Optimering af rytteren - Evaluering

21-11-2020 13:38, af Lars Mars

Få det bedste udbytte af dine træninger, stævner, og det som du gør i hverdagen. Hvad var godt? - Hvad var knap så godt?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I vores til tider travle hverdag, med både, alt det vi skal nå, samt med alt det vi skal forholde os til mentalt - kan vi meget let glemme/springe over, at lave en optimal og dybdegående evaluering af det som vi gør.

UD FRA VORES EVALUERING FÅR VI SKABT GOD BRUGBAR VIDEN, SOM KAN HJÆLPE OS TIL AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE, AF DET SOM VI GØR.

Vi glemmer desværre ofte at evaluere på os selv, eller at få en ordentlig evaluering fra træneren, efter en træning – og hvis der er en evaluering, forgår den typisk ud fra:

 • At vi fokusere på det der gik ”knap så godt”, eller det der kunne gøres bedre.
 • At vi glemmer at evaluere på alt det som vi ved, at vi kan – fordi det ”bare” er blevet normalt for os.
 • At træneren kun evaluerer på træningen undervejs – og dermed er der stor risiko for, at rytteren ikke kan huske det hele efterfølgende.

EVALUERING KAN HJÆLPE OS RIGTIG MEGET, BÅDE TIL AT SYNLIGGØRE OM VI ER PÅ RETTE VEJ - ELLER OM DET KAN VÆRE HENSIGTSMÆSSIGT AT ”SADLE OM”, FOR BEDRE AT KUNNE OPNÅ UDVIKLING, GLÆDE, GODE OPLEVELSER SAMT VORES MÅLSÆTNINGER.

Evaluering er meget lærerig og giver os gode muligheder for at skabe et overblik

 • Hvad har været godt - og hvad har været knap så godt?
 • Hvad har vi gjort for, at det gik godt – eller, hvad kunne vi have gjort, for at det var gået bedre?
 • Har vi fået indfriet vores mål? 
 • Hvad har gjort, at vi har nået vores mål - eller ikke har nået vores mål?

Prøv at tænke tilbage til din seneste ridning – hvordan var din tilgang til?

 • Din indstilling, og forberedelse?
 • Din koncentration, og fokus på opgaven?
 • Havde du mest fokus på det du ville gøre bedre og resultatet – eller processen i at udvikle dig og ponyen/hesten, samt glæden ved ridningen?

Nørde med evalueringen
Jeg oplever ofte af vi måske ikke er helt opmærksom på, hvad en målrettet evaluering kan hjælp os med. Vi ved jo godt ”hvad der var godt”, og ”hvad der var knap så godt” - men det er typisk på et mere overfladisk niveau – som sjældent bliver brugt til næste gang, eller til at hjælpe os med at finde løsninger til udvikling. 

Ved at nørde ned i detaljerne kan vi bedre finde frem til ”hvorfor at det gik godt”, eller ”hvorfor at det gik knap så godt”.

 • Gennemgå din ridning og dine oplevelser ned i mindste detalje.
 • Fokusere på alt det gode, alt det der gik godt.
 • Hvis noget var ”knap så godt” – find ud af hvorfor, og find løsningen på hvordan du kan ændre det til næste gang. Det er konstruktiv tænkning, i stedet for negativ påvirkning.  

JO BEDRE VI BLIVER TIL AT EVALUERE, JO BEDRE BLIVER VI OGSÅ TIL AT UDVIKLE OS, BÅDE SPORTSLIGT OG MENNESKELIGT – VI BLIVER BÅDE STYRKET MENTALT, OG UNDGÅR AT LØBE RUNDT I ”HAMSTERHJULET” OG GENTAGE ”KNAP SÅ GODE HANDLINGER”

Fremhæv alle de gode situationer, og glæd dig over alt det som du ved at du kan
Når vi evaluere fokusere vi typisk først på ”eventuelle fejl”, eller de ”områder som vi gerne vil gøre bedre”.

 • Over tid, vil denne tankegang desværre påvirke vores hjerne til at være i alarmberedskab allerede når vi sætter os op på ponyen/hesten - og ”frygten” for at lave fejl, bliver bevidst eller ubevidst, større end glæden ved det som vi kan.

På den måde bliver alt det, som vi har kæmpet for at lære og dygtiggøre os til - ”det der går godt” og ”det som vi ved at vi kan” - skubbet lidt i baggrunden, og derved mister vi både opbygning af tryghed og glæde, samt at kunne ligge et lag på vores mentale-styrke.

 • Fordi hjernen automatisk søger i det som vi ”frygter” og ”helst ikke vil opleve”.

JO FLERE GODE OG POSITIVE OPLEVELSER VI KAN LAGRE I HJERNEN, JO LETTERE KAN VI SKABE UDVIKLING, SAMT TACKLE EVENTUELLE UDFRODRINGER.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Vær opmærksom på, hvis du rider flere ponyer/heste efter hinanden til træning – eller flere klasser til stævner  

 • Lav en god evaluering efter hver ridning – så du får en ordentlig og afklaret afsluttet på den ene , inden du sætter dig op på den næste.
 • Vores ”kloge hjerne” skal nok overbevise os om, at vi har styr på det – men vores underbevidsthed vil huske, og påvirke os, hvis der var noget som gik ”knap så godt” ved den sidste ridning.
 • Dermed er der stor risiko for at vi ubevidst vil føre eventuelle ”irritationer / frustrationer” med over til den næste ridning, og dermed påvirke den.

Husk at evaluere på dine målsætninger

 • Hvor er du i forhold til dine delmål og hovedmål ?
 • Har du gjort det der skal til for at opnå dine målsætninger ?
 • Er der opstået ændringer i noget, i forhold til dengang du satte dine mål ?

Hvis du oplever at noget har ændret sig ”knap så godt” i forhold til dine mål, så sørg for at evaluere på målene - i stedet for at fortsætte med at ”håbe” eller ”tro” på, at de går i opfyldelse.

DET ER VIGTIGT AT VI EVELUERE PÅ, HVOR VI ER I FORHOLD TIL VORES MÅLSÆTNINGER – DET SKABER URO I HJERNEN HVIS DER IKKE ER ET HELT KLART OVERBLIK

Evaluering af hverdagen
Det er super lærerigt at evaluerer på vores hverdag. Et godt tidspunkt kan være, når vi ligger hovedet på puden, inden vi skal sove. Luk øjnene, og lad tankerne finde tilbage til:

 • De situationer som du var tilfreds med – det skaber glæde og tryghed i hjernen.
 • De situationer som du føler, at du kunne have håndteret på en anden måde – hjælp hjernen med at finde løsninger til at ændre på det der er gået ”knap så godt”.

Få en god start på dagen
Ud fra vores evalueringer får vi skabt en viden som kan hjælpe os til at få det bedste udbytte.

 • Når du vågner, så brug 5 min. på at få indstillet hjernen på den vej som vi ønsker at den skal tænke og agere i forskellige situationer. Du vælger selv din indstilling til dagen.
 • Brug alt det gode fra din evaluering, til at skabe tryghed og glæde.
 • Brug de løsninger og muligheder som du tænkte, til at undgå at lave eventuelle samme ”fejl” eller ”knap så gode beslutninger” som dagen før.

På den måde undgår du at hoppe ind i ”hamsterhjulet” og starte dagen med eventuelle ”knap så gode tankegange” eller fokus på eventuelle ”fejl” fra dagen før. 

Du kan læse mere om fordelene ved at skabe fokus på ”GLÆDEN”, og ”ALT DET GODE” i mit blogindlæg ”Opbyg robuste fundamenter” fra d. 13/10-20.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME I GANG MED EN OPTIMAL EVALUERING, ELLER FORTSÆTTELSE AF DINE EVALUERINGER.

Du kan læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på Ridehesten.com

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren under corona

11-11-2020 06:25, af Lars Mars

Øv, nu står vi så her igen – med corona-nedlukninger af stævner og med alt det , det indebære med restriktioner, uvisheder og ærgrelser

Skadet hest eller rytter

01-11-2020 07:46, af Lars Mars

Hvis hesten eller rytteren pådrager sig en skade, som dermed betyder pause fra konkurrencerne, eller pause fra alt ridning i en periode – kan der meget let opstå frustrationer

Opbyg robuste fundamenter

13-10-2020 07:09, af Lars Mars

I en verden der er styret af en perfekthedskultur og søgen på anerkendelse, har vi konstant travlt, travlt med at være noget, travlt med at præstere, travlt med at komme videre

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Tre dressurhingste omkring 900 point

22-11-2020 14:43, af Thomas Bach Jensen

Ved den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter har dommerne i dag bedømt 15 dressurhingste. Holdet blevet toppet af tre hingste, der opnåede omkring 900 point

Jørgen Ravn fylder 70 år i dag

24-11-2020 14:02, af Thomas Bach Jensen

En af dansk ridehesteavls helt store profiler, den succesfulde opdrætter Jørgen Ravn, kan i dag fejre sin 70-års fødselsdag

Dansk rytter testet positiv i doping – foder under mistanke

24-11-2020 16:36, af Britt Carlsen

FEI har meddelt Dansk Ride Forbund, at militaryrytter Maibrit Laustsens hest Lillifee Ajk er testet positiv i en dopingtest foretaget ved UVM i Frankrig – foder er under mistanke

Over 2 millioner for dyreste hingst i Oldenburg

22-11-2020 21:08, af Annika Knudsen Lorentsen

Auktionen i forbindelse med kåringen i Oldenburger Pferdezuchtverband i Vechta er netop afsluttet, og dyreste hammerslag faldt på en dressurpræmiehingst e. For Dance, som blev solgt for over 2 millioner danske kroner

Danske hingste i top ved Oldenburger-kåring

21-11-2020 18:47, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

Der var dansk succes ved hingstekåringen i Oldenburg i Tyskland, hvor fløjhingsten er danskejet, mens en af præmiehingstene er både danskejet og avlet

Brandslanger reddede islænder op af mudder

21-11-2020 08:37, af Annika Knudsen Lorentsen

Midt på ugen lykkedes det brandvæsnet på Falster at redde en islænder op af et mudderhul, som hesten sad ubehjælpeligt fast i

Auktionsføl vandt 35-dages testen (video)

22-11-2020 11:33, af Thomas Bach Jensen

Otte springhingste har i dag gået den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods 35-dages test på Tørring Ridecenter. Vinderen af prøven i springning blev hingsten Cordento II DWB

Jonathan spændte stigbøjlerne op (video)

19-11-2020 19:11, af Thomas Bach Jensen

Den danske springrytter Jonathan Hvalsøe Saul, der er i beriderlære hos Böckmann Pferde i Tyskland, måtte for nylig spænde bøjlerne godt op, da han skulle ride staldens ponyhingst til sportstest

10 grunde til ikke at lægge dækken på

23-11-2020 07:58, af Merete Haahr

Mange lægger dækken på så snart vinteren er over os og vi selv begynder at fryse, men hvornår fryser hesten og har den egentlig brug for al den indpakning? Ifølge forskere, så er svaret måske ikke helt så naturgivet som vi tror

Talentfuld walisisk rytter har mistet livet

21-11-2020 06:45, af Merete Haahr

En lovende ung 16-årig rytter som havde verden for sine fødder, tog sit eget liv efter et mindre skænderi med sin mor. En tragisk slutning på et alt for kort liv, og en død, som har fået pigens mor til at starte en indsamling