Britt Carlsen
Det er militaryrytterne som åbner OL i Rio på ridestadion. Og blandt de 65 ryttere fra 24 nationer (13 hold) er også den tyske guldvinder fra OL i London Michael Jung, 34 og hans fantastiske hest Sam. Jung er den første rytter som i samme periode både har været verdens- og europamester samt OLguldvinder. Det var egentlig meningen at Jung skulle ride Takinou, der desværre bev ramt af en infektion, og derfor har han valgt den nu 16-årige Sam som sin OL partner.
Tyskland er forsvarende guldvindere og de ser igen stærke ud ved dete OL, men alt kan ske. Alle tre individuelle medaljetager fra London: Jung, svenske Sara Algotsson Ostholt og tyske Sandra Auffarth vil alle være på plads igen i Rio.
Kan Valegro gøre det igen?
På dressurbanen er det store spørgsmål, kan Charlotte Dujardin og Valegro gøre det igen? Kan de generobre guldmedaljen fra London? Det engelske hold vandt deres første holdguldmedalje i dressur på hjemmebanen, og Charlotte toppede det med en individuel guldmedalje. Charlotte og Valegro har alle tre verdensrekorter i Grand Prix, Grand Prix Special og i kür. De er regerende verdens- og europamestre, men sidste år ved EM var Kristina Bröring-Sprehe og Desperados FRH blot 0,25 procent efter det engelske par. Mens tyskerne sidste år måtte "nøjes" med bronze på hjemmebanen i Aachen, så er de i år et godt bud på et guldvindende hold. I Aachen vandt Holland guld foran England.
Tyskerne viste skræmmende styrke på hjemembanen i Aachen i år og med på holdet i Rio er Isabell Werth, der har otte OL-medaljer hjemme i præmieskabet - den 47 årige rytter er på vej mod sit femte OL.
25 nationer, 11 hold og 60 ryttere skal kæmpe for dommernes gunst på dressurbanen, og spørger man sig for er England og Tyskland favoritter til kampen om guldet, mens det er mere åbent i kampen om bronze, hvor Holland og USA spås en god chance, mens Sverige, Spanien og Danmark ses som mulige rivaler til bronzen. Den danske dressurdommer Susanne Bårup er med i dommerstaben som desuden består af: Gary Rockwell (USA), Stephen Clarke (GBR), Eddy de Wolff van Westerrode (NED), Peter Holler (GER), Thomas Lang (AUT).
Steve Guerdat melder sig ind i kampen
Den regerende olympiske mester fra London i springning, Steve Guerdat, 34 år har omhyggeligt manageret sin OL-hest 15-årige Nino des Buissonnets frem mod disse lege. Den enormt velspringende, men også noget temperamentsfulde hest, har ikke været startet meget, men viste helt overlegen styreke med to 0-runder i Furusiyya FEI Nations Cup i Rotterdam.
Der er dog en anden rytter, som konstant nævnes som en mulig guldvinder, amerikanske McLain Ward. Det er hans tredje OL, og han var på USAs guldvindende hold i både Athen og Hongkong. På den 10-årige hoppe Azur spås han en plads helt i front. Det samme er tilfældet for sveriges Peder Fredricson og hans fantastiske 10-årige vallak All In. Men så må man heller ikke undervurdere det svenske hold i jagten på medaljer. Her er Rolf-Göran Bengtsson på holdet med Stutteri Asks Unita.
Hollænderne vil naturligvis forsøge at fortsætte med at ride den bølge af succes, som gjorde dem til verdensmestre i 2014 og europamestre sidste sommer - Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling og Jeroen Dubbeldam udgør det hollandske hold.
England er forsvarne olympiske mestre, og to ryttere er gengangere fra guldholdet: Michael Whitaker og Ben Maher. Desværre lider Whitaker under følgerne af et styrt i træningen, hvor han brækkede nogle ribben for nogle dage siden. Men Michael insisterer på, at han er klar til Rio. Og sammen med Nick Skelton/Big Star og John Whitaker udgør det engelske hold en reel trussel mod hollændernes håb om en tribbel.
75 ryttere, 27 nationer og 15 hold skal kæmpe om medaljerne, og det er kun de otte bedste hold, som når finalen om holdmedaljerne.