Optimering af rytteren - Tænk på helheden

25-06-2019 16:55

Lars Mars

I en rytters ofte travle hverdag kan der meget let gå gode udviklingsmuligheder tabt. Her tænker jeg ikke på ridningen, for det bliver der selvfølgelig afsat tid til – men jeg tænker på alt det udover selve ridningen, som kan hjælpe og understøtte rytteren til dygtiggørelse, læring og udvikling

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det er meget let at komme ind i en rytme hvor det ene bare overtager det andet, med praktiske gøremål og ridning, fra man stå op til man går i seng. Dagen kan let føles som ”ren overlevelse” - og succesen er, at få enderne til at hænge sammen. Det er bare ikke hensigtsmæssigt hvis man gerne vil dygtiggøre sig, eller finde løsningen på en opstået udfordring.  

Hvis man ønsker at få det optimale ud af sin ridning - er det en rigtig god ide at være opmærksom på, hvad man gør, for at få det optimale ud af sin ridning – og om det stemmer overnes med sine behov og mål.

De fleste køre meget på rutiner, vaner og holdninger – hvis man ikke er visionær og ”tør” at afprøve noget nyt, fordi at det muligvis kan gå udover resultaterne i en periode - kan det være hæmmende for udviklingen.

Vores valg – bevidste eller ubevidste tilvalg og fravalg – har stor betydning for vores udbytte

Der er rigtig mange områder der kan have indflydelse på udbytte af ridetræningen, stævner og hverdagen – hvis man ikke er opmærksom, eller har overskuddet, kan det desværre være svært at skabe overblikket - og derved bliver det noget af en udfordring at finde de områder der kan hjælpe til udvikling - eller at finde løsningen på en opstået udfordring. Og man vil typisk fortsætte på samme måde som tidligere.  

Skab tid til at ”scanne” krop og hjerne

Vi kan få store fordele ved jævnligt at gennemgå vores krop og hjerne, for at få skabt os et overblik over om vi gør nok for at nå vores mål.

Dygtiggørelse, læring og udvikling ligger nødvendigvis ikke i mere ridning, men måske i at føle og være opmærksom på om kroppens og hjernens kompetencer følger med rideudviklingen, rideniveauet eller de ønskede mål.

Rytteren kan være nok så god – men hvis f.eks. det mentale halter lidt, eller kroppen ikke er stærk nok (eller har en ubalance), eller hvis vi ikke får nok energi via kost og væske – kan der let opstå uventede udfordringer når der kræves allermest og de ekstra procenter af rytteren.

Hjernen

Vores hjerne er desværre sådan indstillet at når den bliver presset, vil den automatisk søge på den viden og de kompetencer vi har - og hvis den kan finde ”små mangler”, eller begrundelse for lidt usikkerhed, så vil den straks synliggøre dem, og det vil straks påvirker vores koncentration i de pressede situationer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Derfor er det vigtigt at have skabt gode fundamenter, som kan hjælpe os til at skabe tryghed, så vi derved bedre kan holde, eller genskabe koncentrationen på den opgave som vi skal eller er i gang med.

Jeg vil gerne være med til at skabe forståelse for, at vores handlinger og prioriteringer typisk hænger sammen med det udbytte vi får. Rytteren kan træne og træne på ponyen/hesten, men hvis der ikke er ”balance” i rytterens udvikling på ponyen/hesten og rytterens mentale, fysiske og basale kompetencer, kan der meget let opstå konflikter i udviklingen, og det kan være let at miste troen på sig selv, eller på ponyen/hesten.

Prøv at gennemgå din hverdag ud fra nedenstående områder

Prøv at danne dig et overblik over om der er områder som du ikke lige tænker på, eller har lagt den store betydning i:

  • Det mentale område: Kan bl.a. hjælpe dig til at skabe koncentration, viden og rationel tænkning.
  • Det fysiske område: Kan bl.a. hjælpe dig til endnu bedre at håndtere alle detaljer under ridningen, samt nedsætte risikoen for at du kompenserer under ridning. 
  • Opvarmning inden ridning: Hjælper både krop og hjerne til en god start på ridningen, og er til stor fordel for din pony/hest
  • Udstrækning og Smidighed: Hjælper din krop til at du bl.a. bedre kan følge hestens bevægelserc og udføre opgaver til både højre og venstre side, også til stor fordel for hesten og ridningen.
  • Kondition: Hjælper dig bl.a. til et bedre overblik og udholdenhed til at tage de rigtige beslutninger.
  • Kost – Væske: Hjælper dig til at skabe optimal energi til både krop og hjerne, samt til overblik og koncentration.
  • Søvn – Hvile: Hjælper bl.a. på samme måde som kosten. 
  • Optimering inden og under stævner: Skaber muligheden for at være nogle procenter mere ”skarp” til ridningen under et stævne.   
  • Vejrtrækning, til ridningen, og til det mentale-område: Hjælper dig bl.a. til en optimal koncentration, at skabe ”ro på”, at skabe overblik, og at kan ride optimalt.   
  • Planlægning og prioriteringer: Hjælper dig bl.a. til at skabe et overblik samt viden. Hvad ønsker du at opnå med dine planer og prioriteringer ?
  • Målsætning og afstemning af forventninger: Skal skabes ud fra viden, og ikke ud fra følelser. Er afgørende for både trivsel, og ”ro på” i hovedet.
  • Forældres rolle: Der kan ofte optimeres ved at gennemgå jeres vaner, kommunikation og handlingsmønstre.
  • Trænerens rolle: Se træneren som en hjælper, og ikke en som du skal præstere overfor. Se jer som et team.
  • Evaluering: Hjælper dig bl.a. til viden og læring samt giver mulighed for dygtiggørelse og udvikling. Man ligger ikke nok værdi i at nørde ned i detaljer.
  • Motivation vs. Selvdisciplin: Hvad er forskellen ? Motivation er styret af følelser – selvdisciplin er styret af vores vilje til bl.a. at nå et bestemt mål.  
  • Legen: Vi glemmer desværre at lege i hverdagen og til træningerne. Når vi er blevet dygtiger eller ældre, så er der ikke tid til ”det pjat” mere – men rent faktisk så kan legen være med til at skabe ny viden, nye kompetencer og glæde ved at have det sjovt.

Hvert enkelt emne kan være med til at skabe ny viden og nye kompetencer til både udvikling og til håndtering af eventuelle udfordringer.

Hvis du kan se ideen i at implementere et eller flere af ovenstående områder i din hverdag, er det en rigtig god ide, at du ikke skaber fokus på for mange områder på en gang - men at du stille og roligt prøver dig frem.

Accepter at det kan tage noget tid inden der er skabt en ny vane.

Alt for mange ryttere og trænere tænker kun på målet/resultatet i forhold til at nyde og glæde sig over processen frem mod målet. Dette kan give en stor risiko for at der opstår præstationsangst, trivsel og at glæden ved træningen stille og roligt forsvinder. Det er vigtigt at give sig tid til at nørde og huske på de helt små detaljer, at have fokus på helheden, og turde at ”prøve noget af”.

Optimering af rytteren

Derfor har jeg skabt konceptet ”Optimering af Rytteren” - der handler om at skabe fokus på helheden, detaljerne og alt hvad der kan hjælpe både krop og hjerne til at præstere på den bedste måde, ud fra rytterens og ponyen/hestens niveau. Læse gerne mere på www.rytteroptimering.dk

Rigtig god fornøjelse med din optimering

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen