Ridning i damesadel

30-11-2012 06:57

Maja Golles

Kvinderne har i ridemæssige sammenhænge ligestilling og kan ride med et ben på hver side af hesten, hvilket er både lettest og mest praktisk, så hvorfor har nogle lyst til at ride i damesadel og derved gøre det hele mere besværligt for sig selv? Det har Ridehesten spurgt inkarneret damesadelrytter Lisbeth Poppel om
Copyright Ridehesten.com
Selv om højre schenkel er erstattet af en dressurpisk, så kan Lisbeth Poppel i dag (efter flere års træning) udføre alle dressurøvelserne i damesadel.

De første år i damesadel brugte Lisbeth Poppel, som er formand for og stifter af Dansk Damesadel Forening på dressuren. Men senere fik hun lyst til også at forsøge sig med springning i damesadel, hvilket bestemt ikke er hverken nyt eller specielt. Faktisk afholdes der ofte fx højdespringningskonkurrencer specielt for damesadel, bl.a. i England, og viden om springning i damesadel er endda lettere at komme til end viden om dressur i damesadel. – Jeg synes faktisk springning er det sværeste i damesadlen, da man er låst lidt fast af hornet og ikke kan rejse sig i let sæde, fortæller Lisbeth. Der findes forskellige typer damesadler, fx er den engelske type opbygget på skrå og har et flat seatet sæde og to horn, mens andre kan være opbygget lidt anderledes. Mange tror fejlagtigt, at man sidder skævt i en damesadel, vrider i hofter/ryg og belaster hesten skævt. Ifølge Lisbeth vil det kun være tilfældet, hvis der er et mismatch mellem hest, sadel og rytter, ellers vil kroppens vægt fordeles som i en almindelig sadel, med lige meget vægt, på hver side af hestens rygsøjle og hofterne flugtende lige med hesten.

Læs mere om ridning i damesadel i magasinet Ridehestens decemberblad, som er lige på trapperne!

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner