Optimering af rytteren – Godt nytår til alle

02-01-2022 08:18

Lars Mars

Slutningen af december og starten af januar, er tidspunktet, til at se tilbage på det forgangene år

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

EVALUERING AF 2021 – MÅLSÆTNING FOR 2022

Få det bedste udbytte af 2022

Evaluering af 2021
Slutningen af december og starten af januar, er tidspunktet, til at se tilbage på det forgangene år

 • Hvad gjorde jeg godt?
 • Hvad gjorde jeg knap så godt?

Evaluering skaber god viden - som giver os et godt grundlag til, at lave nye realistiske målsætninger, og planer for det nye år.

HVAD GJORDE DU FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2021?

HVAD VIL DU GØRE FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2022?

Evaluere på det som du har gjort, og kunnet gøre – ikke på ærgrelserne, af det som ikke har været muligt pga. corona, eller andre grunde.
Hvis vi ikke lige nåede det som vi havde planlagt - kan vi meget let komme til at føle at ”det er synd for os” - og risikoen for at miste motivationen kan lure lige om hjørnet.

Det er her at vi med stor fordel kan fokusere mest på GLÆDEN til det som vi gør - og ikke på resultater, placeringer og andre ryttere - GLÆDEN er drivkraften til at skabe nye planer.

Undgå at slæbe ”knap så gode” handlingsmønstre med dig
Når vi laver grundige evalueringer har vi rigtig god mulighed for at sortere i hvad der med fordel kan bruges, arbejdes og udvikles videre på – samtidig kan vi få synliggjort de områder der vil være hensigtsmæssigt at ændre på..

Hver eneste dag hjælper og arbejder jeg med optimering af mange forskellige sportsudøvere – både med de mentale-, de fysiske- samt alle de optimerende-områder

 • Så de kan få det bedste udbytte af det som de gør.
 • Samt hjælper den med, at få lavet optimale realistiske målsætninger, og planer for hvordan vi når dem.
 • Eller hjælper dem med håndtering af forskellige udfordringer, som kan hæmme deres udvikling, præstationer eller gode oplevelser.

Målsætning og planlægning for 2022
Mål – i sporten - i hverdagen - i skole/uddannelse/arbejde
Giv din hjerne lov til at tænk stort: Prøv at undgå begrænsninger – bare lad dig føre med af tankerne og drømmene, om hvad du godt kunne tænke dig.

 • Vi bevæger os typisk indenfor alt for snævre rammer, som vi har skabt over tid – dette kan ofte begrænse vores muligheder, i både udvikling, præstation, samt at gå efter noget større.

Lav realistiske planer
Når vi har givet vores hjerne lov til at drømme – er det tid til, at lave planer for hvordan det kan blive muligt – og hvordan vi kan nå vores drømme.

 • Her bliver tankerne/drømmene mere realistiske - om det er muligt, eller ikke muligt – ud fra de muligheder som vi har.
 • Acceptere hvis dine største drømme ikke lige er mulige nu – så gå bare til nr. 2 i rækken af drømme, osv. - indtil du finder det der virker muligt, ud fra den tid og indsats, som du ønsker at bruge på det - samt det niveau som du og ponyen/hesten har på nuværende tidspunkt.

Lav en god realistisk målsætning
Ud fra vores realistiske planer og fra evalueringer - har vi skabt en god viden, som vi kan bruge til at lave klare og realistiske målsætninger.

Vær opmærksom på at der er stor forskel på ”ønsker/håb” og ”realistiske målsætninger”:

 • Målsætning ud fra ”ønsker, håb og drømme”: Er ofte påvirket af følelser. Dette er ikke rationelt – og kan let skabe en konflikt i hjernen.
 • Realistisk målsætning: Skabes ud fra en god realistisk planlægning af, hvordan det kan blive muligt at nå målet – dette skaber ”ro på” og tryghed i hjernen. 
Nyheden fortsætter efter annoncen

Undgå at ville det hele, og drøner fra stævne til stævne, uden at planlægge, prioritere og synliggøre hvilket udbytte du ønsker dig.

HUSK – at det er ikke alle der kan vinde – men alle kan være optimalt forberedt - og have gjort alt det der kan hjælpe både rytter og ponyen/hesten, til at skabe de bedste resultater og placeringer samt gode oplevelser.

Skab fokus på det som du kan gøre noget ved – og selv kan påvirke – i stedet for at fokusere på det som du ikke kan styre
Udefra kommende påvirkninger: Vi bliver konstant påvirket af ting (små og store) som vi skal tage stilling til i hverdagen, bl.a. fra de sociale medier, samt coronaen gennem længere tid, andre ryttere, osv.

 • Vores hjerne bruger masser af energi og ”lagerplads” på at bearbejde disse påvirkninger, som ellers kunne være brugt til endnu mere koncentration, fokus og nørderi.
 • Dette skaber let frustrationer og irritationer fordi vi måske ikke lige har overskud til, at håndtere det hele.

Indre påvirkninger: Vores hjerne danner sig konstant billeder og forestillinger af hvordan vi ønsker at tingene skal være, og hvordan vi gerne vil se os selv.

 • Disse påvirkninger kan vi lettere gøre noget ved – vi kan nemlig hjælpe vores hjerne ind på den vej som er mest hensigtsmæssig for os.
 • Vores indstilling har en stor betydning for den indgangsvinkel, som vi har til forskellige situationer, samt til håndtering af eventuelle udfordringer. 

SÆT ORD PÅ DET SOM DU TÆNKER PÅ – OG SOM DU VIRKELIG GERNE VIL.

DET HJÆLPER HJERNEN TIL AT SKABE ET BEDRE OVERBLIK, OVER HVAD DER ER REALISTISK OG HENSIGTSMÆSSIGT AT GØRE, FOR AT NÅ DET.

Hvilken indsats vil du yde for at nå dine mål ?
Den mentale-indstilling - ”viljen til at ville” og ”se mulighederne, ikke begrænsningerne”.

Har store betydninger for hvilket udbytte vi får, ud fra de muligheder som vi har. Sammen med en optimal planlægning og målsætning, kan vi selv påvirke en stor del af vejen frem mod vores mål, samt at skabe de gode oplevelser.

Undgå at du skal indhente det som du måske ikke nåede i 2021 – men sørg for at lave klare målsætninger og planlægninger ud fra det som er realistisk på nuværende tidspunkt.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DINE PLANER OG MÅLSÆTNINGER FOR 2022

Du kan læse meget mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt her på min blog på RIDEHESTEN.COM

JEG ØNSKER ALLE ET GODT OG LYKKEBRINGENDE NYTÅR

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Flyinfact xx er gået bort

28-04-2017 10:52, af Emma Skov Kristensen

Den franskavlede fuldblodshingst Flyinfact xx er død i en alder af 23 år

TV: Her er årets 2-års hopper

30-08-2015 17:27, af Ditte Faber

Dansk Varmblods Eliteskue forløber på sidste dag, og årets 2-årshopper er fundet. Årets springbetonede 2-års hoppe blev Gerdings Rock My e. Rockland/ Corlando/ Jet Stream xx, mens titlen som årets dressurbetonede 2-års hoppe gik til Atterupgaards Mildura e. BH Zack/Lord Sinclair/Mago XX

Fly Society xx-datter toppede i Tasdorf

13-05-2015 17:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Skuets bedste halvblodshoppe og reservefløj blandt 4-års og ældre hopper ved trakehnerhoppekåringen i nordtyske Tasdorf blev datter af den danskejede fuldblodshingst Fly Society xx

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Christine Krogh Frausing

Christine Krogh Frausing
Skribent
53 20 02 00
ckf@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Jørgen Hallundbæk er død

Opfinderen, iværksætteren, forretningsmanden og hestemanden, Jørgen Hallundbæk, som sammen med sin familie har begået sig i dansk og international hestesport, er død

Grand Galaxy Win er blevet kastreret

18-01-2022 10:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Charlotte Jorsts Grand Galaxy Win, som tidligere har konkurreret i Danmark under Severo Jurado Lopez og som er kåret i Dansk Varmblod, er blevet kastreret 

Helgstrands Lollipop tilbage under engelsk rytter

13-01-2022 18:25, af Thomas Bach Jensen

Marianne Helgstrands tidligere Grand Prix-hest Lollipop er solgt til England, hvor han ved stævnet i Vale View skal starte i denne weekend med sin nye rytter Leah Beckett

Katrinelund nytænker i salg af heste

15-01-2022 12:03, af Christine Krogh Frausing

Katrinelund har stor efterspørgsel fra udenlandske kunder, og da man som køber fra udlandet kan have svært ved at gennemskue om salgsvideoen er redigeret til sælgers fordel, har Katrinelund nu nytænkt en mere troværdig salgsprocess

Hingstekåringen 2022 i Herning bliver gennemført

14-01-2022 10:10, af Thomas Bach Jensen

På baggrund af udviklingen i covid-19-pandemien og de seneste, klare udmeldinger fra sundhedsmyndighederne og regeringen om åbning af messer og kulturarrangementer fra 1. februar forventer Dansk Varmblod at gennemføre Hingstekåringen 2022 i Herning helt som planlagt

Melissa Fobian: – Jeg valgte at gå all in

15-01-2022 15:17, af Christine Krogh Frausing

I Skævinge er Melissa vokset op på hendes forældres gård, hvorfra hendes ridekarriere startede. Siden er hun flyttet til Jylland, hvor hun forsøger at drive en forretning med køb, salg og ridning af heste. Hun købte sin første egen hest som 19 årig, og har siden hen langsomt bygget sin forretning op

To hingste indsynet til 35-dages prøve

13-01-2022 12:17, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To 4-årige dressurhingste er i dag indsynet til Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter

Brand i hestelastbil

17-01-2022 06:35, af Christine Krogh Frausing

Hollandske Jessica Poelman, var i fredags på vej til stævne da hendes lastbil pludseligt satte i brand. Årsagen viste sig at være en anden end først antaget

Ridning ved OL er igen et diskussionsemne

15-01-2022 19:03, af Christine Krogh Frausing

Dyrevelfærdsorganisationen PETA (People for the Ethical Treatment Of Animals), har endnu en gang anmodet den Internationale Olympiske Komité om at ridning bliver taget af programmet ved OL

Dronningens erindringsmedalje til Christian Holm

18-01-2022 09:19, af Annika Knudsen Lorentsen

Christian Holm, som er eskadronchef i Gardehusarregimentets Hesteskadron, er blandt dem som har fået tildelt erindringsmedaljen i anledningen af Hendes Majestæt Dronning Magrethes 50-års regeringsjubilæum