Patrik Kittel: Dressurhesten skal være tryg

08-03-2018 22:28

Marie Helene Rigård Rohleder

Den svenske toprytter stod for en lærerrig og humoristisk dressurclinic torsdag aften til Dansk Varmblods Hingstekåring. For Patrik Kittel er det vigtigt, at hans heste er trygge og glade ved arbejdet

Copyright Ridehesten.com
Patrik Kittel holdt dressurclinic ved hingstekåringen i Herning
Nyheden fortsætter efter annoncen

Alle, som vil, kan ride Grand Prix. Sådan lød det gennemgående tema til torsdag aftens clinic med Patrik Kittel til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning. Hal M var tæt på fyldt, og publikum spidsede ører, mens den erfarne svensker gav et trænet indblik i dressurens smukke kunst.

Som 11-årig red Patrik Kittel sin første shetlandspony, og så var der ingen vej tilbage. Han skyndte sig hjem til sin mor og sagde: ”Jeg vil ride til de Olympiske Lege,” og morens svar var klar: ”Følg din drøm!”

Kittel er nummer 9 på verdensranglisten
Patrik Kittels CV tæller et utal af internationale Grand Prix-starter og sejre på cirka 50 forskellige heste, deltagelse ved EM, VM og OL som en fast del af det svenske landshold gennem mange år.

Patrik Kittel er en erfaren herre, som har arbejdet sig op fra bunden. I 2011 vandt han individuel bronzemedalje i kür ved EM i Rotterdam med hingsten Scandic. For tiden fører den 42-årige Patrik Kittel World Cup-stillingen, og på samme tid er han netop rykket op på verdensranglisten som nr. 9 med hoppen Deja.

Ros for det gode og glem det dårlige
Den lyshårede svensker står sikkert i midten af Hal M, mens han skiftevis snakker til publikum og underviser den svenske rytter Malin Nilsson, som rider den 6-årige Honnaiser SJ (e. Connaisseur/ Jazz). Som en øvet underviser giver Patrik Kittel publikum et spændende kig ind i dressurens  svære kunst.

I højtaleren roser Patrik Kittel ofte Malin Nilsson og Honnaiser SJ, som alles øjne er rettet på i den første time af clinicen. For ros er vigtigt for hesten.

”Husk at rose hesten. Ros for de gode ting og glem de dårlige ting. Heste er kloge dyr, de skal nok lære det,” fortæller Patrik Kittel til det spændte publikum til Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning.

Copyright Ridehesten.com
Patrik Kittel tog sig god tid til spørgsmål fra publikum.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Samtale med publikum og tryghed for hestene
Efter den første time var der tid til spørgsmål fra publikum. Og den langbenede dressurrytter skridtede med faste skridt over ridebanen for at nå publikum fra begge sider, som stillede adskillige spørgsmål.

For Patrik Kittel er det vigtigt, at interagere med publikum i stedet for blot at stå i midten og snakke. Selvom han snakker meget. Så meget at hans kone ofte beder ham om at tie stille, som han smilende fortalte til stor morskab for publikum.

Patrik Kittel er en glad, sympatisk og humoristisk foredragsholder. Og sådan skal hans heste også have det. Det skal være sjovt at være dressurhest.

”Hesten skal være tryg ved situationen. Jeg snakker meget med mine heste. Stemmen og tonelejet er helt utrolig vigtigt for hesten. Vi avler heste, som er meget på og tændte. Men det er vigtigt, at vi også får hestene til at slappe af,” siger Patrik Kittel til sin dressurclinic ”Alle kan lære at ride Grand Prix”.

I sadlen med Kittel
Efter pausen steg Patrik Kittel selv til hest. Den 10-årige hoppe Well Done de la Roche (e. Fürstentraum/Walt Disney) fik æren af at blive vist frem i anden afdeling af Patrik Kittels dressurclinic.

Copyright Ridehesten.com
Patrik Kittel på hoppen Well Done de la Roche .

Patrik Kittel indleder med, at fortælle publikum, at den 10-årige hoppe er den mest sensitive hest, som han nogensinde har redet. Alt imens han med øvet stemme beroliger den lettere nervøse hest. Patrik Kittel beskriver den smukke hest, som værende arbejdsvillig og meget ivrig efter at gøre sit bedste.

På et tidspunkt i clincen slap han tøjlerne og klappede højt med de hvide ridehandsker. En øvelse som han bruger for at vænne hoppen til høje lyde. Hesten skal være tryg til Grand Prix.

”Ridning handler om at have det sjovt med din hest og blive bedre sammen. Vær ikke bange for at spørge om hjælp. Jeg vil gerne hjælpe ryttere, for måske kan de blive bedre,” opfordrede Patrik Kittel til sidst.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner