Sussi Hjort Hollensted
- At din hest kan flytte sig for tryk er hele fundamentet til, at vi kan styre, hvor hesten skal gå hen, hvor stærkt den skal gå, om den skal gå sidebevægelser mv, fortæller berider, Anders Chortzen.
Gør man det på den rigtige måde, får man nemlig ifølge ham en hest, som arbejder for lette hjælpere, og undgår stress, fordi hesten lærer, hvordan den kan få tryk og pres til at forsvinde. Han forklarer, at undervisningen af hesten allerede starter fra jorden.
- Man kan stå med hesten, som er iført grime med træktov. Med en pisk tapper man i området, hvor schenklen ville ligge, og holder op, når hesten bevæger sig fremad. Når hesten har lært at gå frem for pisken, kan man F.eks tappe den på skulderen for at flytte forparten, fortæller han.
Den vigtige timing
- Når hesten skal lære at forstå ideen, er timingen helt afgørende. Stop øjeblikkeligt, når du har fået den reaktion, som du ønskede. Men stop først, når reaktionen rent faktisk kommer. Jeg kigger efter at få så rene reaktioner som muligt og uden for meget betænkningstid fra hesten. Små men tydelige reaktioner, som er tilpas kvikke, forklarer Anders Chortzen
Bevar følsomheden
Anders Chortzen sidste råd er at være nysgerrig på hvor lidt, der skal til, når man skal signalere til sin hest.
- Jeg har lavet forsøg, hvor jeg endte med bare at krumme tæerne i støvlen, for at hesten reagerede. Det kan nærmest føles som om, at hesten er tankelæser, fordi den kan mærke selv de fineste signaler fra ens krop.
Læs mere om, hvordan man får hesten til at flytte sig for tryk i denne måneds magasin