Optimering af rytteren - Informative studier

23-07-2019 11:32

Lars Mars

Her kan du læse om min store glæde over at der bliver sat endnu mere fokus på  fordelene ved at være opmærksom på flere områder end selve ridningen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

På ridehesten.com kunne man den 19. juli læse om et seminar på Bishop Burton College i Yorkshire, England – hvor en lang række af dygtige eksperter inden for den engelske hesteverden giver deres bud på emnet om en langtidsholdbar ridekarriere for både rytter og hest.

Jeg håber at dette seminar bl.a. kan være med til at skabe endnu mere fokus på, at der er flere områder som ryttere med stor fordel kan være opmærksomme på udover deres ridning, til stor fordel for deres ridning og pony/hest.

Jeg har en stor passion for at hjælpe ryttere med optimering, og til håndtering af udfordringer. De fleste af emnerne som er beskrevet fra seminariet, fra Bishop Burton College i Yorkshire, har jeg skrevet artikler om i Ridehesten, og givet mulige løsningsforslag til endnu mere udvikling eller håndtering af udfordringer, ud fra mit koncept ”Optimering af Rytteren”. Artiklerne kan findes i Magasinet Ridehesten.

I referatet  af omtalte seminar kan man bl.a. læse om nedenstående interessante emner.

Foruden nedenstående emner mener jeg dog, at der også kunne være fokus på kost og væske. Det er en vigtig energikilde til at skabe optimal koncentration, overblik, overskud, reaktion samt til at holde kroppen i de hensigtsmæssige positioner - kort sagt til at skabe overskud og energi til at håndtere, implementere og udføre de omtalte emner.  

  • Fysisk: Victoria Lewis fra Hartbury universitetet fortalte om smerter hos rytterne, hvordan det har en effekt på rytternes resultater – samt forøger risikoen for et alvorligt styrt.
  • Fysisk: Lisa Emnerson, der til daglig arbejder som fysioterapeut på klinikken Equifit, viste påvirkningen af rytter på hesten og vigtigheden af at være i god form. Hun fortalte, hvordan man som rytter ville have gavn af at træne mange former for øvelser, alt lige fra svømning, crossfit, løb og Yoga. Det ville udvikle en stærk krop og en god balance, og det ville være en god hjælp til at styrke ridningen.
  • Kompetencer og bevægelighed: Tracey Bye fra Bishop Burton demonstrerede hvordan en ridesimulator kan være en hjælp i forhold til træning af rytteren. Et godt redskab til at træne rytterstabilitet og symmetri, øvelser som ville være langt vanskeligere på en levende hest. I simulatoren kunne der trænes nye bevægelsesmønstre og fokusere på bevægelighed i hofterne. Disse øvelser hjalp til at forbedre rytterens benstilling og give en bedre symmetri i rytterens sæde. I sidste ende vil det føre til bedre kommunikation med hesten og ultimativt til bedre træning.
  • Smerter og skader: Deborah Brewer fortalte om, hvorfor så mange ryttere er villige til at ride, selvom de er skadet eller har store smerter. Ryttere inden for hestesporten har ligesom andre sportsgrene en høj grad af sportsetik og det påvirker deres dømmekraft i forhold til at deltage i stævner på trods af skader.
  • Træneren: Casey Jackson fra Universitetet i Hartbury fortalte om vigtigheden af et godt forhold mellem træner og rytter. Et godt forhold kan være med til at sikre forsat deltagelse i ridesporten.
  • Jackson nævnte også: Motivation og mental sundhed: Kan gøre at atleterne bliver bedre rustet til at kunne klare nederlag og det kan være med til at sikre deres fremtidige deltagelse i sporten.
  • Mentalt pres: Dr. Hannah Butler-Coyne talte om, hvordan det store mentale pres, der er i konkurrencer, påvirker rytterne, og hvordan vi bliver bedre til at håndtere bekymringer og stresfulde situationer. Mange eliteryttere har oplevet følelsesmæssige rutscheture, store sejre, men måske også nederlag. Der kan opstå nedture og for nogle har det medført depression og selvskadende adfærd. Det er et tabu, som få er villige til at tale om. Mange vil det bedste for deres hest, mens rytterne ofte negligerer deres eget helbred og velvære. Hannah Butler Coyne understreger at den mentale side af sporten er vigtig, for at vi kan være på forkant med de problemer der uværgeligt opstår.

Undersøgelser og forskning fanger altid min store interesse, både for at blive klogere, og konstant kan dygtiggøre mig, så jeg har en bred vifte af de bedste kompetencer til at hjælpe og vejlede ryttere til endnu mere udvikling eller håndtering af udfordringer.

Skab fokus på ”helheden”

Det er jo ikke den store videnskab at forstå, at det hele hænger sammen for både at opnå resultater, oplevelser og trivsel – men det kan være svært at få overblikket over hvor man skal starte, og måske lige at finde tiden til at planlægge hvordan man kommer i gang med et tiltag, ændring eller en optimering – derfor fortsætter mange med at gøre det samme som det de plejer.

Forberedelse og planlægning:

Hvis du ønsker at skabe udvikling eller blive bedre til at håndtere udfordringer, vil jeg anbefale at du først får synliggjort hvilke områder det drejer sig om – så du kan få skabt et klart overblik over hvilken indsats der skal til, og hvilken tid der skal bruges på det. Få eventuelt hjælp til at starte op, så du har de rette ”værktøjer” at arbejde med – så er der meget større chancer for at det bliver en succes.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I mit koncept ”Optimering af Rytteren” hjælper jeg ryttere med bl.a. at skabe fokus på nedenstående områder.

Vi starter med at få implementeret det eller de områder der giver mest mening og udbytte i starten - derefter bliver de andre optimerende områder stille og roligt taget med når der er tid og overskud til det.

Det mentale område: Undgå at fokusere på det der kan blive en udfordring, koncentrere dig heller om, at glæde dig over det du kan.

  • Det fysiske område: En stærk og smidig krop hjælper både rytter og ponyen/hesten til endnu bedre og skånsom ridning.
  • Brændstof i maskineriet: Forståelsen for at kost og væske er afgørende for at kunne skabe koncentration, overblik og overskud til at tænke nye tanker.
  • Planlægningen: Til hverdagen eller til hvordan du vil nå dine mål.
  • Træneren: Skal være dygtig nok til at udvikle dig og din pony/hest og løse eventuelle udfordringer samt have empati og forståelse for dig.
  • Trivsel: Hvis der ikke er balance mellem kompetencer og målsætninger kan der meget let opstå frustrationer.

Tænk på helheden:

Hvis der på et tidspunkt opstår en ubalance i et af ovenstående punkter eller hvis et af punkterne ikke understøtter de andre vil det på et tidspunkt gå udover præstationen eller oplevelsen ved ridningen.

Jeg vil lige endnu engang slå fast at vores krop og hjerne er fantastisk, og at den kan hjælpe os til udvikling og håndtering af udfordringer – men den har også sin helt egen verden. Hvis vi ignorere signaler eller driver rovdrift på den enten fysisk eller mentalt, kan det gå i den helt anden retning med manglende udvikling, præstationer og gode oplevelser. 

Du kan læse meget mere om mit koncept og emnerne, med bl.a. mine artikler på ridehesten.com og i magasinerne (fra juni 2017 til juni 2019) samt på www.rytteroptimering.dk

Rigtig god fornøjelse med din udvikling eller håndtering af udfordringer.

Kontakt mig meget gerne for en uforpligtende snak om hvad der kan hjælpe dig.

Med sportslig hilsen

Lars Mars  

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner