Reglementerne for 2015 er klar

18-12-2014 07:34

I 2015 vil der være flere spændende tiltag og ændringer i Dansk Ride Forbunds reglementer for dressur, springning samt til de Fælles Bestemmelser 

Copyright Ridehesten.com

Læs herunder de væsentligste ændringer og klik ind på www.rideforbund.dk under ”Ridesport” og orientér dig om ændringerne for din disciplin samt de Fælles Bestemmelser.

Springning - Springreglementet 2015

Stilspringning
Dansk Ride Forbund har et mål om at udbrede stilspringning til alle lavere niveauer for både pony og hest. Derfor vil det fra sværhedsgrad 0 og nedefter gælde, at klasser kun kan udskrives efter metode B0 eller S2, S3, S4 og S5. Klubmesterskaber, R-stævner og cups er undtaget. Men hvorfor nu det? Kort fortalt er formålet med stilspringning at udvikle og uddanne ryttere og heste/ponyer under hensyntagen til rytterens aktuelle niveau og hesten/ponyens velfærd. Det skal på sigt skabe fundament for toppræstationer på de højeste niveauer.
Se de enkelte stilspringningsmetoder samt ændringer til metoderne i pkt. 351.1.11 og frem.
Læs mere om baggrunden for stilspringning på side 17 i DRF Spot/marts.

Ponybid
Der har tidligere været særregler for kat II og III ponyer i forhold til tilladte bid. Fra 1. januar sidestilles bidreglerne for de mindre ponyer med kat I ponyernes regler. Baggrunden er at udvalget ønsker at skabe mere gennemskuelighed i forhold hvilke bid, der er tilladte til hvilke ponyer samt skabe ens vilkår for alle ponyer. Reglerne er i tråd med de regler, der gælder i FEI-regi.

Blinkers
Blinkers og genstande benyttet som blinkers er ikke tilladt. Dog tillades små blinkers som Dion eller lignende - se billede herunder.

Officials og banedesignere
- Ved A- og B-stævner skal der altid anvendes både banedesigner og banedesignerassistent.
- Ved C-stævner skal der anvendes både banedesigner og banedesignerassistent i følgende tilfælde: Såfremt der på en stævnedag er mere end otte klasser (Kategoriopdelte ponyklasser tæller som en klasse) og ved stævnedage på mere end 10 timer.
- Ved D- og E-stævner gælder ligeledes, at der skal anvendes både banedesigner og banedesignerassistent ved stævnedage på mere end 10 timer.
Læs mere om officials under pkt. 332.

Doteringer og pengepræmier ved C-stævner
I det nye år vil der ske ændringer i forhold til minimumsdoteringer. Indtil den 15. april vil ændringerne være en anbefaling, men der skal som minimum anvendes den angivne dotering for 5. pladsen til samtlige doteringer. Efter den 15. april vil skemaerne i punkt 369.3 gælde for alle c-stævner. Ændringerne er lavet med øje for, at stævnerne skal forblive attraktive at ride i forhold til doteringer samtidig med, at de er rimelige for stævnearrangører at afholde.
Se de nye doteringsskemaer under pkt. 369.3.

Udelukkelser af rytterkategorier
Under pkt. 364.1 kan du læse om reglerne for rytterkategorier i sværhedsgrad 1 (LB) og 2 (LA). Som noget nyt åbnes der i 2015 op for, at kat 5 ryttere også kan ride LA. Reglerne er til for at sikre bred og fair konkurrence. Den ene klasse skal altid være åben for alle. Således kan knap så rutinerede ryttere konkurrere indbyrdes samtidig med, at der er fokus på uddannelse.

Dressur - Dressurreglementet 2015

Tilladt udstyr
For at undgå tvivl omkring hvilket udstyr, der er tilladt i dressur, gælder det nu at det udstyr, der er fremhævet i reglementet er tilladt – intet andet. Dressurreglementet spænder vidt i forhold til tilladt udstyr, og der vil ikke blive givet dispensation i forhold til afvigelser fra reglementet i forbindelse med stævner.

Niveauet i ponydressur er blevet højere
Pr. 1. januar 2015 ændres kravene for kvalifikation til landsstævner for ponyer. Fremover vil kravene blive højere, og alle ryttere bør tjekke de øgede krav for uanset om man tidligere har startet landsstævner skal man i det nye år leve op til de ændrede krav. De nye krav er lavet og besluttet på baggrund af et tæt samarbejde mellem dressurudvalget og ponylandstræner Jette Nevermann Torup.
- Baggrunden for de forhøjede krav er egentlig rigtig positiv. En mangeårig seriøs satsning på avl, indkøb og kvalificeret træning har betydet, at kvaliteten af ekvipagernes ridt er blevet højnet en hel del. Det er derfor også naturligt, at kvalifikationskravene følger med den udvikling, siger landstræner Jette Nevermann Torup begejstret.

De nye krav for pony til B-stævner
Kat. I ponyer
Både pony og rytter skal sammen eller hver for sig i sværhedsgrad 5 ved C-stævner eller B-stævner:
- enten mindst 3 gange have opnået mindst 66 %
- eller mindst 1 gang have opnået mindst 69 % i kvalifikationsperioden. Kun klasser redet på A-bane er kvalificerende til B-stævner.

Kat. II ponyer
Både pony og rytter skal sammen eller hver for sig i sværhedsgrad 5 ved C-stævner eller B-stævner:
- enten mindst 3 gange have opnået mindst 66 %
- eller mindst 1 gang have opnået mindst 69 %.
Ved B-stævner kan kategori 3 ponyer starte sammen med kategori 2 ponyer såfremt de har kvalificeret sig til dette. Kun klasser redet på A-bane er kvalificerende til B-stævner.

Kat. III ponyer
Både pony og rytter skal sammen eller hver for sig i sværhedsgrad 3 ved C-stævner eller B-stævner:
- enten mindst 3 gange have opnået mindst 64 %
- eller mindst 1 gang have opnået mindst 67 %.
Kravene for alle ponykategorier hæves ved årsskiftet. Hvis rytter og/eller pony ikke lever op til de nye krav skal de kvalificere sig ud fra de nye regler.

Procent- og sløjfeklasser
Af hensyn til ryttere og stævnearrangører er sløjfe- og procentklasser blevet beskrevet hver for sig i pkt. 250.2 og 250.3. Det er dermed blevet mere tydeligt hvad der tæller med i OUT-reglerne.

Pause til dommerne
Ved klasser med mere end 17 starter skal der afholdes en pause på mindst 15 minutter efter halvdelen af ekvipagerne. Ved procent- og sløjfeklasser skal der endvidere altid være en pause på tre minutter ved programskift. I mesterskaber og turneringer med mere end 32 ekvipager skal der være 15 minutters pause efter hver 12. ekvipage.

Fælles Bestemmelser - Fælles bestemmelser 2015

Ensretning af sanktionssystemet
Der er lavet en ensretning af sanktionssystemet, som skal gøre systemet nemmere og mere gennemsigtig for ryttere og officials ved overtrædelser i forbindelse med stævner. Sanktioner kan forekomme i forbindelse med overtrædelse af reglementet på følgende områder: manglende korrekt vaccination, manglende rytterlicens, manglende konkurrenceregistrering og manglende klubmedlemsskab.
Du kan eksempelvis se de nye sanktioner under pkt. 16.

Etik og værdier – rytteren
Ved pkt. 20, der vedrører rytteren, er der af hensyn til hestens velfærd tilføjet to punkter, som henholdsvis giver teknisk delegeret mulighed for at nægte rytteren start, hvis hesten/ponyen viser tydelige tegn på at være generet af rytteren, og dommeren mulighed for at stoppe ridtet, hvis hesten/ponyen under gennemridning af klassen viser tydelige tegn på at være generet af rytteren.

Doteringer og skattefri godtgørelse til officials
Det skal ikke være en ulempe for ryttere og officials enten at få udbetalt doteringer eller skattefri godtgørelse fra stævnearrangøren via en bankoverførsel frem for at modtage kontanter ved stævnet. Derfor har vi specificeret, at pengene skal være på modtagerens bankkonto senest tre bankdage efter stævnet.

Stævneplanlægning
Der har været en tendens til at oprette interessante stævner med både lands- og distriktsklasser, og for at gøre det overskueligt hvor man som stævnearrangør skal søge terminer og få godkendt propositioner i spring og dressur, har vi lavet nedenstående oversigt:
A-stævner: Disciplinudvalg godkender propositioner, og koordinerer terminer.
B-stævner: Disciplinudvalg godkender propositioner, koordinerer terminer*.
C-stævner: De enkelte distrikter godkender propositioner og koordinerer terminer.
D-stævner: De enkelte distrikter godkender propositioner, og det er op til hver enkelt distrikt om de vil koordinere terminer.
E-stævner: De enkelte distrikter godkender propositioner, og det er op til hver enkelt distrikt om de vil koordinere terminer.
R-stævner: Dansk Ride Forbunds administration godkender propositioner.
For military, paradressur, voltigering og distance godkendes propositioner og terminer af de enkelte disciplinudvalg.
*61.2 Godkendelse af C-klasser ved B-stævner, skal foretages af disciplinudvalget dog således at stævnearrangerende klub skal bekræfte overfor disciplinudvalget, at C-klasser er godkendt af distriktet.

Kilde: Dansk Ride Forbund

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner