Cecilia Lindahl
Sur stråle er betegnelsen for en stråle som er angrebet af forrådnelse. Som regel er det hele strålekløften som er angrebet, men ofte omfatter hele strålen, som svinder ind og undertiden omdannes til en fedtet stinkende masse.
Strålen har en af hovens vigtigste funktioner, idet den ved gennemtrædningen udvider den bagerste del af hoven, og dermed at med til at give det, som kaldes spillet i hoven. Hermed menes den udvidelse, der sker i dragtpartiet og lidt fremme i hoven, når benet støtter, og omvendt, den sammentrækning der sker når benet løftes fra underlaget.
Hovens spil er med til at fordele de belastninger, der opstår når hesten bevæger sig. Hver gang hesten får sur stråle, sker der en forsnævring af hoven. Dette kan ses på heste med kronisk sur stråle. De vil have smalle hove, og dermed mere lodrette dragtvægge.
Et negativt spil i hoven kan ikke absorbere og fordele hestens nedfaldstryk, så derved bliver knogler, led og ledflader yderligere belastet. Det er med til at give nedslidningskader, og kan naturligvis på længere sigt give halthed hos hesten.
Det er derfor vigtigt, at strålen er så stor så muligt. Det er helt naturligt og tilmed ønskeligt, at strålen når ned og bærer med, eller at den i hvert fald berører jorden, når hesten støtter på benet. Det er med til at massere strålen og give et bedre blodomløb i hoven. Hos heste som går med sko, kan strålen desværre sjældent nå jorden ved gennemtrædningen.
For at hindre sur stråle i at opstå, er det vigtigt at holde ballerne lige bag og over strålen rene, da det ofte er her lidelsen begynder.
Læs meget mere om hvordan du forebygger og behandler sur stråle i Beslagsmedens bog til hesteejeren: Hovpleje.
Køb bogen lige HER