Optimering af rytteren - Skab fokus på rytterens trivsel

17-09-2021 17:57

Lars Mars

Det har aldrig været vigtigere end nu, at både rytteren, samt at trænere og (forældre til yngre ryttere), har stor fokus på helheden hos rytteren – både det sportslige og det menneskelige

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det har selvfølgelig altid været vigtigt – men der er over tid, skabt et stort ”mentalt-pres i samfundet”, og efter mange og lange ændringer pga. corona, er der ekstra stor risiko for at vi også fremadrettet slæber disse påvirkninger med os, enten bevidst eller ubevidst.

Vi lever i en præstationskultur og med stor søgen på anerkendelse
Det er meget let at blive fanget i et ”stort pres” for konstant at skulle præstere bedre, samt at leve op til forskellige normer og trends, osv, osv. – både i skolen/uddannelse/arbejdet, i hverdagen, i familien, og til ridningen. Nogle er selvskabt og andre et pres fra omverdenen.

Diagnoser: Der har aldrig været så mange unge og voksne med diagnoser af stress, depression, angst, ensomhed og andre diagnoser, der kan være fremkaldt af mangel på god trivsel.

Quickfix-løsninger: Der har aldrig været solgt så mange ”energidrikke” (dem i farvestrålende dåser og flasker) som der bliver nu – de bliver typisk brugt til at holde et kunstigt energi-niveau, bl.a. fordi at hjernen er presset, og/eller fordi at der ikke bliver brugt tid på at få spist nok sund og energigivende kost.

  • Hvis  hjernen er presset, kalder den automatisk på noget hurtig energi – og energidrikke med et højt koffein-indhold er en quickfix-løsning til hurtig energi - men er på ingen måde en god løsning – den hjælper faktisk kun krop og hjerne til at holde stress-niveauet oppe.

Medicin/doping: I nyhederne kan man også høre om den store stigning i, at tage ”study drogs” for at kunne klare sit studie – medicin der enten får hjernen til at slappe af, for at kunne klare stresset - eller til at speede den op, for at kunne holde sig vågen, og til at kunne præstere.

  • Wauw, sikke en verden – i stedet for at få ordentligt styr på sig selv, og få lagt gode realistiske planer.      

Hvis vi ikke trives – kan det bl.a. mærkes som:

  • At vi lettere bliver frustreret og irriteret.
  • At vi fokusere meste det ”knap så gode”, og det der er svært – i stedet for alt det som vi kan.
  • At vi mangler overskud og overblik til at finde løsninger.
  • At vi føler træthed og er uoplagt.
  • At vi er gode til at finde på forklaringer og begrundelser for det ene og det andet.

Vi stille sjældent/aldrig spørgsmålet, ”Trives jeg med det som jeg gør ?”
Vi har konstant så travlt med at udvikle os, at præstere bedre, samt at bliver klogere – men desværre bliver vi dårligere og dårligere til at ”lytte” til hvordan vi trives og har det. Vi er desværre blevet mega gode til at ignorere signaler fra både krop og hjerne – vi skynder os bare videre, i et håb om at det bliver bedre i morgen.  

Trænere har et stort ansvar
Der kan være mange tanker og påvirkninger der buldre løs inde i en rytters hjerne – og ekstra tanker og påvirkninger i forbindelse med ridningen, kan have stor betydning for presset og trivslen, i forbindelse med:

  • En ”knap så god ridning/træning”
  • En træner der er ”hård i tonefaldet og retorikken”
  • Manglende evaluering, og positiv afslutning efter en ridetræning  

Eksempel: Tænk på at træneren afslutter træningen, og skal videre – men rytteren og ”mennesket inde i rytteren” tænker videre. Derfor er det vigtigt at træneren er opmærksom på hvordan træneren og træningen påvirker rytteren.

Det er vigtigt, at det er en god oplevelse at tage til ridetræning med træneren – uanset om det var en god eller ”knap så god” træning. Med træningen skal der skabes god viden og findes løsninger, så det ikke giver bekymringer efterfølgende – som så let kan fylde, sammen med andre påvirkninger.

Hvis vi ønsker den bedste udvikling, den bedste præstation, samt de bedste oplevelser – er det vigtigt at vi trives.
Jeg oplever ofte at udøvers trivsel er kommet under pres - og at glæden til ridningen er kommet lidt i baggrunden, i forhold til meste fokus på ”noget der er svært”, ”fejl” eller præstationen. Vi glemmer ofte glæden til alt det som vi kan, også de helt små hverdags-ting.

Jeg vil lige skynde mig at sige, at jeg har intet imod – at have høje krav til sig selv, store og langsigtede mål, og at være resultatorienteret – bare de mentale-kompetencer følger de sportslige-ambitioner og udviklingen.
Når jeg arbejder med ryttere, er det typisk på to måder:

  • Præstations-optimering – hvordan når vi den bedste udvikling og de bedste resultater, ud fra rytterens og ponyen/hestens potentiale.
  • Håndtering af udfordringer – hvis rytteren ikke lige føler at det gå som ønsket.

Uanset hvilken vej vi arbejder på – er det vigtigt at vi får skabt de bedste kompetencer til at håndtere det pres og de stress-påvirkninger der kan opstå. Således at vi undgår at stresse hjernen med ”negative-påvirkninger”. Det er vigtigt at have fuld fokus på helheden – både rytteren og ”mennesket inde i rytteren”.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når vi trives med det som vi gør – går det hele bare meget lettere og bedre. 

Hjernen bliver god til den påvirkning som vi giver den

  • Alarmberedskab: Hvis vi konstant har mest fokus på ”fejl”, eller det vi ”burde gøre bedre” – så vil hjernen automatisk være i ”alarmberedskab” og opbygge en ”frygt” for at lave fejl.
  • Glæde: Hvis vi derimod har mest fokus på alt det gode, og alt det som vi og ponyen/hesten kan – så vil der automatisk skabes ”ro på” i hjernen, og derved er det meget lettere at skabe udvikling, eller håndtering af stress-påvirkninger/udfordringer. 

HVIS JAGTEN PÅ SUCCES, RESULTATER OG ANERKENDELSE KONSTANT OVERSKYGGER GLÆDEN VED SPORTEN – KAN DER MEGET LET OPSTÅ MISTRIVSEL.

Vores hjerne er god til at klare stressede-perioder – men hvis der ikke bliver taget hånd om det i tide, kan det få store konsekvenser for rytterens trivsel og selvværd, samt glæden til det som de gør, både i hverdagen og til ridningen.

”Mennesket inde i rytteren”
Forældre, trænere og rytteren selv, kan desværre ofte glemme ”mennesket inde i rytteren”, de har ofte mest/kun fokus på udvikling og præstationer – og derved kan ”mennesket inde i rytteren”  meget let komme til at stå i en presset situation som kan være svær at håndtere – bl.a. fordi at det kan være svært at sætte ord på det er fylder inde i hjernen.  

Hjælp dig selv
Hvis du kan genkende noget af ovenstående – så vent ikke med at gøre noget ved det.

Jo før du ændre din mentale-indstilling – jo hurtigere får du genskabt de gode oplevelser. 

Hjælp udefra
For både rytteren, forældre og trænere kan det være en stor fordel at få noget sparring/hjælp/vejledning udefra (mentaltræner/coach), da det kan være svært at få taget fat på en ”knap så god” trivsel, eller udfordringer der er kommet snigende over tid. Ofte vil man bare træne , eller bruge endnu mere tid på det der ikke lige fungere – men hvis der ligger nogle mentale-udfordringer som generer, så vil det ikke hjælpe, måske kun gøre det værre.

En coach/mentaltræner kan være med til at løse udfordringer, skabe nye kompetencer, og sætte nyt fokus – til bl.a. at få genskabt glæden til hverdagen og til ridningen – til stor fordel for både trivslen, udviklingen og præstationen.

Du kan læse mere om mine forslag til ”optimering af rytteren” både til håndtering af udfordringer - eller til at skabe nye kompetencer til udvikling.

  • På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
  • På min blog på Ridehesten.dk

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DEN BEDSTE TRIVSEL

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner