Reining-rytter hjælper med dressur

01-03-2023 17:49

Trine Askjær-Jørgensen

Den hollandske topdressurrytter Dinja van Liere får undervisning af en reining-rytter. Det lyder måske lidt mærkeligt, men fungerer virkelig godt i praksis – hør her hvorfor

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En af verdens bedste dressurryttere, hollandske Dinja van Liere, der på nuværende tidspunkt ligger som nummer fire på FEI's individuelle verdensrangliste over dressuratleter og vandt individuelt bronze i Grand Prix Special og Grand Prix Kür ved VM i Herning, får undervisning af en reining-rytter.

Det er ikke hver dag, man ser den kombination; at en western-rytter underviser en dressurrytter, ikke desto mindre så lader det til at være et samarbejde, der virkelig bærer frugt mellem Dinja van Liere og reining-rytteren Rieky Young.

I 2021 var Dinja endnu et relativt ukendt navn i topsporten, men på ganske kort tid har hun slået sin navn solidt fast, og senest imponerede hun med en sejr i Grand Prix ved CDI-stævnet i Al Shaqab, Qatar, sammen med Hartsuijker e. Johnson/ Scandic.

De sidste fire år har Dinja trænet ved reining-rytteren Rieky Young, hvilket virker som en ret usædvanlig vej at tage for en elitedressurrytter. For Dinja giver det dog rigtig god mening. Hun forklarer til Horse & Hound:

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Min træner Rieky Young rider reining, men egentligt handler det hele om hendes tilgang til hestene og føling/forståelse for dem. Hun har gjort et fantastisk stykke arbejde med Hermés (Dinjas VM-hest), men også med Hartsuijker. Hun forstår virkelig ham og hans behov. Det er et perfekt match, og det gør ham til en virkelig glad atlet, hvilket er det, jeg vægter allerhøjest med en hest.

Æstetikken i reining og dressur er vidt forskellig, men træningssystemet er slet ikke så langt fra hinanden, virker det til. Dinja forklarer, at det hele handler om grundridningen. I reining og dressur er princippet det samme; hesten skal være let i hånden og foran benet for at være ligeudrettet og bære sin egen krop. Det er det samme, uanset om man rider reining, dressur eller springning.

– Jeg kan ride et rigtig godt program overordnet set, men Rieky er rigtig god til at arbejde på de basale ting, så når jeg laver øvelser, sikrer hun, at de basale ting er på plads.

I magasinet Ridehesten december 2021 kan du læse portrættet af Dinja van Liere, hvor hun fortæller mere om sin baggrund, de forskellige heste, hun rider, og ikke mindst træningen med Rieky Young.
Er du ikke allerede abonnent på magasinet, så kan du købe adgang her. Du har både mulighed for at købe det fysiske magasin, hvor du også får adgang til det digitale, eller bare til det digitale. Med adgang til vores digitale arkiv af magasiner, kan du læse Ridehesten helt tilbage til 2005.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen