Merete Haahr
Nu har forskere fundet frem til, at heste kan dufte vores menneskelige følelser. Et italiensk studie viser, at heste rent faktisk kan opfatte, hvad vi mennesker føler ud fra vores sved. Forskerne kunne konstatere, at hestene udviste forskellige reaktioner, alt efter om de blev præsenteret for lugten ”glæde” eller ”frygt”.
Hestens lugtesans kan opfange menneskers følelser
-Vores resultater viser, at mennesker kropsdufte inducerer forandringer i hestens nervesystem, og det stimulerer hestene følelsesmæssig. Det tyder på at følelser bliver overført mellem mennesker og heste igennem kropsdufte, fortæller Antonio Lanatá, en italiensk forsker fra Universitetet i Pisa. Mennesker udleder forskellige kemiske signaler, når vi oplever specielle følelser, og disse signaler bliver frigivet igennem vores sved. —Vi vidste på forhånd, at heste udviser anderledes reaktioner, når de bliver redet af en nervøs person. Denne viden ledte os til at undersøge, om hestens lugtesans måske kunne hjælpe dem til at aflæse menneskers følelsesmæssige tilstand, ved at opfange de kemiske duftstoffer som mennesker udsender.
Markant fysiologisk reaktion hos hestene
Forskerne iværksatte et forsøg, hvor en række menneskelige deltagere blev sat til at se forskellige film. Det var glade film med en lykkelig slutning eller det var uhyggelige gyserfilm. Deltagerne blev udstyret med svedpuder under armene, og de havde fået besked på ikke at udsætte sig for andre duftstoffer som kunne have indflydelse på resultatet, såsom krydret mad, alkohol tobak eller deodorant. Syv heste af forskellige racer deltog også i forsøget, og de blev udstyret med en lille sender, som kunne måle deres hjerte rytme. Efter at hestenes hvilepuls var blevet målt, blev de mødt i deres boks af for hesten ukendte personer, der havde gnedet hænderne med enten duften af lykke eller duften af frygt, og desuden blev en neutral duft brugt til kontrol. Når hestene fik mulighed for at dufte til personerne med lykke eller frygt, så man klart en reaktion i hestenes autonome nervesystem som kontrollerer hjerte og åndedræt, mens der ikke var nogen reaktion til den neutrale duft. Der var også markant forskel på hestenes fysiologiske reaktion på menneskelig frygt eller glæde, fortæller Antonio Lanatá. Han forklarede, at når en hest dufter til en person som den bliver introduceret til, så prøver den at nærme sig personen, for blandt andet at undersøge deres følelsesmæssige tilstand. Denne information fortæller hesten, hvordan den skal reagere på personen.
Resultaterne leder frem til nye spørgsmål
Studiet fandt frem til, at mennesker reager på duften af menneskers frygt eller glæde, men det leder også frem til en lang række nye spørgsmål, som kunne være interessante at undersøge. Er reaktionen på frygt og lykke noget hesten har tillært sig, eller er det et instinkt? Lykke er en mindre kompliceret følelse. Vi ved alle at glæde smitter, og når der er en person der er glad, så får det alle til at være glade, fortæller Antonio Lanatá. Studier har også vist at heste kan aflæse ansigtstræk, og så de kan aflæse en glad person og en ”lykkeduft” ville jo forstærke denne opfattelse. Men hvad nu hvis man. som eksempel, forestiller sig, at den person der ofte har med hesten at gøre handler aggressivt, når vedkommende bliver bange og måske slår hesten. Forventer hesten så at den bliver slået, eller kan den lugte frygten? Når nu vi ved, at heste kan dufte følelser, kan man så maskere disse følelser ved at bruge en duft, der dækker over den naturlige kropslugt?
Lanatá fortæller, at hans studie var blevet udført i et laboratorie, og at det kun omhandlede to følelser. Studiet er meget nyt, og det er selvfølgelig et begrænset antal heste, som blev brugt i forsøget. Dog mener han, at det giver anledning til en lang række nye spørgsmål ligesom ovenstående, og resultaterne af hans undersøgelse kan måske åbne døre for yderligere forskning af dette interessante fænomen.
Bedre forståelse af hestens reaktioner
- Hvis vores resultater bliver bekræftet af os eller andre forskere, så vil det medvirke til mange positive udfald. Først og fremmest inden for uddannelse og træning af heste, fordi træneren må have i mente at hesten kan aflæse hans følelser. Studiet kan også bane vejen til at forstå nogle uventede reaktioner fra hesten, når den er sammen med mennesker. Ydermere kan denne viden sættes i forbindelse med heste, der bruges til terapi, specielt for mennesker med handicap, udviklingsforstyrrelser eller mennesker med autisme. Det kan være et redskab til bedre at kunne arbejde med heste, som til dagligt har direkte kontakt til sårbare mennesker, slutter Lanatá.