Sussi Hjort Hollensted
Anders Chortzen har undervist i 24 år og har altid brændt for at lære fra sig. Når han får en ny elev, er det første, han holder øje med, hvordan samarbejdet mellem elev og hest fungerer, både fysisk og mentalt.
– Når jeg starter undervisning af en ny elev, snakker vi ofte om rytterens hånd, da det enten er den eller sædet, der kan genere hestens balance og bevægelse.
Hold op med at strikke
Det kan være, at hånden er for urolig og rytteren sidder og “strikker” med den. Problemet med det er, at hesten derved har lært et slags “bøj-nakken” signal. Derfor bliver det, at den går i holdning ikke et udtryk for, at den er i balance, men at den reelt bare undviger den irriterende hånd. Det har fysiske konsekvenser for hesten, som kommer mere på forparten og blokerer for korrekt brug af ryg og bagben, siger Anders Chortzen.
Blød og let kontakt
Han forklarer, at hånden skal holde en stabil, let og blød kontakt til biddet.
– Hvis en elev har for meget opmærksomhed på at fixe hestens holdning, får jeg tit eleven til at fokusere på noget andet end nakken, som F.eks. temposkift, sidebevægelser osv. Mange ryttere har simpelthen for meget fokus på, om deres hest giver efter i nakken. Det er meget vigtigere, at have fokus på, om den gør det, fordi den er i balance, understreger Anders Chortzen.
Ingen kvik-fix
Spørger man Anders Chortzen, hvad der der den største udfordring i hans arbejde, siger han, at det er at få nogle elever til at forstå, at ridning er en langsigtet træningsform.
– Jeg nægter at lave kvik-fix, hvor man bare får det til at se rigtigt ud og med ”forfinet tvang” skjuler symptomerne ved en mangelfuld uddannelse. Når hesten siger tydeligt fra, så er der en årsag til det. Og så skal der gøres noget andet. Desværre kan man godt blive belønnet for kvik-fix på stævnepladsen, hvor dommeren kun kan og skal bedømme den præstation, de ser. I mine øjne kan det altid betale sig at lære gode vaner fra starten, uanset om man er ponyrytter, stævnerytter eller har andre dårlige undskyldninger for at forcere udviklingen, slutter Anders Chortzen.
Læs mere om Anders Chortzen i denne måneds magasin