Optimering af rytteren - Mens vi venter

05-06-2020 14:13

Lars Mars

Gør du det optimale for at udnytte tiden frem mod at stævnerne starter igen?

Copyright Ridehesten.com

I pause-tider fra stævnerne, enten pga. af en skadet pony/hest eller her i corona-tiden, giver det rigtig god mening, og rigtig gode muligheder for at se sine vaner efter i sømmene. Prøv at træde ud af ”hamsterhjulet”, og gennemgå, om du gør det optimale for at nå dine mål, både inden, og nu frem mod en kommende stævnestart, med f.eks.:

 • Har du den bedste træner for dig?
 • Har du de bedste hjælpere til at hjælpe og vejlede dig?
 • Får du det optimale ud af din træning?
 • Gør du nok for at optimere dig, i forhold til dine mål?
 • Har du mentale udfordringer som kan hæmme din udvikling og gode oplevelser?
 • Har du fysiske udfordringer som kan hæmme din og ponyens/hestens udvikling?

I den laaaange konkurrence-pause kan der meget let komme ”op og nedture” hvor lysten, motivationen og selvdisciplinen kan komme under pres.

Vi har det bare bedst med at vide hvad vi træner frem mod for, at træningen giver mening for os. Detaljerne, nørderiet og optimeringen kan stille og roligt blive skubbet lidt i baggrunden, når vi ikke nøjagtig ved hvornår det skal bruges.

Vores hjerne kan meget let finde på forklaringer, begrundelser og undskyldninger for f.eks.:

 • At jeg begynder at koncentrere mig mere, når jeg ved hvornår jeg kan komme til at konkurrence igen.
 • At jeg lige vil se hvordan det går i de første stævner, inden jeg gør noget ekstra.
 • At de andre jo nok heller ikke gør mere end ”mig”.
 • At det gik jo også ok inden corona-nedlukningen – så det fortsætter jeg med.

Uanset hvordan din sportslige-vej har været her i corona-situationen - med eller uden optimering – så er der rigtig gode muligheder for at gøre dig optimal klar til når stævnerne starter op igen.   

Undgå at starten på stævnerne kommer bag på dig – så du først lige skal til at i gang med, at indstille og klargøre dit konkurrence-mode. 

Der har været, og er super gode muligheder for at få gennemgået, ændret, udviklet og optimeret på mange forskellige måder, som kan hjælpe både dig og ponyen/hesten til endnu mere udvikling, gode præstationer samt gode oplevelser, ved f.eks.:

 • Gennemgang af træningsmetoder – får du et optimalt udbytte af dine træninger? Hvis ikke, så brug stævne-pausen til at prøve noget nyt og anderledes af – rigtig mange ”tør”/”gider” desværre ikke at afprøve noget nyt, og det kan hæmme både udvikling og resultater.
 • Målrettet fysisktræning – både til udvikling eller hjælp til mén fra tidligere skader, samt til håndtering af udfordringer/ubalancer som kan hæmme en optimal bevægelighed. Dette kan også påvirke ponyen/hesten.
 • Konditions-træning, hvor du får pulsen op i længere tid – hjælper både til at skabe overblik, overskud, bedre koncentration over længere tid, til at kunne tage de bedste beslutninger.
 • Få skabt gode kost-, væske- og søvn-vaner – alle tre områder har stor betydning for vores energi, koncentration og overskud til at kunne nørde samt til udvikling. I en travl hverdag, kan det være meget let at nedprioritere eller helt glemme at få spise sundt energigivende kost, og drukket vand eller saftevand, jævnt fordelt over hele dagen. Søvnen kan ofte også blive noget vi gør når det passer os, og ikke ud fra hvad vores behov er.
 • Lav dig en stævneplan for de stævner som du gerne vil ride i år – del dem op i del- og hovedmål. Hvis stævnerne bliver aflyst, så holder du bare fokus på det efterfølgende stævne. Det hjælper vores hjerne til at have noget at se frem til.    
 • Test dig selv – planlæg forskellige test med dig træner, eller med dig selv, så du/I kan se om det som du/I gør giver det ønskede udbytte. På den måde træner du også din konkurrence-indstilling, og klargøre stævneformen.

Træningen gør det ikke alene

Gør dig selv nogle tanker om du gør det mest optimale for at nå dine mål – og om du er opmærksom på helheden.

Vi træner ofte mere hvis vi ønsker udvikling og bedre præstationer – men vi kan desværre ofte glemme at der også skal andre ”hjælpende-områder” til for at få den ønskede udvikling.

Det hele hænger sammen, rytterens krop (fysisk) og hjerne (mentalt) samt rytterens og ponyens/hestens potentiale og niveau. Derfor er det en god ide at være opmærksom på helheden, både mht. til:

 • Hvis vi har ubalancer eller smerter i kroppen, vil det bevidst eller ubevidst går udover energien, overskuddet samt koncentrationen. 
 • Mangel på de ”basale-behov” kost, væske, søvn, hvile – har samme virkning som ovenstående
 • Hvis rytterens ambitioner overstiger egne eller ponyens/hestens potentiale og niveau – det vil skabe uro i hjernen og risiko for mange ”knap så gode oplevelser”.

Mine anbefalinger er, at man ikke kun skal have fokus på træningen, inden man har gennemgået om der er andre områder der har behov for optimering.

Tiden begynder vel snart at nærme sig for genåbning af stævnerne – derfor kan du med stor fordel hjælpe dig selv til at være optimalt klar.

Rigtig god fornøjelse med optimeringen og træningen – husk også at lege og have det sjovt med ponyen/hesten. Det er rigtig godt for begge parten.

Du kan læse mere om mine anbefalinger om optimering og fokus på helheden, samt mine råd her i corona-situationen, både på min Blog, her på Ridehesten.com – samt på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK 

Kom rigtig godt gennem corona-situationen også sportsligt

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering   

Læs også

Udstrækning og smidighed – 1. del

10-04-2021 21:04, af Thomas Bach Jensen

I forlængelse af mine blogindlæg om ”Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med” – ligger det nærliggende at fortsætte med fokus på udstrækning og smidighed

Skab fokus på det, som du kan gøre noget ved

30-03-2021 15:18, af Lars Mars

Øv! Ridestævnerne i Danmark bliver nu lukket ned i det meste af april. Jeg vil ikke forholde mig til det sundhedsmæssige, eller til dem der kan have grunden eller skylden

Hvad kan styrketræning hjælpe rytteren med - del 2

24-03-2021 06:39, af Lars Mars

Hvad er det nu, som styrketræningen, som tillægstræning, kan hjælpe rytteren med? Et det motivationen eller tiden, der er styrende for om du får trænet din tillægstræning?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Per Vintersbølle og Michellino genforenet

11-04-2021 09:09, af Thomas Bach Jensen

I forbindelse med elitehingsten Michellinos 30-års fødselsdag manden, der importerede hingsten, Per Vintersbølle, aflagt Michellino besøg på Østergaard

Viet på sin fødselsdag i Lemvig

10-04-2021 12:58, af Thomas Bach Jensen

Berider Michael Søgaard og hans partner Michael Strøm overraskede deres nærmeste her i formiddag med vielse på Lemvig Rådhus

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse