Optimering af rytteren - Er du nysgerrig "nok"?

14-12-2020 19:40

Lars Mars

Til at nørde og afprøve muligheder? Prøv at tage dine kritiske-briller på – og stil dig selv spørgsmålet: ”Hvornår har jeg sidst været nysgerrig på at afprøve eller implementere nye muligheder i min hverdag eller ridning?”

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Med en god portion nysgerrighed, videbegærlighed, samt interesse i at afsøge muligheder og løsninger – skaber vi viden og gode muligheder for udvikling, eller til håndtering af udfordringer.

 • Drømmer du om at kunne forbedre dig nogle decimaler - eller procenter?
 • Ønsker du 0-runder – og/eller at ride nogle sekunder hurtigere?
 • Arbejder du på at forbedre udførslen af bestemte øvelser eller kompetencer?
 • At kunne håndtere nogle udfordringer der hæmmer din udvikling eller gode oplevelser?

Uanset om det drejer sig om din hverdag, skole/uddannelse, arbejde eller sport – så er der kæmpe fordele ved at være nysgerrig på, hvordan man kan få det bedste udbytte af det som man gør.

Her i corona-tiden, med bl.a. mange aflyste stævner og uvisheder, samt hjemsendelser m.m. - giver det virkelig god mening, at være nysgerrig på hvordan man kan gøre det bedste i situationen - så tiden ikke bare går, men at vi bruger tiden optimalt.

Jeg hjælper mange ryttere og andre sportsudøvere med at finde nysgerrigheden – og sammen synliggør vi optimerende muligheder som vi afprøver. Vi skal turde at træde ud af vanens-magt - for at kunne skabe viden - ikke kun hvis der er udfordringer, men også når det går godt.

Udfordringen med nysgerrighed
Nysgerrigheden kan desværre let komme under pres – bl.a.:

 • Hvis vores hjerne er fyldt op med lidt for meget at tænke på.
 • Hvis der er lidt for mange påvirkninger udefra.
 • Hvis vores hjerne har mere fokus på det der er, eller kan være svært – i stedet for fokus på glæden ved at udvikle os.

Det vil kunne betyde, at vores hjerne går i en form for ”overlevelsestilstand” – at den kun har overskud til, at gøre det som man kender (vaner) - også selv om at det måske ikke altid er det mest hensigtsmæssige.   

Jeg spørger ofte sportsudøvere, hvorfor de gør, som de gør i forskellige situationer – så ser de typisk på mig med et undrende blik, og svare ”sådan gør vi inden for denne sport”, efterfulgt af et overbærende smil – men jeg spurgte ikke om, man gør det - men HVORFOR ?

MIT BUDSKAB ER AT MAN SKAL STILLE SPØRGSMÅL, OG VÆRE NYSGERRIG PÅ, ”HVORFOR MAN GØR SOM MAN GØR” – BÅDE TIL SIG SELV, OG TIL TRÆNEREN, SAMT TIL DE MENNESKER DER HJÆLPER EN.

Vi kommer ofte til at gøre det samme – følge vaner eller rutiner indenfor vores sport – fordi ”sådan har man altid gjort”, eller ”det har man udviklet sig til at gøre”, MEN sæt nu:

 • At det hæmmer en del af en videre udvikling – og at du ikke får det optimale udbytte af dit og ponyen/hestens potentiale.
 • At du ikke får knækket koden til løse eventuelle udfordringer – der kan hæmme din udvikling, præstationer og gode oplevelser  

ENGANG IMELLEM ER DET FORNUFTIGT AT STOPPE OP OG VURDERE ”HVAD OG HVORDAN KAN MAN ELLERS GØRE” – DET HJÆLPER BÅDE KREATIVITETEN OG GLÆDEN VED AT FINDE PÅ NYE MULIGHEDER ELLER LØSNINGER

Komfortzonen
Vi skal være nysgerrig på at arbejde os ud af komfortzonen, og ud af de trygge rammer, i forskellige situationer, for at kunne afprøve og skabe viden, om hvordan det virker – ikke som at være dumdristig – men ud fra en velovervejet handling og viden, samt med robuste fundamenter til at håndtere ”nyt land”.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Undgå at løbe rundt i hamsterhjulet
Vi er super gode til at gøre det samme dag efter dag – uanset om ”det går godt”, eller ”går knap så godt” – vi prøver typisk bare til på samme måde.

Når det går godt: Vil det jo være naturligt at blive ved med at gøre det samme – og for de fleste vil det være tåbeligt at ændre på noget.

 • Men sæt nu at der kan optimeres på noget, som vil kunne give et endnu bedre resultat, både for ponyen/hesten, ridningen, rytteren, samt for rytterens trivsel.
 • Det er netop når det går godt, at vi har allermest energi og overskud, til at søge, afprøve og implementere nye optimerende områder -der både kan hjælpe nu og i fremtiden – vi skal bare være nysgerrig og have interessen for det.

Hvis det går ”knap så godt”: Bliver vi ofte ved med at kæmpe alt for længe med de samme måder at gøre tingene på – og typisk uden at ændre noget, i et håb om at det nok bliver bedre i morgen/næste gang.

 • Men sæt nu at det som vi gør, ikke hjælper, uanset hvor meget vi øver, eller træner på det – måske vil det give god mening at ”sadle om” at ændre strategi, - at være nysgerrig på at søge nye muligheder og løsninger i stedet for at fortsætte med det der måske ikke lige virker, og som også påvirker os mentalt.
 • Vi glemmer ofte at evaluere, og at være nysgerrig på alt det som vi kan - og dermed få skabt en god viden om hvordan vi lærte det som vi kan - bl.a. fordi at vi har så travlt med at komme videre til næste resultat.  

VI KAN HJÆLPE OS SELV MED AT GØRE TINGENE NEMMERE, MERE OVERSKUELIGE, OG MERE UDVIKLENDE – VI SKAL BARE VÆRE NYSGERRIGE PÅ AT FINDE UD AF DET.

”WORK SMARTER – NOT HARDER”

Vær opmærksom på ”helheden”
Vi kommer ofte til kun at fokusere på det ”der kan gøres bedre” - og vi kan træne og øve til hudløshed for at dygtiggøre os på et bestemt område. Med en god portion nysgerrighed og fokus på optimering og helheden, både hos rytteren og ”mennesket inde i rytteren” kan vi typisk finde løsningerne. 

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT VÆRE NYSGERRIG – FOR AT FÅ DET BEDSTE UD AF DET SOM DU GØR

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på RIDEHESTEN.COM

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren – Kost og væske under stævner

18-11-2021 06:28, af Lars Mars

Giv dig selv de bedste betingelser, til at skabe den bedste præstation, og de bedste oplevelser til stævnerne

Optimering af rytteren - Fokus på din vejrtrækning

03-11-2021 09:40, af Lars Mars

I en koncentrationssport som ridesporten – er der store fordele ved, at skabe forståelse for, hvordan en optimal vejrtrækning kan hjælpe os – både fysisk og mentalt.

Optimering af rytteren – Nervøsitet

19-10-2021 16:06, af Lars Mars

Lad ikke din hjerne stikke af med dig. Få styr på din nervøsitet , ved bl.a. at kende baggrunden for at den kan opstå, samt ved at lære at acceptere, og håndtere den – så den ikke påvirker din præstation eller oplevelse negativt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
29 92 98 22
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Maxie med hyldest til sin bedste ven der blev mobbet

01-12-2021 18:16, af Christine Krogh Frausing

Maxie Nabi Christiansen red under dette Christmas Show Warm Up for sin bedste ven, Zac Kean Parry, der er blevet mobbet, slået og sparket så meget, at han har valgt at stoppe i ridesporten på ubestemt tid

Hundebøl: Jeg rider ikke for at blive verdensmester

06-12-2021 11:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Tilbage i 2016 begyndte Claus Hundebøl for alvor at springe, og siden har det taget fart. I dag lever han af sporten og har debuteret flere heste i de højeste klasser

Kandar for første gang valgfrit i alle klasser

02-12-2021 16:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Dansk Ride Forbund er netop kommet ud med de nye, reviderede disciplinreglementer, som gælder fra 1/1-2022, og det er ikke kun i springning, der er ændret på reglerne, for som noget nyt er kandar nu valgfrit fra sværhedsgrad 3 og op – også på landsplan

Hvis landet lukker, gør Christmas Show også

08-12-2021 12:39, af Annika Knudsen Lorentsen

På grund af regeringens varslede corona-restriktioner, har der netop været ryttermøde i forbindelse med Christmas Show på Vilhelmsborg. Her blev der orienteret omkring, at i værste fald så slutter Christmas Show fredag kl. 16.00

Syv danske dressurekvipager i verdens top-50

02-12-2021 06:26, af Thomas Bach Jensen

Mens Cathrine Dufour med Bohemian bibeholder deres andenplads på FEI's verdensrangliste i dressur, rykker de øvrige danske ekvipager op ranglisten

Prinsesse Märtha Louises datter tog sejren (video)

03-12-2021 22:05, af Thomas Bach Jensen

Ved Baltic Cup finalerne på Vilhelmsborg var det den norske prinsesse Märtha Louises datter, Emma Tallula Behn, der sejrede individuelt hos childrenrytterne her til aften

Snart må du tage til springstævne i alle farver bukser

02-12-2021 13:00, af Trine Askjær-Jørgensen

Så blev det officielt fra 1/1-22 må du hoppe i alle farver ridebukser til og med C-stævner. Her kan du læse om nogle af de interessante ændringer i springreglementet

27-årige Little Miss Milton vandt ved Christmas Show

30-11-2021 19:39, af Annika Knudsen Lorentsen

Den 27-årige hoppe Little Miss Milton har netop været til start ved Christmas Show Warm Up for pony, hvor hun med sin rytter Anna Sofia Fuhrmann har leveret indtil flere nulrunder i klasser med en højde på op til 1 meter

Hundredvis trodsede vejret for at se hingste (video)

03-12-2021 18:28, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Det årlige juleshow med hingstefremvisning hos Helgstrand Dressage fandt sted torsdag aften, og trods noget tvivlsom farbarhed på mange nordjyske veje, så var hallen fuld af gæster fra ind- og udland, der var mødt op for at opleve den enestående samling af nyindkøbte unghingste

Flot passage sikrede Merrald mesterskabssejren (video)

05-12-2021 13:03, af Annika Knudsen Lorentsen

I sadlen på Blue Hors Zatchmo har Nanna Skodborg Merrald netop vundet Grand Prix Special hos Sportsrideklubben Aalborg, og dermod tog hun også sejren i det samlede jyske mesterskab i sværhedsgraden Grand Prix