Studie i adfærd hos sportsheste fortsætter i år

30-05-2024 06:37

Trine Askjær-Jørgensen

En undersøgelse af adfærden hos sportsheste til stævner, som blev påbegyndt for et år siden ved World Equestrian Festival CHIO i Aachen, Tyskland, bliver udvidet til også at omfatte dette års stævne, der er planlagt til begyndelsen af juli

Copyright Ridehesten.com
Indblik i den enorme stævneplads i Aachen, hvor hestepasserne her er ude at græsse med hestene. Foto: Ridehesten.com/Maria L. Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Som en del af Aachen Scientist Circle undersøger en alliance af otte frivillige videnskabsfolk og hestefagfolk fra Tyskland, Belgien og Schweiz, hvordan stævnehestene har det under deres ophold ved stævnet sammenlignet med hjemme i deres stalde. Målet er at finde måder at gøre hestenes ophold mere behageligt på. Sidste år blev fire internationale stævneheste overvåget døgnet rundt ved hjælp af kamerateknologi, der er understøttet af kunstig intelligens, og deres kortisolniveau blev målt via afføringen for at bestemme stressniveauet.

– Observationen har ført til den positive konklusion, at selvom hestene tilbringer mere tid i stalden under stævnet i Aachen sammenlignet med derhjemme, blev de holdt beskæftiget og motioneret meget, forklarede Prof. Winter, akademisk dekan for Equine Management ved Nürtingen-Geislingen University of Applied Science.

Eftersom videnskabsfolkene i CHIO Aachen Scientist Circle mener, at emnet er meget vigtigt, bliver undersøgelserne udvidet til også at omfatte de kommende stævner.

En ph.d.-studerende, Leonie Krüger, er blandt dem, der er ansvarlige for evalueringen af de data, man har indsamlet indtil nu. Kortisolprøverne taget under stævnet i 2023 omfattede prøver fra fire dage i hestenes egen stald, under transporten til Aachen, under træning og konkurrencer på stedet, under deres hjemtransport og derefter de næste tre dage hjemme.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Kortisol produceres under fysisk og psykisk stress, forklarede Leonie og fortsatte: – Hvilket er grunden til, at niveauet steg på konkurrencedagene. Det er helt logisk. Kurven for rytteren ville sandsynligvis se lige sådan ud. De yderligere kortisolniveauer, der blev taget, mens hestene var opstaldet i Aachen, var ret lave.

Disse indledende resultater viste: – Transporten og træningen i Aachen havde tilsyneladende ikke en stor effekt med hensyn til stressniveauet. Og vi kunne konstatere, at hestene vendte tilbage til før-konkurrence-niveauet meget hurtigt efter stævnet, når de var hjemme igen.

Dog sagde forskerne: – Vi har nu en indledende evaluering, men vi kan ikke drage nogen konklusioner eller generelle antagelser baseret på fire heste.

Et langt højere antal heste, mindst 12, vil deltage i undersøgelsen i Aachen 2024. Udover kameraovervågning vil der være direkte observation af dyrene og luft målt af sensorer. Det langsigtede mål er at overvåge 30 til 40 heste over tre år og muligvis tjene som en rollemodel for andre hestestævner.

Kilde: Dressage-News

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner