Optimering af rytteren under corona

11-11-2020 06:25, af Lars Mars

Øv, nu står vi så her igen – med corona-nedlukninger af stævner og med alt det , det indebære med restriktioner, uvisheder og ærgrelser

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Vores hjerne er ikke glad for større ændringer i hverdagen, og da bestemt ikke begrænsninger – det skaber automatisk stor fokus på alt det som vi ikke kan.

Det er meget let at hoppe ind i hamsterhjulet, og drøne af sted med ”knap så gode tanker” - som typisk også vil fremkalde andre ”knap så gode situationer” fra hukommelsen, eller tanker på ”noget der kan være svært for os”.

Det er som om, at vores hjerne søger i de lag som vi befinder os i, dvs.:

 • Går det godt: Kan vi lettere og bedre holde dampen oppe i en periode, samt holde overblikket.
 • Går det ”knap så godt”: Vil de oplevelser let blive brændstof til de ”knap så gode” tanker, og det vil dræne vores motivation og glæde. 

DET ER DERFOR, AT VI SKAL HJÆLPE VORES HJERNE IND PÅ DEN VEJ SOM VI ØNSKER, OG SOM ER MEST HENSIGTSMÆSSIG FOR AT KUNNE HJÆLPE OS.

Bevidst eller ubevidst
Vores hjerne kan meget let komme til at slippe tøjlerne lidt, både mht. træning og indstilling – hvis de stævner, som man havde planlagt og håbede på at skulle ride, er blevet aflyst, vil vores hjerne typisk blive påvirket:  

 • Bevidst: Ærgrelser, irritationer og frustrationer vil let kunne påvirke vores indstilling og tankegang, både i hverdagen og til ridningen.
 • Ubevidst: Der kan ske det, at vi ikke lige gør, eller nørder de sidste 1-10% - hvis der ikke lige er et stævne at se frem mod.

Vores hjerne acceptere meget let situationen fra bevidstheden og underbevidstheden, og oftest giver vi den desværre ret til det - bl.a. fordi alle de andre jo også står i samme situation, og nok også har samme oplevelse og samme reaktion.

Vores hjerne er som skabt til at finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger, ud fra det der passer bedst til vores hjernes indstilling i situationen.

MED DEN RETTE INDSTILLING KAN VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT FÅ DEN MEST OPTIMALE TILGANG TIL DET SOM VI SKAL I GANG MED, OG TIL AT HÅNDTERE EN SITUATION.

Lidt baggrundsviden
For at kunne forstå hvordan vores hjerne stortset arbejder, og hvorfor og hvordan den tænker, agerer og reagerer i forskellige situationer – forklaret med ”den store pensel”, skal vi HELT tilbage til starten af evolutionen og inden vi vidste, at vi var ”mennesker”.

Der var hjernens eneste opgave, at holde os i live, at kunne finde føde, at kunne angribe vilde dyr, for at få noget at æde, og samtidig at kunne flygte fra vilde dyr og fjender, så vi ikke selv blev ædt, vi handlede altså på instinkter.       

I dag er vores hjernen styret af både udvikling, læring, viden og instinkter
Og netop instinktet fra dengang, har vi stadig. Det giver os nogle super gode fordele, bl.a. når vi skal sætte os op til en præstation - men det kan også gøre det stik modsatte, at skabe frustrationer, tvivl og usikkerhed når vores hjerne vil skåne os for risikoen, for ”dårlige oplevelser” – så råber hjernen ”FLYGT”, på samme måde som dengang.

Det kan faktisk forklares på samme måde som vi kan opleve ponyen/hesten, når den reagere kraftigt, selv på en meget lille ting, hvis den bliver bange, så er den klar til at flygte. Det gør vi ikke, men det er den påvirkning som vores hjerne forsøger at fortælle os, ved at fokusere på det ubehagelige, samt det der går ”knap så godt”, eller alt det der er ”ærgerligt”. 

VED AT SKABE FOKUS PÅ GLÆDEN TIL RIDNINGEN – I FORHOLD TIL KONSTANT FOKUS PÅ ”DET SOM KAN BLIVE BEDRE”, ELLER PÅ ”RESULTATERNE” – VIL VI HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT KUNNE SLAPPE MERE AF, OG NYDE DET SOM VI GØR OG KAN - I STEDET FOR AT ÆRGRE OS OVER DET SOM VI IKKE LIGE KAN.

Vores hjerne elsker GLÆDE
Når noget er godt, påvirkes vores lykke-center i hjernen, på samme måde som når vi spiser noget som vi godt kan lide ( f.eks. slik, kage, junkfood, o.l.) – så vil vores ”belønnings-center” honorere os med glæde.

SKAB ACCEPT PÅ SITUATIONEN – BRUG ENERGIEN PÅ DET SOM DU KAN GØRE NOGET VED – I STEDET FOR AT SPILDE ENERGIEN PÅ ALT ANDET.

Indstilling til det som vi gør

 • Ved at GLÆDE os over det som vi gør, skabes der overskud og en positiv indstilling.
 • Ved at skabe fokus på det, som du ved at du kan – skaber du tryghed i hjernen, som hjælper til overskud, overblik og glæde.
 • Hvis vi konstant skaber fokus på alt andet, så sætter hjernen automatisk gang i et alarmberedskab – og den vil skabe ”frygt” og ”stress”, og det er ikke sundt i en længere periode.
 • Du vælger altså selv din indstilling og indgangsvinkel til det som du gør – så hvorfor ikke få det bedste ud af det.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hold stævneformen ved lige - Lav test-ridninger
Dressur:
Rid hele dit program uden at få vejledning eller at blive rettet undervejs

 • Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele programmet, jo mere viden og tryghed skabe vi
 • Hvis du har mulighed, så få en dommer til at se på din ridning, og få en evaluering bagefter - eller send optagelserne så dommeren kan se det.

Spring: Lav en bane der kan rides med samme antal spring som til et stævne

 • Springene kan jo bare gennemrides flere gange
 • Du skal ikke vejledes eller rettes undervejs
 •  Evaluere bagefter med din træner – eller optag det og send det til din træner
 • Jo mere vi øver hele baner, jo mere viden og tryghed skabe vi

Aftal faste test-ridninger med en dommer, træner eller med dig selv – så du følger en plan

Hvis der ikke lige er stævner der skal trænes til, så er det alle tideres mulighed for, at afprøver nye trænings-metoder, og giver mulighed for at lege, samt at prøve noget af – aftal mulighederne med din træner, så I sammen skaber ny viden og kompetencer.  Det kan virkelig være lærerigt.

Skab tryghed
Husk på at vi er kommet tilbage en gang tidligere, efter nedlukningen i foråret – så vi kan sagtens klare det igen – bare vi hjælper os selv med at skabe fokus på de muligheder som vi har, det skaber ”ro på” i hjernen.

I foråret skrev jeg en række blogindlæg på Ridehesten.com vedr. muligheder i corona-situationen.

16/3: Er du omstillingsparat
19/3: Kære forældre til en rytter
24/3: Hold stævneformen ved lige
29/3: Fordele ved konditionen
11/4: Bruger du en mentaltræner
21/4: Hold fokus på det som du kan gøre noget ved
6/5: Kost, væske, søvn, hvile
21/5: Forventninger vs. Afstemte forventninger
5/6: Mens vi venter

Hvis du vil vide mere, kan du klikke på artiklen for at læse artiklen.

Skab fokus på helheden
Vær opmærksom på både ”rytteren” og ”mennesket inde i rytteren” – trivsel og glæde.

Kost, væske, søvn, hvile – skaber energi til at kunne hjælpe vores hjerne på rette vej.

Få hjælp fra en coach/mentaltræner
Mange ting kan blive meget lettere, hvis man får set sine situationer fra nye vinkler, og uden de samme følelser som ryttere og forældre har.

Jeg kan hjælpe med at skabe forståelse på helheden – og hjælper med at skabe udvikling, og/eller hjælpe til håndtering af udfordringer. 

RIGITG GOD FORNØJELSE MED HÅNDTERINGEN AF CORONA-SITUATIONEN – OG MED AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I SITUATIONE.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren - Evaluering

21-11-2020 13:38, af Lars Mars

Få det bedste udbytte af dine træninger, stævner, og det som du gør i hverdagen. Hvad var godt? - Hvad var knap så godt?

Skadet hest eller rytter

01-11-2020 07:46, af Lars Mars

Hvis hesten eller rytteren pådrager sig en skade, som dermed betyder pause fra konkurrencerne, eller pause fra alt ridning i en periode – kan der meget let opstå frustrationer

Opbyg robuste fundamenter

13-10-2020 07:09, af Lars Mars

I en verden der er styret af en perfekthedskultur og søgen på anerkendelse, har vi konstant travlt, travlt med at være noget, travlt med at præstere, travlt med at komme videre

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58, af Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling