Lars Mars
For alle sportsudøvere gælder det om at optimere sig på den bedste mulige måde. I ridesporten er der flere faktorer der gør sig gældende i forhold til mange andre sportsgrene bl.a. fordi:
Disse områder kan godt konflikte lidt, både fordi at det ikke er hensigtsmæssigt at have følelser involveret inden og under konkurrence og præstation, og hvor meget tid og tanker skal man bruge på optimeringen ud over ridningen?
Der er en gammel talemåder der siger: ”Det er bedre (lettere) at forebygge end at helbrede” – hvis vi omskriver denne talemåde til ”Det er bedre at være optimeret (forberedt) end at håbe på at det nok skal gå” – på en måde søger vi succesen, i stedet for at tage chancer.
Hvis vi nu prøver at dele de optimerende muligheder lidt op i kategorier, ud fra hvad de kan hjælpe med, så kan det måske være lettere at vælge prioriteringsområder ud fra ens behov.
Stil dig selv spørgsmålene:
Hjælp til selve ridningen
Koncentration, fokus og indlæring
Vores hjerne og krop skal bruge energi, som bl.a. skabes fra: Ilt (den luft vi trækker ind), fra den mad vi spiser, samt den væske vi drikker – hvis der er underskud i en af delene, vil det give udslag i vores koncentrations-, reaktions- og ydeevne – altså nogle af de områder der er meget vigtige for rytteren
En frisk krop og hjerne yder bare bedre, så en god nattesøvn og hvil / powernap kan være afgørende til at få de sidste marginaler frem. Ved at skabe fokus på glæden til vores sport, opnår vi meget letter succeserne.
Forberedelse
Succeserne afhænger ofte af en god planlægning og proces frem mod et eller flere bestemte delmål og hovedmål. En afstemt målsætning, ud fra rytterens og ponyens/hestens niveau, skaber mentalt ro og balance, til at kunne præstere optimalt. Emnerne til god forberedelse kan fx være:
Forældres rolle
Der er ofte alt for mange følelser i spil i ridesporten, det kan hæmme udvikling og en rationel tankegang. Det er en rigtig god ide at have helt klare afstemte aftaler om hvilken en rolle forældrene har under træning og stævner, samt accept på at det er ”barnets” sport. Kommunikationen kan ofte være manglende, eller ikke god, hvis det f.eks. går ”knap så godt” under en ridning – det er hverken hensigtsmæssig for rytter eller forældre.
Fokus på glæderne og succeserne
I jagten på udvikling, præstationer, økonomi og resultater – kan vi meget let glemme glæden ved sporten og de små succeser, i vores søgen efter nye resultater.
Fokus på glæden og succeserne – kan hjælpe til endnu mere glæde, succes og trivsel
Lege
Vi glemmer desværre ofte at lege, i forbindelse med, at vi bliver dygtigere og ældre. Det er en skam for vi kan skabe en rigtig god udvikling og skabe nye kompetencer, når vi leger – altså laver noget sjovt og anderledes på vores pony/hest.
Der er mange artikler og bøger der handler om, at lære sin pony/hest, og dens adfærd bedre at kende – men vi ignorere ofte kendskabet til vores egen krop og hjerne, og hvad der kan hjælpe os til at vide, hvordan og hvorfor den reagere som den gør i forskellige situationer.
Prøv at se det hele i et større perspektiv – hvad vil du investere i din udvikling?
Du kan læse meget mere om hvert af emnerne ”Optimering af Rytteren” og dykke ned i, hvad de evt. kan hjælpe dig med – fra juni-udgaven af magasinet Ridehesten 2017 og frem kan du finde artiklerne i magasinerne eller i det digitale magasin arkivet her på hjemmesiden (hvis du er abonnent)