Lars Mars
Vi kan bruge evalueringen på to områder
Nu er første halvdel af året gået
Det er en rigtig god mulighed for at lave et godt tilbageblik, så vi synliggøre alt det gode, samt der hvor vi eventuelt kunne tænke os forbedringer eller ændringer. På den måde minimere vi risikoen for at slæbe ”det som ikke har virket optimalt”, eller ”de knap så gode ting” med os videre til næste halvdel af året.
Det har selvfølgelig været et noget anderledes år pga. corona-nedlukninger og restrektioner – men vi har alligevel gode muligheder for at se tilbage på, om vi har gjort det som vi kunne, for at få det bedste udbytte, ud fra de muligheder som vi havde.
Du skal ikke ærgre dig over, hvis du føler, at du burde have gjort noget mere, eller noget anderledes end det som du har gjort i en periode – brug det som en god viden til at lave nye planer fremadrettet.
Mentalt – evaluering skal være konstruktiv
Når vi selv evaluere, kommer vi ofte til at fokusere mest på det som ”ikke lige fungere for os”, eller det der gik ”knap så godt” – og alt det som gik godt, og som vi har arbejdet hårdt på at nå, bliver skubbet lidt i baggrunden, til fordel for det som vi gerne vil gøre bedre.
Vores hjerne bliver god til det som vi påvirker den med – så hvis vi ”konstant” har mest fokus på det der ”skal blive bedre” - så vil vores hjerne automatisk blive dårligere til at glæde sig over alt det gode, og alt det som vi kan.
Vores hjernen vil dermed ”konstant” være i en form for ”alarmberedskab” fordi vi typisk har fokus på ”det der kan være svært”, og det som går ”knap så godt”.
Dermed kommer vi let til at ”frygte” at lave fejl – dette vil bevidst eller ubevidst både hæmme vores udvikling og præstation, samt de gode oplevelser.
God måde til evaluering – ”burger-modellen”
Prøv at se en burger for dig – den består groft sagt af tre lag – en bund, en bøf, en top.
Det er vigtigt at vi har en konstruktiv tilgang til evalueringen, så det ikke mest, går op i at ”nedbryde” os selv, ved at finde fejl, eller noget der kan gøres bedre.
Jo mere vi har fokus på alt det gode, jo lettere har vi ved at finde løsninger til at håndtere eventuelle udfordringer – og derved nedsætte risikoen for at skabe irritation og frustration, som bare skaber ”uro i hjernen”.
Kender du det?
Prøv at gøre det let for dig selv – ved at hjælpe din hjerne:
UNDGÅ AT BLIVE VED MED AT GØRE DET SAMME – HVIS DET IKKE VIRKER
Der er desværre alt for mange der bliver ved med at gøre det samme, og at hænge i de samme ”knap så gode mønstre”, eller slæbe de samme udfordringer med sig dag efter dag, stævne efter stævne. Fordi vores hjerne er super god til at overbevise os om, at det nok bliver bedre i morgen/næste gang – det gør det bare sjældent, hvis vi ikke laver ændringer.
Med en god konstruktiv evaluering, har vi altså mulighed for at synliggøre om vi er på rette vej – hvis ikke, så er det en rigtig god ide at hjælpe os selv til at finde nye løsninger – for at få den bedste udvikling, bedste præstation samt gode oplevelser.
HVILKEN INDSATS VIL DU YDE FOR AT NÅ DINE MÅL?
Lav en god realistisk målsætning
Ud fra vores evalueringer, har vi skabt en god viden, som vi kan bruge til at lave klare og realistiske målsætninger.
Vær opmærksom på at der er stor forskel på ”ønsker/håb” og ”realistiske målsætninger”:
Der er bestemt ikke noget galt i at have ”ønsker og drømme”, det er jo en stor del af det, at dyrke sport - bare man er opmærksom på at de går hånd i hånd, ud fra en realistiske målsætning (viden, niveau, potentiale)
Vær opmærksom på at målsætningen sagtens kan være variabel - rytterens eller ponyens/hestens udvikling og kompetencer kan ændre sig mere eller mindre, i forhold til de opsatte målsætningen – derfor er det en god ide at evaluere på planerne undervejs.
Det er meget lærerigt og informativt at nørde med evaluering
RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG , ELLER FORTSÆTTELSE MED EN OPTIMAL EVALUERING
Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder ”Optimering af rytteren”:
Min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK
Min blog: WWW.RIDEHESTEN.COM
RIGTIG GOD SOMMER TIL ALLE
Med sportslig hilsen
Lars mars
Mental- og fysisk træner, samt optimering