Specielle bagbensgamacher bliver forbudt

11-05-2020 13:30

Britt Carlsen

Det internationale rideforbund, FEI, har truffet beslutning om, at forbyde de særlige bagbensgamacher til springheste, som ændrer hestens bagbensteknik - og dette gælder også for seniorer/professionelle

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

De senere år har det været muligt at erhverve sig specielle bagbensgamacher, som enten strammer omkring hestens sener eller er særlig tunge, og dermed animere hesten til at løfte sine bagben op over forhindringerne. Hesten bliver mere opmærksom på sine bagben, hvilket bevirker at bagbensteknikken forbedres, og resultatet er, at man kan eliminere nogle bagbensnedslag.

FEI bakker op med forbud
I forbindelse med FEI’s generalforsamling i november 2018 blev der stemt om et forslag fra springudvalget, som ønskede at eliminere brugen af de særlige præstationsfremmende bagbensgamacher. Der blev nævnt forskellige årsager til dette ønske bl.a. i forhold til forbedret hestevelfærd, ønsket om konkurrence på lige vilkår. Da avlen også henter informationer om hingstenes nedarvning via konkurrenceresultater, giver brugen af disse specielle gamacher også et forvrænget billede af hestenes præstationer. Det samme er naturligvis også tilfældet i en handelssituation. For at bevare og beskytte springsportens integritet blev det besluttet, at de præstationsfremmende bagbensgamacher skal forbydes. Da det kræver, at de specielle gamacher og deres virkning bliver klarlagt, vil forbuddet først træde i kraft fra 2019, og så vil det ske i etaper:

1/1 2019 forbud for ponyryttere, children

1/1 2020 forbud for U25, ungryttere og juniorer

1/1 2021 alle ryttere

Grunden til, at FEI valgte at vente med at indføre reglen for alle ryttere til januar 2021, skyldes ifølge World of Showjumping, at FEI ikke ønskede at ændre konditionerne for sporten i et olympisk år. Da OL i Tokyo er udsat til næste år, får ikke betydning for implementeringen af reglerne for brug af de særlige gamacher, reglen indføres som besluttet ved årsskiftet. 
Beskrivelsen af de lovlige bagbensgamacher kan ses på FEI's hjemmeside under art. 257.2.4 og 257.2.5 - se reglerne HER

Brugen af bagbensbeskyttere i springsporten har længe været til debat, både herhjemme og internationalt, fordi moderne teknologi taget i anvendelse i udformningen af bagbensgamacher, kan ændre/forbedre hestens bagbensteknik. Diskussionen og bagbensgamacherne blussede op forud for Dansk Varmblods Unghestechampionat i Herning, præsenteret af Katrinelund. 

Det er en hårfin balance, for dels vil man gerne beskytte hestens bagben mod slag, men samtidig ønsker man ikke at skabe uens konkurrencevilkår. Helt almindelige gamacher udøver den nødvendige beskyttelse uden at ændre på hestens teknik. Der er dog kommet gamacher på markedet, som overholder de nationale og internationale regler for vægt og udformning, men som samtidig er udformet på en sådan måde, at hestens teknik ændrer sig.

Som en konsekvens af dette valgte Dansk Varmblod at forbyde brugen af bagbensgamacher ved Egnethedstesten i efteråret, men siden da har man i forbundet debatteret, hvordan man så kan fastholde ønsket om god hestevelfærd, når det gælder beskyttelse af hestens bagben. Dansk Varmblod og Dansk Ride Forbund har været i dialog om emnet, og man nåede frem til følgende i forhold til Unghestechampionatet:

  • Alle bagbensbeskyttere må max. have en totalhøjde på 15 cm.
  • Lukkeanordningen må ikke være elastisk, bredden af lukkeanordningen skal min. være 5 cm.
  • Indersiden af beskyttelsen skal være glat, og udført i blødt/eftergivende materiale.
  • Der må ikke anvendes tilbagespænd eller anden form for lukkesnører.
  • Den afrundede faste del af beskyttelsen skal være placeret på indersiden af koden.
  • Der må ikke anvendes andre former for anordninger i forbindelse med brug af bagbensbeskyttelse.
  • Der vil være kontrol af bagbensbeskyttelse, af TD, før hver start i Katrinelund Unghestechampionat 2020.

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen