springrytter Kevin Lemke, der under et springstævne i Californien piskede sin hest hårdt flere gange for at refusere og tvang hesten til at forcere en forhindring, som den ikke var i stand til at springe

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Det går fremad i Valencia - også for de danske heste

04-03-2021 17:21, af Kristine Ulsø Olsen

Det begynder så småt at gå fremad for de heste som er fanget i herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og det gælder også for familien Truelsen, som nu kun har en hest tilbage der har brug for ekstra pleje

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Søren Rasmussen: Har du en Plan B?

06-03-2021 20:40, af Thomas Bach Jensen

Manden bag Frandsbjerg Horses, Søren Rasmussen, har efter at være kommet hjem fra det internationale springstævne i Valencia skrevet en besked til sine hestevenner på Facebook, og han har et budskab til alle i denne vanskelige tid

Fire heste rejste fra Valencia til Doha

04-03-2021 09:54, af Kristine Ulsø Olsen

I den kommende weekend er der sæsonpræmiere på Longines Global Champions Tour i Doha, hvor verdens bedste ryttere samles. Fire heste kom fra herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia og til stævnet i Doha, hvor én af dem er testet positiv for den farlige virus

To positive dopingprøver ved kåringen i Westfalen

04-03-2021 13:14, af Kristine Ulsø Olsen

Forleden kom det frem at reservefløjhingsten Darling’s Dream var blevet testet positiv i dopingprøven ved hingstekåringen i Westfalen, og det viser sig nu at det også er tilfældet for hingsten Ferrari Superfast

Four Oaks investerer i endnu en top DV-hest

05-03-2021 20:16, af Thomas Bach Jensen

Ingrid og Poul Thøgersen, der ejer DV-hoppen Heiline's Danciera, som har fået international succes med berider Carina Cassøe Krüth, har erhvervet den meget lovende DV-bronzemedaljehoppe Diaz, der allerede står i stalden hos Carina Cassøe Krüth