Så er det ormetid

03-04-2019 07:24

Det er ved at være tid til, at vi skal tjekke hestene for orm. Derfor skal der tages gødningsprøver som dyrlægen eller laboranten analyserer. Vi vil her se på, hvad der er vigtigt, når det er ved at være tid til at tjekke hesten for orm

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Alle heste har orm. Spørgsmålet er bare hvor mange. Hesten kan sagtens tåle at have orm, så længe mængden ikke overskrider en vis grænse.

Hvornår tager jeg gødningsprøven?
Man skal tage højde for ormenes livscyklus, når man skal have undersøgt hesten for orm. Derfor er det bedst at få indsendt gødningsprøver til analyse i april/maj måned, når hestene skal på græs og igen ved græsningssæsonens afslutning omkring august/september/oktober måned.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når du skal udtage gødningsprøven
Brug en lille pose eller plastikhandske som beholder til gødningsprøven. Hold herefter øje med hvornår hesten gøder. Det er en god idé at udtage prøven, når hesten er på stald så vind, vejr og mudder ikke gør processen besværlig. Prøven ska tages lige efter hestepæren er lagt, så man mindsker risikoen for forurening fra f.eks. jord og sand. Tag aldrig pærer der ligger tæt ved jorden. Tag 1-2 hestepærer fra toppen af bunken. Posen/handsken skal derefter lukkes så den er lufttæt og lægges på køl, hvis ikke du har mulighed for at sende prøverne ind til analyse med det samme. Det er en god idé at have aftalt med dyrlægen på forhånd , hvornår hun eller han henter prøverne, så man er sikker på at prøverne når frem til laboratoriet indenfor to døgn, efter gødningsprøven er taget.

Har hesten symptomer, når den har orm?
Hvis hesten har for mange orm, kan den udvise symptomer. Typisk kan hesten være tynd og se vommet ud, trives dårligt, have dårlig tilvækst, kolikanfald, diarré, nedsat appetit m.m. Føl og plage har oftest flere orm end voksne heste, fordi de er mere modtagelige. Spolorm og trådorm er mere alment hos de unge heste, hvilket kan skyldes, at de er mindre selektive ift. hvor de græsser. Derfor kan de være mere udsat, hvis de græsser tæt ved der, hvor der ligger gødning. Derfor skal føl og plage også tjekkes oftere end voksne heste - første gang ved 3-måneders alderen og 12 gange igen inden for det første leveår.

Læs meget mere om orm i aprilnummeret af magasinet Ridehesten fra 2017.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen