Indirekte tøjlehjælp gør det nemmere for hesten

06-07-2018 10:01

Sussi Hjort Hollensted

Den indirekte tøjlehjælp er en rigtig god hjælp, når vi ønsker at ændre hestens balance, bøjning eller rideretning. Derfor anbefaler berider Anders Chortzen denne gamle teknik

Copyright Ridehesten.com
Vi skal undgå at krydse hånden ned over hestens hals. Dog går vi lige til grænsen, når vi har brug for at tydeliggøre tøjlens tryk mod halsen. Når hesten forstår signalet, kan det gøres så diskret, at det kan anvendes selv med hvide handsker på. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Da hesten blev brugt i krig, var det en nødvendighed at kunne styre sin hest minutiøst med kun én hånd. Her brugte man  blandet andet teknikken "den indirekte tøjlehjælp". I dag ser vi den sjældent anvendt i ridningen, og det er ærgerligt, for det er faktisk en teknik,der gør det nemmere for både hest og rytter, fortæller Anders Chortzen.
Som berider har Anders Chortzen undervist i mange år og er meget optaget af rideteknik, både historiske og moderne teknikker. Og ifølge ham er den indirekte tøjlehjælp en teknik, som han bestemt ikke ønsker skal gå i glemmebogen.
– Jeg er altid interesseret i teknikker, der gør det nemmere for hest og rytter, og der giver den indirekte tøjlehjælp virkelig god mening. Man kan sagtens anvende den i en forfinet version, selv med hvide handsker og med begge hænder på tøjlen, fortæller han.

Den indirekte tøjlehjælp kan bruges til

  • Finpudsning af volten. Så man sørger for, at hesten ikke "falder ind eller ud af volten" med skuldrene.
  • At lave "gode hjørner". Her kan man modvirke hestens naturlige trang til at lægge vægten indad og skære hjørnet af. Når hesten lærer at bøje sig – frem for at læne sig, vil den automatisk komme mere og mere på bagparten for hvert hjørne.
  • I kontragalop kan man med den indirekte tøjlehjælp få hesten til at flytte tyngdepunktet, dvs. vi kan gøre styringen nemmere med skulderflyt.
  • I galopanspringet kan man med den indirekte tøjlehjælp lige før anspringet flytte skuldrene lidt, således at hestens krop er tilpasset højre- eller venstregalop.
  • Den indirekte tøjlehjælp kan bruges til alle sidebevægelser. Her er det en stor fordel at kunne flytte hestens skuldre med en lille berøring af tøjlen. Når det er muligt, kan schenklerne nemlig nøjes med at styre bagparten og fremaddriften.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Læs mere om, hvordan den indirekte tøjlehjælp indlæres i det nye nummer af magasinet Ridehesten.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner