Optimering af rytteren – Mentaltræning – Mentaltræner

04-08-2021 18:45

Lars Mars

Endeligt bliver der nu sat noget mere fokus på værdien af mental-træning. I forbindelse med OL i Tokyo har pressen i den grad sat fokus på det mentale område

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Jeg vil lige pointere at mentaltræning er for alle, uanset niveau og sportsgren

Alt for mange ignorere fordelene ved brugen af en mentaltræner, og optimering af det mentale-område.

Det er utrolig lærerigt at følge den fokus der er blevet sat på det mentale-områder, både i udsendelserne fra OL på DR1 og DR2 - i medierne - i radioen, samt i nyhederne.

Er du i tvivl
Så hvis du, eller din træner er i tvivl om mentalt træning er noget for dig, eller hvis I føler, at i sagtens selv kan håndtere eventuelle udfordringer, eller selv kan skabe kompetencer til endnu mere udvikling – så kan der være gode oplysninger at hente, ved at følge de mange indslag og udsendelserne fra dette års OL, hvor der er stor fokus på fordelene ved mentaltræning.

Det er næsten hver dag, at vi kan høre at journalister, ”panelet af specialister”, tidligere og nuværende topatleter, trænere af Ol-atleter, samt mentaltrænere/sportspsykologer, tage emnet op i forbindelse med hvordan atleterne kan præstere under pres, eller håndtere eventuelle udfordringer. Flere atleter udtaler sig om både fordelene, og for manges vedkommende, nødvendigheden ved brugen af mentaltræning og mentaltrænere.

Det startede faktisk allerede inden OL med informative indslag i tv, med tidligere OL-deltagere, der fortæller at de har haft – eller at de kunne have haft, stor glæde af brugen af en mentaltræner under og efter deres deltagelse i OL.

Team Danmark
En sportspsykolog fra Team Danmark har stolt udtalt i et interview i nyhederne, at de i år har valgt at lave et større tiltag for atleterne - nu vil Team Danmark følger op på hvordan atleterne har det mentalt, en måned efter at de er kommet hjem fra OL.

Da de har erfaret fra tidligere OL, at nogle atleter fik en ”nedtur” efter en så stor oplevelse, og med det pres, som det er at deltage ved et stort arrangement som OL, og hele processen op til – samt den store interesse der er fra pressen, som pludselig stopper efter noget tid.

Samt hvordan atleterne har håndteret det, hvis de ikke fik indfriet deres forventninger og mål.

Jeg kunne dog ikke undgå at trække lidt på smilebåndet, da jeg hørte dette indslag i nyhederne - for det burde da være en selvfølge, at der konstant bliver fulgt op på topatleters trivsel fra alle omkring dem. Det er i hvert tilfælde en selvfølge hos mig, at trivslen og de menneskelige kompetencer vægtes højt, både for udøveren samt ”mennesket inde i udøveren”.

Ekstra fokus på det mentale område
Da verdens bedste gymnast Simone Biles valgte at trække sig fra konkurrencerne under OL – hvor hun fortalte på et pressemøde, at hun ikke følte sig mentalt klar - har pressen virkelig sat endnu mere fokus på det mentale-område.

Indenfor ridesporten blev der også sat lidt ekstra fokus på området, da Cathrine Dufour ikke kunne ride hendes hest Bohemian ind på banen ved Nations Cup-stævnet i franske Compiégne. Hvorefter hun var ude at fortælle, at hun bruger mentaltræner til at hjælpe sig.

Landsholdet brugte også mentaltræneren inden de rejste til OL.

I programmet på DR1 ”Guld til Danmark”, udtalte Peter Gade, som tidligere har været en af verdens bedste badmintonspillere, at han brugte mentaltræner da han var aktiv, og stadig den dag i dag, bruger en mentaletræner til sparring, flere år efter hans aktive karriere stoppede.

De samme mentale-tanker og påvirkninger hos alle
Vi har typisk mest fokus på det store pres der kan være hos topatleterne – men uanset hvilket niveau man rider på, vil det, at skulle til et større stævne, eller til et stævne der har stor betydning for rytteren - typisk påvirke hjernen med tanker der drøner rundt i hovedet – og som kan skabe tvivl, og ”knap så gode” tanker, bl.a. om man nu er god nok.

Nyheden fortsætter efter annoncen

For alle ryttere, uanset niveau - burde det være normalen, at der er fokus på trivslen og de mentale-kompetencer – samt at der er en grundig evaluering, afklaring og opfølgning efter alle stævner – så rytteren ikke slæber dårlige oplevelser med sig til næste gang.

Brug af mentaltræner
Mange tror at der først er brug for en mentaltræner hvis der opstår udfordringer – men fakta er, at der er rigtig mange fordele ved at få hjælp, eller at sparre med en mentaltræner, uden at der nødvendigvis er problemer/udfordringer.

I forbindelse med at vi dygtiggøre os, stiger forventningspresset automatisk

  • Til os selv
  • Fra omverdenen – trænere, konkurrenter, dommere, forældre, osv.
  • Samt  at vi begynder at opdigte, hvad vi tror at omverdenen forventer af os.

Desværre udvikler vores mentale-kompetencer, til at håndtere et pres, sig ikke altid i samme hastighed som den sportslige udvikling – og så kan der meget let opstå en ubalance i hjernen, som kan påvirke udviklingen, præstationen, samt de gode oplevelser.

Med en mentaltræner kan du skab nye kompetencer
Alle kan have glæde af at lære små eller større mentale-detaljer - til både at skabe kompetencer til at håndtere forskellige situationer - eller til at lægge endnu et lag på deres i forvejen mentale styrke.

  • Til håndtering af eventuelle udfordringer, eller håndtering af et mentalt-pres.
  • Til udvikling, så den mentale-udvikling følger den sportslige-udvikling.
  • Til at skabe forståelse for at man kan lave fejl – uden at det ødelægger det hele.
  • Til håndtering af følelser.

15 års erfaring
Gennem mine ca. 15 års erfaring med at hjælpe sportsudøvere på det mentale-og optimerende-område, samt at skabe forståelse for helheden for at få det bedste udbytte – har jeg erfaret at der typisk er en kultur for hvilke sportsgrene, hvor det er mere normalt at bruge mentaltrænere, og hvor det er mere normalt at tale om det – der er ridesporten ikke helt endnu.

I en koncentrationssport, med kun kort tid til at vise hvad rytter og ponyen/hesten kan – er det en stor fordel for både ryttere og trænere at bruge kompetencer udefra, til i fællesskab at kunne hjælpe rytteren til den bedste udvikling, de bedste præstation, og de bedste oplevelser.  

Håndtering af et pres

  • Gør det let for dig selv – fokusere på alt det som du ved, at du og ponyen/hesten kan.
  • Fokusere på glæden – ikke på %, resultater og placeringer inden du rider.
  • Sørg for at du har optimal energi i kroppen og hjernen (fra kost, væske, søvn samt planlægning).

Du kan læse mere om mine tanker og forslag til det mentale-område i mine tidligere blogindlæg HER.

Du kan også læse mere om ”Optimering af rytteren”:

På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
På min blog på Ridehesten.dk

DET GIVER RIGTIG GOD MENING AT UNDERSØGE MULIGHEDERNE INDENFOR DEN MENTALE-VERDEN.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner