Optimering af rytteren - Mens vi venter

05-06-2020 14:13, af Lars Mars

Gør du det optimale for at udnytte tiden frem mod at stævnerne starter igen?

Copyright Ridehesten.com

I pause-tider fra stævnerne, enten pga. af en skadet pony/hest eller her i corona-tiden, giver det rigtig god mening, og rigtig gode muligheder for at se sine vaner efter i sømmene. Prøv at træde ud af ”hamsterhjulet”, og gennemgå, om du gør det optimale for at nå dine mål, både inden, og nu frem mod en kommende stævnestart, med f.eks.:

 • Har du den bedste træner for dig?
 • Har du de bedste hjælpere til at hjælpe og vejlede dig?
 • Får du det optimale ud af din træning?
 • Gør du nok for at optimere dig, i forhold til dine mål?
 • Har du mentale udfordringer som kan hæmme din udvikling og gode oplevelser?
 • Har du fysiske udfordringer som kan hæmme din og ponyens/hestens udvikling?

I den laaaange konkurrence-pause kan der meget let komme ”op og nedture” hvor lysten, motivationen og selvdisciplinen kan komme under pres.

Vi har det bare bedst med at vide hvad vi træner frem mod for, at træningen giver mening for os. Detaljerne, nørderiet og optimeringen kan stille og roligt blive skubbet lidt i baggrunden, når vi ikke nøjagtig ved hvornår det skal bruges.

Vores hjerne kan meget let finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger for f.eks.:

 • At jeg begynder at koncentrere mig mere, når jeg ved hvornår jeg kan komme til at konkurrence igen.
 • At jeg lige vil se hvordan det går i de første stævner, inden jeg gør noget ekstra.
 • At de andre jo nok heller ikke gør mere end ”mig”.
 • At det gik jo også ok inden corona-nedlukningen – så det fortsætter jeg med.

Uanset hvordan din sportslige-vej har været her i corona-situationen - med eller uden optimering – så er der rigtig gode muligheder for at gøre dig optimal klar til når stævnerne starter op igen.   

Undgå at starten på stævnerne kommer bag på dig – så du først lige skal til at i gang med, at indstille og klargøre dit konkurrence-mode. 

Der har været, og er super gode muligheder for at få gennemgået, ændret, udviklet og optimeret på mange forskellige måder, som kan hjælpe både dig og ponyen/hesten til endnu mere udvikling, gode præstationer samt gode oplevelser, ved f.eks.:

 • Gennemgang af træningsmetoder – får du et optimalt udbytte af dine træninger? Hvis ikke, så brug stævne-pausen til at prøve noget nyt og anderledes af – rigtig mange ”tør”/”gider” desværre ikke at afprøve noget nyt, og det kan hæmme både udvikling og resultater.
 • Målrettet fysisktræning – både til udvikling eller hjælp til mén fra tidligere skader, samt til håndtering af udfordringer/ubalancer som kan hæmme en optimal bevægelighed. Dette kan også påvirke ponyen/hesten.
 • Konditions-træning, hvor du får pulsen op i længere tid – hjælper både til at skabe overblik, overskud, bedre koncentration over længere tid, til at kunne tage de bedste beslutninger.
 • Få skabt gode kost-, væske- og søvn-vaner – alle tre områder har stor betydning for vores energi, koncentration og overskud til at kunne nørde samt til udvikling. I en travl hverdag, kan det være meget let at nedprioritere eller helt glemme at få spise sundt energigivende kost, og drukket vand eller saftevand, jævnt fordelt over hele dagen. Søvnen kan ofte også blive noget vi gør når det passer os, og ikke ud fra hvad vores behov er.
 • Lav dig en stævneplan for de stævner som du gerne vil ride i år – del dem op i del- og hovedmål. Hvis stævnerne bliver aflyst, så holder du bare fokus på det efterfølgende stævne. Det hjælper vores hjerne til at have noget at se frem til.    
 • Test dig selv – planlæg forskellige test med dig træner, eller med dig selv, så du/I kan se om det som du/I gør giver det ønskede udbytte. På den måde træner du også din konkurrence-indstilling, og klargøre stævneformen.

Træningen gør det ikke alene

Gør dig selv nogle tanker om du gør det mest optimale for at nå dine mål – og om du er opmærksom på helheden.

Vi træner ofte mere hvis vi ønsker udvikling og bedre præstationer – men vi kan desværre ofte glemme at der også skal andre ”hjælpende-områder” til for at få den ønskede udvikling.

Det hele hænger sammen, rytterens krop (fysisk) og hjerne (mentalt) samt rytterens og ponyens/hestens potentiale og niveau. Derfor er det en god ide at være opmærksom på helheden, både mht. til:

 • Hvis vi har ubalancer eller smerter i kroppen, vil det bevidst eller ubevidst går udover energien, overskuddet samt koncentrationen. 
 • Mangel på de ”basale-behov” kost, væske, søvn, hvile – har samme virkning som ovenstående
 • Hvis rytterens ambitioner overstiger egne eller ponyens/hestens potentiale og niveau – det vil skabe uro i hjernen og risiko for mange ”knap så gode oplevelser”.

Mine anbefalinger er, at man ikke kun skal have fokus på træningen, inden man har gennemgået om der er andre områder der har behov for optimering.

Tiden begynder vel snart at nærme sig for genåbning af stævnerne – derfor kan du med stor fordel hjælpe dig selv til at være optimalt klar.

Rigtig god fornøjelse med optimeringen og træningen – husk også at lege og have det sjovt med ponyen/hesten. Det er rigtig godt for begge parten.

Du kan læse mere om mine anbefalinger om optimering og fokus på helheden, samt mine råd her i corona-situationen, både på min Blog, her på Ridehesten.com – samt på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

Kom rigtig godt gennem corona-situationen også sportsligt

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering   

Læs også

Husk at træne bagsiden af kroppen

09-07-2020 07:37, af Lars Mars

Optimering af rytteren: Uanset hvilken ride-disciplin du rider, er det en stor fordel at have en stærk bagside. Hele kroppen hænger sammen både med muskulaturen, senerne samt nervebanerne – det er derfor hensigtsmæssigt at hele kroppen trænes og smidiggøres

Optimering af rytteren: Kom godt fra start

26-06-2020 11:44, af Lars Mars

Langt om længe er der kommet gang i stævnerne igen, og nu skal der vises og konkurreres igen, men pas på, at du ikke vil det hele lidt for hurtigt 

Optimering af rytteren - Udfordringer i kroppen

23-06-2020 09:08, af Lars Mars

Er du udfordret på grund af ubalancer, styrkeforskelle, stramheder, smerter eller mén fra tidligere skader eller overbelastninger?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Thomas Bach Jensen

Webredaktør og nyhedsvagt

Thomas Bach Jensen
20 33 86 83
tbj@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Alexander Godsk er en ambitiøs ung mand

07-07-2020 07:11, af Annika Knudsen Lorentsen

Den unge springrytter, Alexander Godsk, er bosat på sine forældres gård på Fyn, og her træner han flittigt for at holde sig selv og sine heste i form til at ride med på højt niveau, og trods sin unge alder, har han allerede flere gange vundet i de højeste seniorklasser

Hest aflivet efter fald fra trailer

08-07-2020 15:05, af Thomas Bach Jensen

I formiddag faldt en hest af en trailer under kørsel på landevejen på Lolland, hvor hesten havde sparket rampen af og derefter rev sig løs. Hesten måtte aflives efter fald fra traileren

Med Ridehesten hos Nordentoft (video)

05-07-2020 14:48, af Thomas Bach Jensen

Du kan komme med magasinet Ridehesten på besøg hos Nordentoft Equestrian på Krastrup Herregaard i det nye julinummer af magasinet, der netop er på gaden nu

Lige ret for alle sportsgrene i Danmark, tak!

08-07-2020 12:30, af Britt Carlsen

Dansk Ride Forbunds formand Ulf Helgstrand retter en skarp kritik mod de ulige retningslinjer i forhold til forsamlingsforbuddet, hvor der åbnes op for tilskuerantallet – kun til fodboldkampe

Rytter og avler i opdrætterfællesskab med dyrlæge

04-07-2020 19:10, af Thomas Bach Jensen

I det nye nummer af magasinet ridehesten kan du læse om avler Morten Kappel Petersen, der fortæller, at det giver en ekstra dimension at kombinere egen ridning med egen avl. Han driver med succes Stutteri Kamar - og det gør han i dag sammen med sin dyrlæge

Ponyfar - Tour De Dufour

05-07-2020 06:35, af Thomas Pelle Veng

Thomas Pelle Veng, kendt fra sine blogindlæg som Ponyfar, møder flere af ridesportens profiler til en snak om deres "ponyfar". Her kan du læse om Ponyfars møde med Cathrine Dufour

Kriterier for udtagelse til UVM i dressur

07-07-2020 15:00, af Thomas Bach Jensen

Grundet corona-situationen afvikles verdensmesterskaberne for unge dressurheste i år ikke i august måned, men i stedet for i dagene 9.-13. december 2020. Danmark har ét udtagelsesstævne i oktober

Toppen af dansk ponydressur i Hjallerup

04-07-2020 07:55, af Thomas Bach Jensen
Pony|

Landsstævnet i dressur i Hjallerup Rideklub er for både heste og ponyer, og fredag bød fra morgen til aften på ponyklasser med masser af startende ekvipager

14-årige Emmelie Aabech giver ikke op

08-07-2020 07:23, af Annika Knudsen Lorentsen

Emmelie Aabech rider i år sit sidste år som childrenrytter, og på grund af corona-pandemien er det EM hun håbede at kunne ride blevet aflyst, så nu håber hun og tror på, at hun næste år kan klare sig i juniorklasserne

Kom helt tæt på Agnete Kirk Thinggaard

10-07-2020 07:20, af Kristine Ulsø Olsen

I et åbenthjertet og ærligt interview fortæller Agnete Kirk Thinggaard om hverdagen på Julianelyst og om hvordan det er, når ambitionen om at være ponymor må lægges på hylden