Paradressur planlagt ved PL i 2028

31-01-2023 06:52

Annika Knudsen Lorentsen

Det er netop blevet vedtaget, at der ved de Paralympiske Lege i Los Angeles i 2028 fortsat vil være paradressur på programmet

Copyright Ridehesten.com
Foto: FEI
Nyheden fortsætter efter annoncen

Til glæde for det internationale rideforbund, FEI, og ridesporten generelt, har den Internationale Paralympiske Komité (IPC) i går meddelt, at paradressur er blevet inkluderet i det paralympiske program for PL i Los Angeles 2028. 

Resultatet efter en omfattende gennemgangsproces, som startede i starten af 2022, og det er nu bekræftet, at paradressur vil være på programmet sammen med 21 andre indtil videre bekræftede sportsgrene. Derudover er det stadig under overvejelse om, der skal inkluderes yderligere end sportsgren enten i form af paraklatring eller parasurfing. 

PL afholdes fra den 15.-27. august 2028 umiddelbart efter afholdelsen af OL, som finder sted fra den 14.-30. juli 2028. Det er tredje gang, at OL kommer til Los Angeles, men første gang, at byen er vært for PL. Paradressur er den eneste ridesportsdisciplin, der er på programmet ved PL, og det har den været siden 1996. 

– Vi er stolte over at have paradressur inkluderet i det paralympiske program for 2028, fortæller FEIs generalsekretær og formand for Association for Paralympic Sports (APSO) Sabrina Ibáñez.

– Med sin mangeårige ridetradition har USA gennem årene udviklet sig som et land med vedvarende ridesportsekspertise på den internationale scene. Og Los Angeles, med dets fantastiske sportsbaggrund af Santa Monica-bjergene og dets topmoderne konkurrence- og træningsfaciliteter, er det perfekte sted for de paralympiske lege. Men Los Angeles er også en by med et stærkt engagement i mangfoldighed og inklusion, som også er højt på dagsordenen for vores internationale forbund. Ridesport har altid været en tilgængelig sport, og parasamfundet kender udmærket hestens enorme kraft for mennesker med handicap. De Paralympiske Lege i Tokyo 2020 markerede et vendepunkt for vores sport med højere score end nogensinde før og en stigning i sværhedsgraden af tests. At der ikke var én eneste rideskolehest til stede i Tokyo, var i sig selv et vidnesbyrd om sportens vækst og udvikling, forklarer hun. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Vi håber, at paradressur vil nå endnu større højder i Los Angeles, og at de mennesker, der kommer for at se paradressur i aktion, vil tage afsted med en vis forståelse for den passion, der driver vores sport.

FEI var et af de første internationale sportsstyrende organer til at styre og regulere global parasport sideløbende med sine arbejdsdygtige discipliner, da paradressur sluttede sig til dens rækker i 2006. Para Equestrian Committee blev oprettet i 2006, da styringen af Para Equestrian overgik fra Den Internationale Paralympiske Komité (IPC) til FEI. Samtidig oprettede FEI også atleternes udvalg for alle FEI-discipliner, hvor den 14-dobbelte paralympiske guldmedaljevinder Lee Pearson blev dens første formand.

I årenes løb er der sket mere integration af Para Equestrian Sport i FEI Governance og World Championship strukturerne, hvilket har øget profilen af paradressur sammen med FEIs andre discipliner.

Ved FEI's generalforsamling i 2020 blev formanden for FEI Para Equestrian Committee et stemmeberettiget medlem i FEI's bestyrelse, hvilket sikrede, at de har en plads ved topbordets diskussioner sammen med almene discipliner.

Andre styringsrelaterede initiativer, der er inkluderet i FEI's værtsbudgivningskrav, kræver, at verdens- og kontinentale mesterskaber for paraatleter og raske atleter afholdes på samme sted. En håndbog er i øjeblikket ved at blive oprettet af FEI for at hjælpe organisationskomiteer med tilgængelighedsplanlægning ved ridestævner.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner