Optimering for springryttere ved Christmas Show

25-11-2019 16:08

Lars Mars

Springarrangementet Christmas Show på Vilhelmsborg er jo en kæmpe attraktion, og et af årets helt store højdepunkter for rigtig mange springryttere og deres forældre

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Derfor har jeg lige valgt at skrive nogle forslag til hvad man med fordel kan være opmærksom på, og forberede sig på, både mentalt og med optimering, til at skabe de bedste oplevelser.

Forventninger, håb, ønsker, følelser
Store stævner er ofte noget som man har set frem til over længere tid - og kan dermed ofte være forbundet med håb, ønsker og følelser, samt forventninger af forskellig art, lige fra at få en sjov og hyggelig oplevelse, til benhård målsætning om placeringer, revanche fra sidste år, eller til at vinde.   

Dette kan medføre et forventningspres, som kan påvirke glæden inden og under stævnet – derfor kan det være en rigtig god fordel at lave klare målsætninger og planer for hvad man vil gøre for, at få opfyldt sine forventninger.  

Forberedelse
Med en rigtig god forberedelse kan du hjælpe dig selv rigtig meget til, at få de bedste oplevelser, ud fra dine mål. Man kan ofte blive grebet af stemningen inden og under større stævner – derved kan man let glemme glæden, og kun skabe fokus på præstationerne.

Derfor kan det være en stor fordel at forberede sig ned i mindste detalje i dagene op til  stævnet, med bl.a.:

  • At lave klare realistiske målsætninger med stævnet.
  • At have en klar planlægning for hvordan du kan nå dine målsætninger.
  • At lave klare aftaler med dine forældre og hjælpere – så I alle ved hvordan I kan hjælpe hinanden på den bedste måde.
  • At lave en god madplan, så du får nok god og sund mad samt væske – der kan give dig massere af energi, så du kan koncentrere dig optimalt.
  • Mental indstilling – glæd dig til stævnet, og glæd dig til at vise hvad du og ponyen/hesten kan – dette giver en positiv påvirkning i hjernen, til at kunne opleve og præstere endnu bedre.

Visualisering / forberedelse
Ryttere og forældre kan med stor fordel forberede sig mentalt, frem mod et stort stævne.

Med en fantastisk stemning følger typisk også rigtig mange ting som både kan fjerne noget fokus og nedsætte koncentrationen hos rytteren og ponyen/hesten.

  • Prøv at forestille dig inde i hovedet: Hvordan de mange ryttere, hjælpere og tilskuere der er overalt, skaber en rigtig god stemning – nyd det.
  • Prøv at forberede dig inde i hovedet: Hvordan du vil gøre hesten klar i stalden? – Hvordan vil du få den bedste opvarmning? - Hvordan du vil skabe ”ro på” i slusen? - Hvordan du vil koncentrere dig inde på banen? – Hvordan vil du holde din koncentration, og hjælpe ponyen/hesten under ridningen?
Copyright Ridehesten.com
Storskærmen giver ofte udfordringer for nogle af rytterne. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

En flot julepyntet ridehal med en kæmpe storskærm – kan let tage noget fokus fra både rytter og ponyen/hesten. Undgå at det kan påvirke jeres ridning.

  • Først er det en rigtig godt hvis vi synliggør alle de ting som kan distrahere os eller pony/hest – på den måde har vi meget bedre mulighed for at forberede os på hvordan vi håndtere udfordringerne hvis de opstår.
  • Det er vigtigt at vi ikke undgår nogle tanker – ved at vi synliggøre og italesætter områder som måske kan give os udfordringer – har vi nemlig mulighed for at finde løsninger på det. Så vi ved hvad vi skal gøre – i stedet for at håbe på at det ikke opstår. 

Prøv at forestille dig:

  • Hvordan du kan hjælpe dig selv med at abstrahere fra de mange påvirkninger – så du kan skabe koncentration og overblik, til fordel for både dig selv, ponyen/hesten og jeres ridning.
  • Hvordan du bedst kan hjælpe ponyen/hesten, så den ikke bliver distraheret af de mange ting af se på, med udsmykning, tilskuere og storskærmen.   

Team – rytter og forælder
Prøv at se jer som et TEAM som ”rytter og hjælper” – i stedet for at se rollerne som ”barn og forælder”. Det kan virkelig være hensigtsmæssigt at kunne skelne mellem familie og følelser, og sport. 

  • I et TEAM hjælper man hinanden – og gør hinanden gode
  • I et TEAM skal kommunikationen være god og konstruktiv
  • I et TEAM har man klare aftaler, regler og arbejdsopgaver
  • I et TEAM skal man undgå følelser – og i stedet tænke rationelt og konstruktivt
  • I et TEAM skal der være klare afstemte forventninger  

Vi skal være opmærksomme på, at en ”knap så god”, eller anspændt stemning – bevidst eller ubevidst vil påvirke rytterens koncentration og præstation.

Gennemgå jeres aftaler: I kan hjælpe hinanden rigtig meget til at få de bedste oplevelse. Derfor kan det være en rigtig god forberedelse at gennemgå de aftaler og kommunikationsformer som I har – måske kan de optimeres, så de giver mere viden og tryghed for begge parten. 

Copyright Ridehesten.com
Mange af rytterne klæder sig flot ud i anledning af julestævnet. Her ses Annie Egetoft og Fantasia ved sidste års Warm Up for pony. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Kost og væske
Har en kæmpe stor betydning for både energien, overblikket og koncentrationen – specielt når der kræves lidt ekstra af os. Vi kan typisk godt ignorere hvis vi er lidt trætte, men det er med stor risiko for, at det går ud over præstationen og oplevelserne.

Hvis vi ikke har energi nok i hjernen vil vi automatisk også have svært ved at håndtere vores følelser. Så det kan være skyld i at der kan opstå en ”knap så god” stemning.   

Undgå at falde i pomfritterne og junkfooden – den er fristende, men den giver dig ikke god brugbar energi. Vent med det til du har redet dine klasser. Tænk på at din pony/hest altid er optimalt forberedt med kost og væske.

Sidste år hørte jeg rigtig mange ryttere sige, efter deres ridning:

  • Jeg fik et stop - fordi ponyen/hesten fik øje på sig selv på storskærmen
  • Jeg blev smidt af – fordi ponyen/hesten blev forvirret af alt det der skete omkring den
  • Jeg tog bomme – fordi at jeg var lidt nervøs, og ponyen/hesten var uopmærksom

Der var desværre også til tider en ”knap så god” stemning og kommunikation mellem rytter og forælder – både under opsadlingen, under opvarmningen samt inden og efter ridningen.

Forbered dig, så du kan få de bedste oplevelser
1. Lav klare realistiske målsætninger og planer for at få de bedste oplevelser.

  • Lav målsætning ud fra det som du ved at du/I kan.
  • Forvent aldrig mere end den viden som du har fra tidligere ridninger/stævner.
  • Planlæg ned i mindste detalje hvordan du vil nå dine mål.
  • Hvis du går efter at vinde, og du vil presse dig selv og ponyen/hesten lidt mere – så glæd dig over din beslutning - men acceptere hvis det ikke lige går - brug den viden som du har fået skabt til næste ridning eller træning. Det skaber noget mere ”ro i hovedet” til at kunne præster optimalt.

2. Hvis du er lidt for spændt eller nervøs inden og under stævner

  • Koncentrere dig om din vejrtrækning – træk vejret stille og roligt gennem næsen. 
  • Skab ”ro på” i hjernen – hold dig til planen, og koncentrere dig op ”opgaven”.
  • Snak med ponyen/hesten, under opsadlingen, under opvarmningen, i slusen og på banen, så du beroliger den og dig selv.
  • Koncentrere dig om det som du ved at du/I kan – i stedet for at fokusere på det der kan gå ”knap så godt”.

3. Glæd dig til at vise hvad I kan

  • Koncentrere dig, og hold dig til den plan som du har lagt – det skaber tryghed
  • Tænk på hvor fedt det er at være med i et så fedt og flot stævne
  • Brug din viden – hvis du bliver lidt i tvivl om, det nu kommer til at gå godt – så tænk på det, som du ved at I kan, og som I har trænet på, for at ride dette stævne.

Du kan læse meget mere om fordelene ved optimering i mine tidligere blogindlæg og på min hjemmeside www.rytteroptimering.dk 

HJÆLP DIG SELV TIL AT FÅ DE BEDSTE OPLEVELSER – OG HUSK PÅ GLÆDEN TIL DET SOM DU GØR.

Jeg ønsker dig et rigtig godt Christmas Show stævne.

Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak (larsmars@mail.dk)  - hvis du har spørgsmål til områder som kan optimere dig i forhold til udfordringer eller udvikling. 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen