Astrid Ø. Sørensen
Allerede som 16-årig mønstrede Christian Springborg hingste for Blue Hors til Hingstekåring i Herning, og samme år deltog han for første gang til VM for Ungavlere, hvor det siden hen er blevet til flere medaljer. Med forældrene Pernille og Per Springborg, der er mangeårige og succesfulde avlere af dressurheste, er interessen for hestene kommet ind fra barnsben, og Christian begyndte derfor tidligt at snøre løbeskoene og løbe frem og tilbage på asfalten med hestene. Siden da har Christian mønstret et utal af heste og klargjort mange hopper, føl og hingste til diverse DV-arrangementer – og alt hvad der nu hører sig til derudover.
De spæde skridt hos Blue Hors udviklede sig til at blive et decideret job, inden Christian et par år senere tog til den konkurrerende hingstestation Helgstrand. Sideløbende har Christian læst animal science på Københavns Universitet, som er en uddannelse, hvor man lærer om avl, genetik, ernæring osv., hvilket har givet noget viden, der også er relevant ift. hestene. Christian har senest været en tur forbi HP Horses indtil han for få dage siden kunne annoncere, at han starter CS Equestrian, der skal holde til i Skævinge på Nordsjælland hos hans forældre.
Fokus på den unge hest
Christian rider ikke selv, så virksomhedens hovedfokus vil være klargøring af 2-års hestene. Det være sig alt fra den unge hoppe, der kommer lige fra marken og skal med til sommerens 2-års skue til hingsten, der skal blive klar til decembers forbesigtigelse. Når hestene skal rides, f.eks. de hingste, der evt. bliver udtaget til Herning, lover Christian, at der nok skal være en løsning at finde på det. Han er nemlig så heldigt forlovet, at hans kommende hustru Bianca Lunn Hvolbøll selv er seriøs rytter ved siden af arbejdet som bankrådgiver.
– Der vil ikke være andre end Bianca og mig i virksomheden, i hvert fald til en start, da jeg ønsker at have et nært koncept, hvor jeg ikke altid halser fortravlet bagefter, men hvor tingene tværtimod bliver gjort grundigt; for man kan ikke skynde sig med den unge hest, siger Christian og fortsætter med at fortælle om sit ideal for træningen:
– Jeg kan godt lide at sammenligne træningen af en ung hest med at lære et barn at cykle: Det tager tid og finde balancen, og man skal lære det med tillid, ikke frygt. Og når først man har lært at cykle, glemmer man det ikke igen, så det gør det bare endnu vigtigere at få lagt et godt fundament. Dette vil jeg forsøge at tage med mig ind i virksomheden.
Lidt, men tidlig træning
Vi kunne i februarmagasinet 2023 udgive en artikel med ny forskning, skrevet af dyrlæge Susanne Albæk Kolding, der viste, at tidlig ibrugtagning styrker holdbarheden af hesten, hvis det gøres på den rigtige måde. Jo senere en hest får sin konkurrencedebut, jo større vil risikoen også være for en afkortet karriere, er noget af det vigtigste at tage med fra artiklen. Christian henviser til dette og fortæller i tråd med Albæk Koldings påstande, at hesten ved toårs alderen har afsluttet langt størstedelen af sin vækst, og at den er på et muskel- og knoglemæssigt udviklingstrin, der gør den modtagelig for træning. Derudover er der også noget mentalt- og opdragelsesmæssigt for hesten ved at komme tidligere i gang:
– Det er jo ikke fordi en toårs hoppe, der skal med til skue, skal rides eller arbejdes meget, men bare det, at den lærer at få løftet ben, blive vasket, blive mønstret samt longeret let, så der bliver lavet en lille smule mund og lidt fremadrift, gør, at det er meget nemmere, når hesten så skal tilrides året efter. Jeg har før oplevet avlere, der har været helt overraskede over, hvor nemt det har været at håndtere hesten, når den kom hjem igen. Det er netop det, der er så motiverende.
– Jeg står ikke med en hingst og skal sælge sæd
Sådan lyder det fra Christian, der foruden træningen af den unge hest, vil give uafhængig avlsrådning. Noget han kan qua sine mange års erfaring fra hingstestationerne samtidig med, at han ikke længere har forbindelse til nogen avlshingste, der kan præge hans rådgivning i den ene eller anden retning.
Drømmer om en kåret hingst
Christian glæder sig til at give kunderne en god og tryg oplevelse – og så drømmer han om at få kåret en hingst i DV helt på egen hånd. Med tre hingste udtaget til forbesigtelsen 2023 burde der være en realistisk chance for dette. Om ikke andet kommer vi i hvert fald til at se Christian i det røde og hvide DV tøj i Herning i marts måned – helt i eget navn.