Optimering af rytteren under corona

11-11-2020 06:25

Lars Mars

Øv, nu står vi så her igen – med corona-nedlukninger af stævner og med alt det , det indebære med restriktioner, uvisheder og ærgrelser

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne er ikke glad for større ændringer i hverdagen, og da bestemt ikke begrænsninger – det skaber automatisk stor fokus på alt det som vi ikke kan.

Det er meget let at hoppe ind i hamsterhjulet, og drøne af sted med ”knap så gode tanker” - som typisk også vil fremkalde andre ”knap så gode situationer” fra hukommelsen, eller tanker på ”noget der kan være svært for os”.

Det er som om, at vores hjerne søger i de lag som vi befinder os i, dvs.:

 • Går det godt: Kan vi lettere og bedre holde dampen oppe i en periode, samt holde overblikket.
 • Går det ”knap så godt”: Vil de oplevelser let blive brændstof til de ”knap så gode” tanker, og det vil dræne vores motivation og glæde. 

DET ER DERFOR, AT VI SKAL HJÆLPE VORES HJERNE IND PÅ DEN VEJ SOM VI ØNSKER, OG SOM ER MEST HENSIGTSMÆSSIG FOR AT KUNNE HJÆLPE OS.

Bevidst eller ubevidst
Vores hjerne kan meget let komme til at slippe tøjlerne lidt, både mht. træning og indstilling – hvis de stævner, som man havde planlagt og håbede på at skulle ride, er blevet aflyst, vil vores hjerne typisk blive påvirket:  

 • Bevidst: Ærgrelser, irritationer og frustrationer vil let kunne påvirke vores indstilling og tankegang, både i hverdagen og til ridningen.
 • Ubevidst: Der kan ske det, at vi ikke lige gør, eller nørder de sidste 1-10% - hvis der ikke lige er et stævne at se frem mod.

Vores hjerne acceptere meget let situationen fra bevidstheden og underbevidstheden, og oftest giver vi den desværre ret til det - bl.a. fordi alle de andre jo også står i samme situation, og nok også har samme oplevelse og samme reaktion.

Vores hjerne er som skabt til at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger, ud fra det der passer bedst til vores hjernes indstilling i situationen.

MED DEN RETTE INDSTILLING KAN VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT FÅ DEN MEST OPTIMALE TILGANG TIL DET SOM VI SKAL I GANG MED, OG TIL AT HÅNDTERE EN SITUATION.

Lidt baggrundsviden
For at kunne forstå hvordan vores hjerne stortset arbejder, og hvorfor og hvordan den tænker, agerer og reagerer i forskellige situationer – forklaret med ”den store pensel”, skal vi HELT tilbage til starten af evolutionen og inden vi vidste, at vi var ”mennesker”.

Der var hjernens eneste opgave, at holde os i live, at kunne finde føde, at kunne angribe vilde dyr, for at få noget at æde, og samtidig at kunne flygte fra vilde dyr og fjender, så vi ikke selv blev ædt, vi handlede altså på instinkter.       

I dag er vores hjernen styret af både udvikling, læring, viden og instinkter
Og netop instinktet fra dengang, har vi stadig. Det giver os nogle super gode fordele, bl.a. når vi skal sætte os op til en præstation - men det kan også gøre det stik modsatte, at skabe frustrationer, tvivl og usikkerhed når vores hjerne vil skåne os for risikoen, for ”dårlige oplevelser” – så råber hjernen ”FLYGT”, på samme måde som dengang.

Det kan faktisk forklares på samme måde som vi kan opleve ponyen/hesten, når den reagere kraftigt, selv på en meget lille ting, hvis den bliver bange, så er den klar til at flygte. Det gør vi ikke, men det er den påvirkning som vores hjerne forsøger at fortælle os, ved at fokusere på det ubehagelige, samt det der går ”knap så godt”, eller alt det der er ”ærgerligt”. 

VED AT SKABE FOKUS PÅ GLÆDEN TIL RIDNINGEN – I FORHOLD TIL KONSTANT FOKUS PÅ ”DET SOM KAN BLIVE BEDRE”, ELLER PÅ ”RESULTATERNE” – VIL VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT KUNNE SLAPPE MERE AF, OG NYDE DET SOM VI GØR OG KAN - I STEDET FOR AT ÆRGRE OS OVER DET SOM VI IKKE LIGE KAN.

Vores hjerne elsker GLÆDE
Når noget er godt, påvirkes vores lykke-center i hjernen, på samme måde som når vi spiser noget som vi godt kan lide ( f.eks. slik, kage, junkfood, o.l.) – så vil vores ”belønnings-center” honorere os med glæde.

SKAB ACCEPT PÅ SITUATIONEN – BRUG ENERGIEN PÅ DET SOM DU KAN GØRE NOGET VED – I STEDET FOR AT SPILDE ENERGIEN PÅ ALT ANDET.

Indstilling til det som vi gør

 • Ved at GLÆDE os over det som vi gør, skabes der overskud og en positiv indstilling.
 • Ved at skabe fokus på det, som du ved at du kan – skaber du tryghed i hjernen, som hjælper til overskud, overblik og glæde.
 • Hvis vi konstant skaber fokus på alt andet, så sætter hjernen automatisk gang i et alarmberedskab – og den vil skabe ”frygt” og ”stress”, og det er ikke sundt i en længere periode.
 • Du vælger altså selv din indstilling og indgangsvinkel til det som du gør – så hvorfor ikke få det bedste ud af det.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hold stævneformen ved lige - Lav test-ridninger
Dressur:
Rid hele dit program uden at få vejledning eller at blive rettet undervejs

 • Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele programmet, jo mere viden og tryghed skabe vi
 • Hvis du har mulighed, så få en dommer til at se på din ridning, og få en evaluering bagefter - eller send optagelserne så dommeren kan se det.

Spring: Lav en bane der kan rides med samme antal spring som til et stævne

 • Springene kan jo bare gennemrides flere gange
 • Du skal ikke vejledes eller rettes undervejs
 •  Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele baner, jo mere viden og tryghed skabe vi

Aftal faste test-ridninger med en dommer, træner eller med dig selv – så du følger en plan

Hvis der ikke lige er stævner der skal trænes til, så er det alle tideres mulighed for, at afprøver nye trænings-metoder, og giver mulighed for at lege, samt at prøve noget af – aftal mulighederne med din træner, så I sammen skaber ny viden og kompetencer.  Det kan virkelig være lærerigt.

Skab tryghed
Husk på at vi er kommet tilbage en gang tidligere, efter nedlukningen i foråret – så vi kan sagtens klare det igen – bare vi hjælper os selv med at skabe fokus på de muligheder som vi har, det skaber ”ro på” i hjernen.

I foråret skrev jeg en række blogindlæg på Ridehesten.com vedr. muligheder i corona-situationen.

16/3: Er du omstillingsparat
19/3: Kære forældre til en rytter
24/3: Hold stævneformen ved lige
29/3: Fordele ved konditionen
11/4: Bruger du en mentaltræner
21/4: Hold fokus på det som du kan gøre noget ved
6/5: Kost, væske, søvn, hvile
21/5: Forventninger vs. Afstemte forventninger
5/6: Mens vi venter

Hvis du vil vide mere, kan du klikke på artiklen for at læse artiklen.

Skab fokus på helheden
Vær opmærksom på både ”rytteren” og ”mennesket inde i rytteren” – trivsel og glæde.

Kost, væske, søvn, hvile – skaber energi til at kunne hjælpe vores hjerne på rette vej.

Få hjælp fra en coach/mentaltræner
Mange ting kan blive meget lettere, hvis man får set sine situationer fra nye vinkler, og uden de samme følelser som ryttere og forældre har.

Jeg kan hjælpe med at skabe forståelse på helheden – og hjælper med at skabe udvikling, og/eller hjælpe til håndtering af udfordringer. 

RIGITG GOD FORNØJELSE MED HÅNDTERINGEN AF CORONA-SITUATIONEN – OG MED AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I SITUATIONE.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren – Opvarmning inden ridning

11-05-2021 12:11, af Lars Mars

Få målrettede øvelser inden rytteren sætter sig op i sadlen - kan have store fordele for både rytter og ponyen/hesten samt ridningen

Udstrækning og smidighed - 2. del

20-04-2021 06:51, af Lars Mars

Hvilken betydning har smidighed og mobilitet for rytteren? Stramheder og ubalancer i kroppen kan stamme fra både påvirkninger af kroppen, samt fra mentale påvirkninger fra hjernen

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bo K. Møller: Vi har mistet en mand på holdet

10-06-2021 20:56, af Kristine Ulsø Olsen

Det internationale springstævne i Uggerhalne blev i dag skudt i gang  og i morgen tages der hul på EEF Series Nations Cup. Her skal fire danske springryttere repræsentere Danmark, hvor landstræner Bo K. Møller har måttet ændre på holdsammensætningen

Fuld fart fremad og sejr til DK i Nations Cup (video)

11-06-2021 19:16, af Annika Knudsen Lorentsen

Danmark har netop vundet EEF Series Nations Cup på hjemmebane i Uggerhalne, og dermed sikret sig en plads i finalen ved EEF Series ligafinalen 2021, efter at Zascha Nygaard Andreasen leverede et vanvittigt omspringningsridt

Pony blev ramt af tog, men er tilbage på S-niveau

08-06-2021 18:28, af Annika Knudsen Lorentsen

I december var springponyen Ballybaloo ude for en ulykke, hvor han blev ramt af et tog. Herefter fjernede dyrlægerne hans højre øje, og konstaterede, at han havde fået et mindre kraniebrud. På trods af den voldsomme ulykke er den velspringende pony tilbage i sporten, og han har gået S-klasser flere gange siden ulykken

– Jeg mistede mine to heste til herpes

07-06-2021 18:33, af Marie Helene Rigård Rohleder

Da Stutteri Svalegaard i slutningen af marts blev ramt af den frygtelige herpesvirus 1, blev hesteejer Kirstine Ringsborgs liv ødelagt på blot en uge. Efter et ubarmhjertigt og ødelæggende sygdomsforløb måtte hun aflive sine to elskede heste samme dag 

Landstræner Bo K. Møller: De er mulige OL-deltagere

13-06-2021 16:14, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 22. juni udtages den rytter, som forventes at repræsentere Danmark ved dette års OL i Tokyo, og valget bliver mellem Emil Hallundbæk, Andreas Schou og Zascha Nygaard Andreasen - det fortæller landstræner, Bo K. Møller

Tina Lund: EM og OL bliver nok ikke en realitet (video)

11-06-2021 13:30, af Annika Knudsen Lorentsen

Tina Lund rider i denne uge ved Equitour i Uggerhalne, og hun har netop redet en flot placering hjem i 140 cm-klassen. Tina Lund fortæller i et interview til Ridehesten.com, lidt om sommerens stævneplaner, ligesom hun også fortæller, at EM eller OL nok ikke bliver en realitet, da hendes bedste hest er blevet skadet

Søskendepar til dressurstævnet Future Champions

07-06-2021 06:34, af Thomas Bach Jensen

Astrid og Kristian Würtz Green, der er lillesøster og storebror, drager tirsdag afsted til det internationale dressurstævne "Future Champions", der afholdes hos familien Kasselmann i Hagen a.T.W., hvor også det store Horses & Dreams-stævne afholdes

Disse springryttere skal til NM og EM 2021

08-06-2021 16:20, af Annika Knudsen Lorentsen

Nu har landstræner Bo K. Møller udtaget de unge springryttere, der skal repræsenterer Danmark ved EM i Portugal og NM i Finland denne sommer

Konstantin Künnemann er klar til Nations Cup (video)

11-06-2021 11:48, af Annika Knudsen Lorentsen

Konstantin Deeken Künnemann, som oprindeligt var holdet reserve, fortæller, at han er klar til at ride Nations Cup senere, selvom han er ked af, at han skal overtage pladsen fra Lars Nørgaard Pedersen, som desværre er kommet til skade efter et styrt i gårsdagens klasse

Nis Valdemars talentpris uddelt til tre glade ryttere

09-06-2021 08:38, af Annika Knudsen Lorentsen

I weekenden modtog tre ryttere Nis Valdemars Talentpris. Det gjorde de i forbindelse med Aarhusmesterskaberne på Vilhelmsborg