LIVE: Corona i Danmark

14:46 Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer - hold øje her på siden, hvor vi giver en update på hvad det betyder for weekendens og de kommende ugers stævner, så snart vi ved mere

Optimering af rytteren - Udfordringer i kroppen

23-06-2020 09:08, af Lars Mars

Er du udfordret på grund af ubalancer, styrkeforskelle, stramheder, smerter eller mén fra tidligere skader eller overbelastninger?

Copyright Ridehesten.com

Rigtig mange acceptere udfordringer i deres krop – og over tid bliver det desværre en normal del af hverdagen og ridningen.

Det kan desværre have en væsentlig større betydning, både fysisk og mentalt, end rytteren og ”mennesket inde i rytteren” umiddelbart ligger i det.

Bevidst eller ubevidst
En krop der ikke er i balance og harmoni kan have stor betydning, og påvirkning på bl.a.:

Fysisk:

 • Teknisk udførelse af øvelser – samt større udfordringer ved at lære/udføre noget nyt.
 • Resultaterne, samt udviklingen.
 • Bruger unødig energi på at kompensere - nedsætter evnen til koncentration over længere tid.
 • Større risiko for at blive smidt af ponyen/hesten, hvis kroppen ikke reagere optimalt.

Mentalt:

 • Oplevelserne inden, under og efter ridningen.
 • Overskud og overblik til at håndtere udfordringer eller ”knap så gode” resultater.
 • Højere stressfaktor – lettere til irritation og frustration.  
 • Kan frembringe usikkerhed og frygt for at blive smidt af ponyen/hesten.
 • Påvirkning på hverdagen.

Ponyen/hesten:

 • Stor risiko for at ponyen/hesten skal kompensere for rytterens ubalancer, med stor risiko for at ponyen/hesten får overbelastninger og skader.

Der er altså rigtig mange områder som bliver påvirket – derfor er det en rigtig god ide at have fokus på helheden. En ting, kan være skyld i mange ting, og som man måske ikke lige er opmærksom på.

Undersøgelse fra Hartpury Universitet
Jeg har mange eksempler på, at mange ryttere bare acceptere, og sammenlignet med en undersøgelse fra Hartpury universitet, hvor Vicky Lewis i 2019 har udført et forskningsprojekt om netop dette område, er der nu sat tal, og fokus på, at det ikke kun er sådan nogen som ”mig” der kæmper for opmærksomhed på området.

Jeg ser som sådan ikke noget nyt i forskningsresultatet – men mere en konstatering af at det desværre står lidt sløvt til på området. (Der kan læses mere om undersøgelsen fra Hartpury universitet under ”Nyheder” på Ridehesten.com d. 23/5-20).

Vær opmærksom
Der er desværre alt for mange trænere der bare acceptere, eller overhovedet ikke er opmærksomme på hvis rytteren har udfordringer med kroppen – dette giver en stor risiko for at rytteren bliver påvirket både fysisk og mentalt, samt at det har en stor indflydelse på både præstation, udvikling samt oplevelserne, samt desværre også risiko for en mindre glæde.

 • Rytteren: Husk at fortælle din træner hvis du kan mærke at du har udfordringer eller smerter – så I har mulighed for at lave en plan, mht. hjælp udefra, og en aflastende ride-plan.
 • Træneren: Hvis en rytter har udfordringer med bestemte tekniske udførsler på ponyen/hesten kan det bl.a. skyldes fysiske- eller bevægelses-udfordringer, eller smerter – hjælp og vejled rytteren til at opsøge en kompetent hjælper som har fokus på helheden. Det vil både hjælpe rytteren, træneren samt ponyen/hesten, til endnu mere udvikling og gode oplevelser.     

 

Prioritering
20-30 min. tillægstræning med fysiske-øvelser og udstrækning bliver ofte fravalgt i forhold til andre prioriteringer – selv om at det kunne have stor betydning for bl.a.:

 • Udviklingen i ridningen.
 • Mere skånsomt for ponyen/hesten - når den ikke skal kompensere for rytteren.
 • Mentalt – at rytterens hjernen ikke skal bruge energi på at kompensere eller fortrænge smerter, som vil tage energi fra opmærksomheden og koncentrationen.
 • Mere skånsomt for rytteren både nu, men også at det ikke bliver værre fremadrettet.

Målrettet fysisktræning og udstrækning kan altså både hjælpe rytteren og ponyen/hesten, samt gøre det lettere for træneren at udvikle rytteren.

Kroppen, hjernen og vores nervebanesystem er fantastisk
Vores krop og hjerne er skabt til at blive brugt – og ved at lære at lytte til den, kan vi få det bedste udbytte, på den bedste og mest skånsomme måde.

Vores nervebanesystem vil stort set altid prøve at kompensere, så vi kan udføre det som vi gerne vil, til trods for at det måske ikke er helt så hensigtsmæssigt. 

Det er bare ikke sundt at ”drive rovdrift” på kroppen, og over tid med uhensigtsmæssig belastning og påvirkning på kroppen - kan det faktisk gøre at muskler og sener bliver alt for stramme. Dette vil give bevægelses-begrænsninger, og derved stor risiko for overbelastninger, skader samt at skelettet kan blive trukket skævt.

Efter længere tid, kan det blive meget svært at få rettet op på igen, og kan kræve pause eller stop for ridningen. MEN HUSK AT DET ALDRIG ER FOR SENT AT GØRE NOGET.

HVAD GØR DU FOR AT HAVE ET HARMONISK FUNKTIONELT BEVÆGEAPPARAT ?

Hele kroppen hænger sammen
Vær opmærksom på at træne hele kroppen, og ikke kun lave øvelser til et begrænset område, eller kun til der hvor man måske har en udfordring – sørg for at træne hele kroppen stærk og smidig, det giver et mere harmonisk og funktionelt bevægeapparat.

En skade eller ubalance kan faktisk være opstået et helt andet sted, end der hvor man mærker den – derfor er det vigtigt at have fokus på hele kroppen.

Jeg vil anbefale at bruge en personlig træner der arbejder med sportsfolk, og ikke en der normalt kun arbejder med ”hr. og fru. Danmark”.

Spild ikke tiden
I ridesporten er der en stor tendens til at ryttere hovedsageligt træner balancen, og sidder eller balancere på en ”stor træningsbold”, det er også rigtig godt - men kan bestemt ikke gøre det alene. Hele kroppen hænger sammen og skal trænes med aktiv påvirkning af musklen og nervebanerne, for at kunne få det bedste udbytte og bedste hjælp til kroppen.

Vi kan dele udstrækning og styrke op i to modeller ”Statisk” og ”dynamisk”

 • Statiske-øvelser – holder man kroppen stille: Bruges ofte til udstrækning samt stabilitets- og balanceøvelser, samt yoga.  
 • Dynamiske-øvelser – bevæger man kroppen samtidig med at man udføre øvelsen: Forbereder kroppen meget bedre til træning under opvarmningen – samt giver en meget mere funktionel-træning af muskler og bevægeapparatet   

Jeg vil altid anbefale en god blanding af den statiske- og dynamiske-træning – da det ikke giver meget mening at kun, kunne sidde helt stille eller ligge i ”planken” på bolde i flere minutter, når kroppen skal være aktiv og kunne bevæge sig.

Det bedste er at lave en klar plan for det udbytte som man ønsker sig at træningen.

Vær opmærksom på de unge ryttere
Det er vigtigt at forældre og trænere ikke acceptere at de unge ryttere har ubalancer eller smerter, og at det ikke bare bliver slået hen med ”en henkastet bemærkning”: At det har de fleste ryttere.

Problemet er at de fra en meget tidlig alder lære at kompensere i stedet for at lære at lytte, og at bruge deres krop optimalt.

Jeg oplever en del ryttere hvor det er blevet helt normalt at have ondt engang imellem eller ofte - nogle har endda været til flere undersøgelser og behandlinger uden at der er fundet en løsning på smerten, og alligevel rider de videre med både forældre og træneres viden.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT DE FLESTE UBALANCER, STYRKEFORSKELLE OG SMERTER TYPISK KAN FJERNES MED EN KORREKT TRÆNING OG UDSTRÆKNING

En fysisk stærk og smidig krop
Vil automatisk også påvirke vores mentale tilstand og derved give en rigtig god grobund for udvikling til stor fordel for både rytteren, ponyen/hesten og ridningen.

Rytteren kan med stor fordel optimere sig selv på flg. måde:

 • Opvarmning inden ridningen: Hjælper til at smidiggøre kroppen - det hjælper bl.a. til at gøre kroppen mere klar til aktivitet på en skånsom måde, og så hjælper det også til at ponyen/hesten ikke skal kompensere for rytterens stramheder.
 • Udstrækning efter ridningen: Med kun få øvelser kan rytteren minimere risikoen for at eventuelle stramheder bliver værre.
 • Fysiske-øvelser: De fleste bevægelser forgår fremadrettet - derfor er det bl.a. vigtigt at have fokus på bagsiden af kroppen, den har stor betydning både i hverdagen, samt at holde en god og funktionel kropsholdning under ridningen.   

Alle tre områder hjælper både på at nedsætte risikoen for skader og overbelastninger – samt kan afhjælpe på eksisterende skader og mén.

I mit næste blogindlæg skriver jeg om træning af bagsiden af kroppen.

Jeg har stor erfaring i at målrettet træning og udstrækning både kan afhjælpe mange udfordringer og problemer, samt skabe endnu mere udvikling – det er derfor at jeg brænder for at sætte fokus på området og at hjælpe ryttere til at få det bedste udbytte, og bedste oplevelser af det som de gør.

ACCEPTERE IKKE SMERTER ELLER UBALANCER I KROPPEN

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG MED MÅLRETTEDE ØVELSER

Du er meget velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål til mit indlæg, eller har udfordringer som hæmmer din udvikling eller oplevelser med ridningen.

Læs gerne mere om mit koncept ”Optimering af rytteren” på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

Med sportslig hilsen
Lars mars
Mental- og fysisk træner samt optimering

Læs også

Vi bliver ikke klogere alene

10-09-2020 06:58, af Britt Carlsen

Magasinet Ridehesten har været på besøg hos beriderne Anne-Marie Hosbond og Kenneth Damgaard - de har startet et spændende og visionært samarbejde med mental- og fysisk træner Lars mars til gavn for deres elever og for egen udvikling

Optimering af rytteren – Skab fokus på helheden

01-09-2020 10:37, af Lars Mars

Nøjes ikke med at blive quickfixet – det hjælper typisk kun til næste gang hvor der er ekstra pres på, eller kræves noget ekstra af hjernen eller kroppen

Har du det bedste team omkring dig?

13-08-2020 20:39, af Lars Mars

Et godt team er for alle - og kan hjælpe alle – det er altså ikke kun de allerbedste der har behov for, eller glæde af, at have et godt team omkring sig

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kronprinsessen dansede igennem sin debut (video)

12-09-2020 16:43, af Kristine Ulsø Olsen

H. K. H. Kronprinsesse Mary havde i dag sin stævnedebut i Frederiksværk, og hvilken debut det blev. Med over 72% red Kronprinsessen sig direkte ind i placeringerne blandt flere beridere

Ejer til aflivet hoppe i Holbæk: Det er jo sindssygt

14-09-2020 16:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

I fredags på Holbæk Rideklub blev den drægtige Ågerupgårds Carli aflivet som følge af voldsomme skader i endetarmen. Skader som ikke er opstået naturligt. Ridehesten.com har talt med ejeren Stina Myrholm, som gennemlever sit livs ondeste mareridt 

DRF siger farvel til holdleder Helle Krasnik Trolle

15-09-2020 11:40, af Annika Knudsen Lorentsen

Pr. dags dato har Dansk Ride Forbund valgt at afslutte samarbejdet med den nuværende holdleder for seniorlandsholdet i dressur, Helle Krasnik Trolle, som fratræder stillingen med umiddelbar virkning

Drægtig hoppe skudt af jæger: Sådan forløb sagen

15-09-2020 15:50, af Annika Knudsen Lorentsen

For knap et år siden berettede vi om, at avlshoppen Calicia Møgelvang blev skudt på sin egen mark af en jæger. Her et år efter er det en nedtrykt hoppeejer der står tilbage med en meget lille sum penge i erstatning for den hoppe han var meget glad for

Kan du genkende mulig gerningsmand?

16-09-2020 14:05, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet har offentliggjort overvågningsbånd fra Holbæk Rideklub, hvor fjordhesten Ågerupgårds Carli blev aflivet i fredags på grund af voldsom mishandling. Politiet beder offentligheden om hjælp til at identificere manden 

Drægtig hoppe aflivet efter mulig dyremishandling

12-09-2020 14:31, af Marie Helene Rigård Rohleder

Politiet efterforsker en forfærdelig sag om mulig dyremishandling fra Holbæk Rideklub, hvor en drægtig hoppe fredag morgen blev aflivet som følge af voldsomme skader 

Kronprinsesse Mary til start i Frederiksværk

12-09-2020 09:30, af Marie Helene Rigård Rohleder

I dag rider H.K.H Kronprinsesse Mary to klasser ved dressurstævnet i Frederiksværk Rideklub. Hun deltager med Wasabi OLD, som har været redet af Nanna Merrald fra Blue Hors, og Edelman

Vandt championatskvalifikation efter 4 mdr. i sadlen

15-09-2020 12:39, af Annika Knudsen Lorentsen

I starten af 2019 forelskede Iben Østergaard sig i hesten Elversøes Jason, og derfor blev han hendes. Inden hun kunne begynde træningen af ham brugte hun måneder på sin PhD-afhandling i USA, men på trods af kun få måneder i sadlen på ham, lykkedes det Iben at vinde championatskvalifikation for 4-års heste i Frederiksværk

Også Isabell Werth rider på Sezuan-afkom

14-09-2020 13:47, af Thomas Bach Jensen

Dressursportens ukronede dronning, tyske Isabell Werth, der har vundet flere internationale mesterskabsmedaljer end nogen anden, er nu også faldet for et afkom efter DV-hinsten Sezuan, en sort skønhed ved navn Joshua

Anna Kasprzak gravid

10-09-2020 12:14, af Britt Carlsen

OL-rytter Anna Kasprzak er gravid med barn nr. to. Hun har termin til marts næste år, så OL-kvalifikationen er fortsat indenfor rækkevidde