Skadet hest eller rytter

01-11-2020 07:46, af Lars Mars

Hvis hesten eller rytteren pådrager sig en skade, som dermed betyder pause fra konkurrencerne, eller pause fra alt ridning i en periode – kan der meget let opstå frustrationer

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne vil automatisk fokusere på følelserne samt uvishederne, som f.eks.:    

  • Hvornår kan man komme tilbage til at ride optimalt igen
  • Hvor lang tid vil det tage at komme tilbage til samme niveau inden skaden
  • Hvad kan det betyde for fremtiden   

Der er mange følelser involveret i ridesporten, bl.a. fordi, at der jo er en dimension ekstra i forhold til andre sportsgrene, nemlig et levende dyr, ponyen/hesten.

Vi kan meget let komme i en ”det er synd for mig” tilstand – og yes, det er øv – men der er desværre en risiko for skader, når man dyrker sport.

Derfor er det vigtigt at man kan tænke rationelt hvis situationen opstår - så man kan udnytte tiden optimalt i perioden, i stedet for at blive handlingslammet og kun fokusere på det som man ikke lige kan.

Gennem mange år har jeg hjulpet mange sportsfolk både i, og efter deres skadesperiode, med fysisktræning og mentalt – både mht. at skabe et overblik over mulighederne, for at kunne bruge tiden optimalt. - samt med at holde fokus på det som man kan, i stedet for det som man ikke kan.

Det kan ofte være svært at overskue situationen og mulighederne i starten af, eller i et længere skadesforløb, hvis både frustrationer, følelser og uvisheden kæmper om kap.

Egen erfaring
Jeg kender selv til udfordringerne med skader, jeg har på et tidspunkt være ude af sport i et år, efter en stor skulderoperation samt genoptræning – samt været ude i først ti måneder og derefter seks måneder efter en stor og to mindre knæoperationer i samme knæ.

Så når jeg hjælper sportsudøvere kender jeg både til frustrationerne, men har også et stort kendskab til alle mulighederne der kan hjælpe til at komme godt og styrket tilbage.     

Behandler
Jeg kender desværre til rigtig, rigtig mange eksempler fra ”knap så gode” behandlere, både fra egne erfaringer, samt når jeg har hjulpet udøvere i deres skadesforløb. Det kan være svært at gennemskue om en behandler er god, eller om de bare gerne vil have dine penge.

Stil krav til din behandler hvis uheldet er ude – få lavet en klar plan for et behandlings-/genoptræningsforløbet, samt hvad du, eller ponyen/hesten, må og ikke må - så du har en tidshorisont at forholde dig til, og ikke bare spilder tiden med endnu et besøg hos din behandler.  

Mentalt
Uvisheden og følelser er noget af det værste for os, og det kan være svært at håndtere hvis vaner og planer pludselig bliver ændret.

  • Det kan skabe frustrationer og gøre rytteren handlingslammet - og man har måske allermest lyst til at ”lukke sig lidt inde i sig selv”, og ikke tale om det. Ved et længere skadesforløb kan det ofte skabe en dårligere trivsel, hvis der ikke laves klare og overskuelige planer.
  • Mange ryttere føler, at omverdenen ser dem som ”rytteren” og ikke som ”mennesket inde i rytteren”. Det kan lyde lidt kryptisk, men de fleste ryttere er vant til at blive spurgt om deres ridning, og at kunne fortælle om deres oplevelser, planer og præstationer, og få anerkendelse for dem – pludselig er det der ikke i en periode, og det kan skabe et tomrum.
  • Mange ryttere kan blive helt irriterende og følelsesladet, hvis de ikke lige kan svare på folks spørgsmål om bl.a.: ”Hvordan det går ?” - eller ”Hvornår man eller ponyen/hesten er klar igen?”, o.l.

Tænk på, at hvis der bliver spurgt til din, eller ponyen/hestens, tilstand, er det fordi, at der er interesse for, hvordan det går dig eller din pony/hest og ikke for at gøre dig irriteret eller ked af det.

Det er vigtigt at få skabt et overblik og fokus på hvordan man kommer tilbage – i stedet for kun at tænke på ”alt det” man ikke lige kan i en periode.

Sæt ord på dine tanker
Det er en rigtig god hjælp at kunne sætte ord på sine tanker – på den måde nedsætter man risikoen for ”tankemylder” og ”sorte skyer” i hjernen. Det skaber ”luft og plads” i hjernen når vi taler om det som fylder, og det bliver meget lettere at håndtere både tanker og muligheder.

  • Luk dig ikke inde i dig selv, selvom du er mega frustreret eller ked af at du, eller ponyen/hesten er blevet skadet. Det er vigtigt at du får talt om det, både med dine forældre, træner, venner og ridevenner

Ved at fortæller om din situation, kan det på et tidspunkt føles helt rart, at få dine tanker ud af hovedet.  

Nyheden fortsætter efter annoncen

Udnyt tiden optimalt
Mit råd er at skabe et overblik, være rationel og bruge tiden fornuftigt som ved f.eks.:

At skabe fokus på det du kan gøre noget ved – i stedet for at fokuserer på det, du ikke kan i en periode.
Vær rationel, og drop følelserne – det er synd for dig og pony/hesten, hvis I ikke kan gøre det samme i en periode. Men sorry, det er spild af tid. Brug i stedet tiden optimalt på, at komme styrket tilbage, i stedet for at spilde tiden med følelser.
Skab accept på situationen – på den måde skabes der ro i hjernen, som skaber overskud og overblik til at se mulighederne, og dermed få det bedste udbytte i perioden.

Låne pony/hest – hvis ponyen/hesten er langtidsskadet
Jeg har hjulpet mange med at se idéen og mulighederne for at låne en pony/heste, og med stor succes for de fleste. Mange tænker i første omgang at det ikke er muligt, og hvorfor skulle andre låne deres pony/hest ud til en, eller en vildt fremmed – det kan der altså være mange grunde til, derfor vil det være en stor mulighed at undersøge muligheden hos træner, i omgangskredsen og på nettet – mulighederne er der, så træk i arbejdstøjet og gør en indsats.  

Planlægning
Få hurtigst muligt diagnosticeret problemet/skaden og afklaret tidshorisonten, samt hvilket behandlings-/genoptræningsforløb den kræver. Ud fra dette kan man lave en god planlægning med mål, delmål og muligheder for perioden. Det skaber motivation at have noget at arbejde sig frem mod.

  • HUSK at evaluere på din planlægning, og dine mål – Går det efter planen ? - Hvis ikke, så find ud af hvorfor. Stil krav til dig selv og de behandlere som du bruger.

Mentaltræner
Ved et længere skadeforløb kan der være store fordele ved at få hjælp fra en mentaltræner, der bl.a. kan hjælpe med at holde følelser og fakta adskilt, at kunne tænke rationelt, samt til at skabe ”ro på” i hjernen.

Forældres rolle
Det vil hjælpe meget, hvis forældrene ikke går med på vognen ”det er synd for dig”, det skal rytteren nok selv klare. Forældrene skal hellere forsøge at aktivere og motivere rytteren/barnet til at lave genoptræning og tillægstræning, og hjælpe med at få lavet en planlægning for perioden hvor rytteren eller pony/hesten er skadet.

Forældrene kan med stor fordel søge hjælp hos en mentaltræner, så der ikke kommer for mange følelser i forløbet mellem forældre og barnet.  

Tag ud og se træninger og stævner
Undgå at lukke dig inde i et skadesforløb. Tag ud og se så mange stævner og andres træninger som muligt. Du kan evt. tage din træner med nogle gange. Det giver læring at se på andre ride, det påvirker både vores hjerne og vores nervebanesystem, og derved kan du faktisk holde noget af din ridning ved lige uden at ride i en periode.

Husk på helheden - det hele har en påvirkning  på resultatet

Din indstilling og din interesse for at få et optimalt udbytte af det som du gør – har en stor betydning for at komme bedst muligt gennem et skadesforløb, uanset om det er rytteren eller ponyen/hesten der er skadet.

RIGTIG GOD BEDRING, OG MED AT KOMME GODT GENNEM ET SKADESFORLØB, HVIS DU STÅR I SÅDAN EN SITUATION.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren - Evaluering

21-11-2020 13:38, af Lars Mars

Få det bedste udbytte af dine træninger, stævner, og det som du gør i hverdagen. Hvad var godt? - Hvad var knap så godt?

Optimering af rytteren under corona

11-11-2020 06:25, af Lars Mars

Øv, nu står vi så her igen – med corona-nedlukninger af stævner og med alt det , det indebære med restriktioner, uvisheder og ærgrelser

Opbyg robuste fundamenter

13-10-2020 07:09, af Lars Mars

I en verden der er styret af en perfekthedskultur og søgen på anerkendelse, har vi konstant travlt, travlt med at være noget, travlt med at præstere, travlt med at komme videre

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58, af Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling