Thomas Bach Jensen
Grundlæggende er tanken bag afskaffelsen af fløjhingstekonceptet, at det bør fremkalde dybere overvejelser bag avlernes hingstevalg, når der ikke er udpeget nogen fløjhingst. Der vil som hidtil også fortsat blive udpeget en række præmiehingste, som alle fejres med bånd og ære på lige vilkår, og det burde medvirke, at hopperne fordeles mere imellem hingstene ud fra en mere selektiv avlerovervejelse af, hvilken hingst passer bedst til hoppen.
- Det har i flere år været et stort fagligt problem, at fløjhingstene trækker rigtig mange bedækninger, uden der er et skudsikkert belæg for, at det giver det ønskede eller bedste avlsmæssige resultat. Samtidig ligger der også i ændringen, at der i omtalen af den enkelte hingst vil kunne knyttes et par faglige vurderinger på, hvilke hopper/blodlinjer de udvalgte hingste forventes at passe bedst til, siger talsmand for avlsledelsen, Poul Graugaard.
- Ingen kender hingstenes avlsmæssige kvaliteter, før de har leveret flere årgange til bedømmelse, og det komplette billede kan først tegnes, når deres afkom er udfordret sportsligt. I erkendelse heraf bør man naturligvis fortsat forholde sig kritisk til de unge hingstes avlsmæssige præstationer, men alt andet lige må vi formode, at der kommer til at ligge dybere overvejelser bag valget af hingst, når der ikke er nogen fløjhingst udpeget, siger Poul Graugaard.
Beslutningen om ikke at udpege nogen fløjhingste træder i kræft ved hingstekåringen i 2015, hvor offentliggørelsen af de 3-årige præmiehingste finder sted søndag (og ikke lørdag som tidligere).