Optimering af rytteren - Forberedelse, forberedelse, forberedelse

26-07-2021 15:12

Lars Mars

For hver gang vi nørder med forberedelserne frem mod træning og stævne, hjælper det til at gøre det lettere for os selv

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Specielt i ridesporten, som jo er en koncentrations- og detalje-sport, samt  hvor der kun er meget kort tid til at præstere, og vise sin og ponyen/hestens kunnen - kan det være en rigtig god investering at være endnu mere opmærksom på sine forberedelser.

  • Hvad gør du for at være så optimal klar og forberedt til træning og stævne som muligt ?

Gør det sjovt og spændende at nørde med dine forberedelser
Der er rigtig mange mulige områder hvor vi kan optimere på vores forberedelse – og vi bliver aldrig færdig – for når vi har optimeret på noget, kan vi efter noget tid, begynde at optimere på det, som vi lige har optimeret på.

Gør ikke det samme ”Fordi at det er lettest at gøre sådan” – ”Fordi at sådan har du altid gjort” – ”Fordi at sådan gør andre også” – men find det der giver den bedste forberedelse for dig og din pony/hest.

Jo bedre vores forberedelse er – jo bedre hjælper vi vores hjerne til at skabe tryghed og ”ro på” – det hjælper os til mere overskud og overblik samt bedre koncentration. 

  • Prøv at evaluere på hvordan du gør dine forberedelser – når vi går ned i detaljerne, har vi mulighed for at synliggøre om der er områder der kan optimeres på.
  • Afprøv og øv dig på optimering af dine forberedelser – så du finder det som passer bedst til dig.
  • Gør den samme forberedelse til stævnerne, som du også gør til træningerne – det skaber tryghed for både rytter og pony/hest, jo mere du gør det samme.

Giv dig tid til at gennemgå dine vaner
Hvis vi af og til giv os tid til at gennemgå de vaner og handlingsmønstre som vi har - er der mulighed for at synliggøre, om der er små områder som vi kan optimere på, i vores forberedelser til træning eller stævnerne - således at vi kan skabe de bedst betingelser for at opnå en optimal udvikling, skabe gode præstation, samt at skabe gode oplevelser.

  • Vaner kan være super gode – hvis de er skabt ud fra evaluering, erfaring og viden, og ud fra det der virker bedst for dig.
  • Gamle indgroede vaner kan være hæmmende for både udvikling og præstationen - ofte, ”slår vi autopiloten til” og handler ud fra samme mønstre hver gang, måske uden at tænke over om det er optimalt, eller om det kunne blive bedre.

Det lyder nok som en selvfølge at have den bedste forberedelser – men fakta er, at vi ofte ikke har fokus på ”helheden”, og at det hele har betydning for hinanden - eller er helt opmærksomme på alt det der kan hjælpe, eller nørder med detaljerne - bl.a. fordi at rytter, trænere og forældre ofte har mere fokus på selve ridningen.

Skab fokus på helheden
Det er vigtig at være opmærksom på, at det hele hænger sammen, og er afhængig af hinanden, for at kunne få det bedste udbytte.

Jeg rådgiver og hjælper ud fra mine sportslige-erfaringer, fra mange forskellige sportsgrene, samt bl.a. at have gennemført nogle af verdenshårdeste ekstremløb over 6-8 dage, samt besteget høje bjerge. Optimering af forberedelse har altid været en stor del af mig, både for at kunne undgå fatale situationer, samt til at kunne udvikle og præstere endnu bedre.

Mine sportslige erfaringer kan måske lyde noget langt væk fra ridesporten, men det er nøjagtig de samme parametre der gør sig gældende indenfor forberedelse, uanset hvilken sportsgren man dyrker, og på hvilket niveau man dyrker det.

Disse erfaring kan man ikke læse sig til på coach- eller fysisk træner kurser/uddannelser.

Der kan være fordele ved at søge hjælp eller sparring udefra
Det kan være lidt svært at se, eller at finde optimerende udviklingsmuligheder, hvis man føler at den forberedelse man har virker godt.

Men på et tidspunkt er det måske ikke træningen, rytteren eller ponyen/hesten der kan gøre forskellen til endnu mere udvikling eller bedre præstation – her kan de små optimerende detaljer i forberedelsen, måske være med til at hjælpe til mere udvikling, bedre præstation, eller til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme udvikling, præstation eller de gode oplevelser .

Forberedelse indeholder rigtig mange områder – jeg har lavet en lille oversigt med nogle af mulighederne - prøv at gennemgå din forberedelse ud fra mine fem forslag

1) Den mentale indstilling:

  • Forbered din hjerne på det som du skal i gang med, flere timer/flere dage inden.
  • Gør det let for dig selv - skab fokus på alt det som du ved at du og ponyen/hesten kan.
  • Fokusere på at finde løsninger, i stedet for at fokusere på eventuelle ”fejl”, eller det der kan være svært.
  • Undgå at fokusere på ”%”, ”nedrivninger” og placeringer, inden din ridning – rid det som du kan, og evaluere på det bagefter.
  • Fokusere ikke på dine konkurrenter – de gør dig hverken til en bedre eller dårligere rytter. Vent med at sammenligne til efter din ridning.
  • Mental-indstilling og attitude – smil og glæd dig til at vise hvad du og ponyen/hesten har trænet på.
Nyheden fortsætter efter annoncen

2) De basale behov:

  • Optimal energi i krop og hjerne - spis og drik jævnt fordelt over hele dagen/ugen (altid).
  • Spis noget hurtig optagelig energi inden opsadlingen – skaber optimal overskud og overblik.
  • Tag et hvil inden træning, og under stævne – det hjælper til at skabe ekstra energi til hjernen, til fordel for både indlæring og koncentration.

3) De praktiske ting:

  • Lav en god pakke-/tjekliste - så din hjerne ikke skal bruge energi på at huske alt hvad du skal pakke. Det skaber ”ro på”, og så undgår du også at glemme noget.
  • Lav også en god madpakke-liste – så du sørger for at få noget sundt og energigivende mad, samt væske med – så der ikke opstår hovsa-løsninger, under stævner, eller længere transport til træning.
  • Lav klare afstemte aftaler med dit team / dine hjælpere – så alle ved hvad de skal gøre for at I kan få det bedste udbytte.
  • Lav en klar målsætning til træningen eller stævnet – hvilket udbytte ønsker du dig?

4) Træning

  • Lav nogle træningsdage til konkurrencedage – jo mere du træner stævne-situationer, med fokus, koncentration, spise, opvarmningen, ride dine programmer, eller springer de baner du ridder - jo mere erfaring og tryghed opbygger du og din pony/hest.
  • Træn opvarmningen – find en model som du bruger både til træning og til stævner, det skaber både tryghed og ro i hovedet, når vi gør det samme. (lav evt. 2-3 forskellige, til alt efter ponyen/hesten’ humør).
  • Det må gerne være kedeligt at træne – bare det har et formål. Gentagelser skaber erfaring.
  • Rytterens fysik, styrke og kondition – har også en stor betydning for hjernen

5) Nørderi:

  • Brug af energi-produkter – det hjælper til at skabe ekstra energi til både krop og hjerne, til bedre koncentration og indlæring.  (Ps. ikke de farvestrålende flasker og dåser med energi).
  • Hvor lang skal opvarmning være til fordel for rytter og pony/hest – lange opvarmninger kan tage energi fra både rytteren og ponyen/hesten, og dermed gå udover koncentrationen på banen.
  • Snak med ponyen/hesten – det skaber både ”ro på” og tryghed hos dig og ponyen/hesten.

De fleste mener selvfølgelig at det de gør er det mest optimale for dem selv, ellers vil de jo nok heller ikke gøre det, som de gør. Men nogle gange bliver forberedelsen måske ikke helt så gennemført som andre gange, bl.a. pga. forskellige påvirkninger udefra, eller et lidt for højt stress-niveau. Hjælp dig selv, hold dig til en god plan.    

Du kan med fordel også læse mit seneste blogindlæg, om ”Evaluering”, det giver god mening i forbindelse med optimering af  forberedelserne HER

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING AF DINE FORBEREDELSER TIL TRÆNING OG STÆVNER

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder ”Optimering af rytteren”:

Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK

Min blog: WWW.RIDEHESTEN.COM

RIGTIG GOD SOMMER TIL ALLE

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner