Optimering af rytteren - Den mentale verden - 3. del

09-02-2021 15:23

Lars Mars

Skab den bedste start for det som du skal i gang med

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Mental-forberedelse – Mental-indgangsvinkel – Mental-indstilling
Efter min mening og erfaringer, har ovenstående tre mentale-områder, en stor betydning for det udbytte som vi får - uanset om det drejer sig om træning, stævner eller andre situationer.

Vi har forskellige mentale-påvirkninger
Vores hjerne er fyldt med erfaringer og tanker fra tidligere oplevelser – og de har en stor betydning for hvordan vi starter, og håndtere forskellige situationer.   

 • Nogle tænker, at det er spændende at lære og indarbejde noget nyt - at dygtiggøre og udvikle sig - samt at glæder sig til at vise hvad de kan. Skaber en god påvirkning. 
 • Andre forudser straks på alle de ting der kan blive svært - som man nok ikke kan - samt hvad der kan gå ”knap så godt”. Skaber et højt stress-niveau. 

VI ER IKKE ENS, OG KAN IKKE DET SAMME – MEN VI KAN ALLE LÆRE AT GØRE  DET MEST OPTIMALE FOR OS SELV – SÅ VI SKABER MULIGHEDEN FOR, AT FÅ DEN BEDSTE UDVIKLING, DE BEDSTE RESULTATER, OG DE BEDSTE OPLVELSER, UD FRA SIT NIVEAU 

Med en god forståelse for hvordan vores hjerne arbejder og reagere i forskellige situationer – kan vi meget bedre hjælpe os selv, både til endnu mere udvikling, eller til at håndtere eventuelle udfordringer. 

For at kunne skabe optimal fokus og koncentration på en ”opgave” - kan vi med stor fordel hjælpe vores hjerne, til at kunne styre vores tanker, og de påvirkninger der kan opstå.
Mental-forberedelse: 
De tanker som vi gør os inden vi f.eks. tager til træning eller stævne – hjælper vores hjerne til at gøre sig endnu mere klar, til det som vi skal i gang med. 

 • Lav en god realistisk plan, for hvilket udbytte du ønsker dig, af det som du skal i gang med – samt hvordan du vil udføre din plan.
 • Sørg for at du har klare afstemte forventninger til dig selv, og til de mennesker der er omkring dig.
 • Visualisere – se dig selv udføre den plan som du har lavet.
 • Genkald gode oplevelser og succeser, fra tidligere situationer.

Mental-indgangsvinkel: Vores indgangsvinkle til en ”opgave” har stor betydning for hvordan vores hjerne reagere på det som vi skal i gang med. Vi kan hjælper vores hjerne til at skabe ”ro på”, som skaber tryghed, og dermed endnu mere overblik.

 • Attitude/udstråling: Med et smilende ansigtsudtryk – skabes der automatisk en tryg fornemmelse i hjernen. Det skaber ”ro på”, og giver en god følelse i kroppen.
 • Positiv: Med en positiv-tankegang – kan vores hjerne meget bedre koncentrere sig om det som vi er i gang med, i stedet for at være i ”alarmberedskab” og ”frygte at lave fejl”.
 • Planlægning: Hold dig til den plan som du har lavet i dine forberedelser – det skaber tryghed i hjernen og ro i kroppen.
 • Glæd dig over det som du kan – det skaber et godt fundament, og dermed tryghed.

Mental-indstilling: Har en stor betydning for hvordan vi påvirker vores hjerne i forskellige situationer.

 • Glæden ved at vise hvad du kan 
 • Fokus på det som du ved at du kan
 • Koncentrere dig om dig selv
 • Find løsninger – i stedet for at fokusere på ”knap så gode” handlinger. 

ALT HVAD VI GØR, PÅVIRKER VORES HJERNE – DER ER RIGTIG MANGE GODE GRUNDE TIL AT HJÆLPE OS SELV, VED AT BRUGE DE MENTALE-MULIGHEDER – TIL AT SKABE TRYGHED, OVERSKUD OG OVERBLIK  

Bevidstheden og underbevidstheden
Der kan være mange ting der påvirker vores mentale indstilling – bl.a. bevidstheden og underbevidstheden spiller en stor rolle:

 • Bevidstheden – er den synlige del, den vi kan forholde os til, og hvor vi kan sætte ord på vores tanker, og det som vi føler.
 • Underbevidstheden – er lidt mere kryptisk, fordi den påvirker os, uden at vi rigtig kan styre det . Den er typisk styret af tidligere oplevelser, samt vores indstilling til ”opgaven”.

Mine erfaringer er, at vi ofte først bliver påvirket af ”underbevidstheden” når vi bliver presset, f.eks. hvis vi bliver lidt nervøse, eller hvis der opstår lidt tvivl – derfor er mine anbefalinger altid at vi hjælper vores hjerne, med at få skabt ”robuste fundamenter” - som kan hjælpe os til at håndtere, hvis der opstår irriterende påvirkninger. 

Vores hjerne er som skabt til at finde på forklaringer og begrundelser 
Hvis vi er lidt usikker på noget, vil vores hjerne altid prøve at hjælpe os, for at skåne os, for ”knap så gode” oplevelser. 

 • Allerede inden vi tager til træning eller stævne, vil vores hjerne være opmærksom på, de områder der kan have indflydelse på en ”knap så god” præstation – og hjernen (underbevidstheden) har allerede, dybt inde, forberedt sig, og fundet på nogle forklaringer og begrundelser for hvis det ikke går godt.
 • Dette vil enten bevidst eller ubevidst kunne påvirke både udvikling, præstation, samt mulighed for gode oplevelser.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Tanker som ”små kasser” i hjernen 
Prøv at se dine tanker som ”små kasser”, de har alle en ”overskrift”, og indeholder en masse erfaringer og oplevelser. 

 • Hvis vi konstant har mange kasserne åbne på samme tid, vil der automatisk skabes uro i hjernen - med stor risiko for at det påvirker vores fokus og koncentration, samt overskuddet til at nørde med detaljerne.
 • Vores hjerne er konstant påvirket, både fra vores egne tanker, samt fra udefrakommende påvirkninger, der kommer fra mennesker omkring os, de sociale medier samt fra nyhederne.

Ved at bruge de omtalte MENTALE-OMRÅDER, mental-forberedelse, mental-indgangsvinkel, mental-indstilling, kan vi bedre skabe fokus, og koncentrere os om en ”opgave” – og derved hjælpe hjernen til at få lukket nogle af ”kasserne (tankerne)” – så der kun er de "kasser (tanker/erfaringer)" åbne, som vi skal bruge til at udføre en bestemt ”opgave”. På den måde skabes der mere overskud i hjernen, til endnu mere overblik.

DER SKAL ALTSÅ IKKE MEGET TIL, FOR AT GØRE TINGENE, LIDT ELLER MEGET, LETTERE FOR OS SELV - MED EN GOD FORBEREDELSE, INDGANGSVINKEL, SAMT INDSTILLING – SÅ HAR VI SKABT ET RIGTIG GODT FUNDAMENT.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED SKABE FOKUS PÅ DIN MENTALE-FORBEREDELSE, MENTALE-INDGANGSVINKEL, SAMT DIN MENTALE-INDSTILLING – TIL ENDNU MERE UDVIKLING, ELLER HÅNDTERING AF EVENTUELLE UDFORDRINGER. 

DU KAN LÆSE 1. DEL AF ”DEN MENTALE VERDEN” HER

DU KAN LÆSE 2. DEL AF ”DEN MENTALE VERDEN” HER

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK og på min blog på RIDEHESTEN.COM HER

Jeg har skrevet en del blogindlæg på RIDEHESTEN.COM som kan hjælpe alle til optimering, samt til at få det bedste udbytte i corona-situationen – måske de også kan inspirere dig. 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisktræner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 4. del

21-02-2021 15:38, af Lars Mars

Jeg håber at mine perspektiver, kan inspirere ryttere, trænere og forældre - til at skabe mere interesse, forståelse samt mere indsigt i den måde, som vores hjerne arbejder på - samt hvordan hjernen og det mentale-område kan hjælpes og optimeres

Optimering af rytteren – Den mentale verden - 2. del

30-01-2021 07:12, af Lars Mars

VÆR OPMÆRKSOM PÅ DEN VÆRDI ”DEN MENTALE VERDEN”, KAN HAVE I CORONA-SITUATIONEN – specielt nu da restriktionerne er blevet forlænget endnu engang

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 1. del

23-01-2021 12:20, af Lars Mars

Kom godt i gang med mentaltræningen - udnyt corona-tiden og stævnepausen til at optimere dig i hverdagen og i træningen - samt at gøre dig endnu mere optimeret til når det hele starter op igen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Kristine Ulsø Olsen

Kristine Ulsø Olsen
20 24 29 25
kuo@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Rikke Andersen om Valencia-tur: Jeg er så lettet!

03-03-2021 12:04, af Annika Knudsen Lorentsen

Rikke Andersen var blandt de danske ryttere til start i Valencia, men sammen med sit team nåede hun at forlade stævnepladsen med sine heste i god behold. Hun fortæller, at hun er lettet, men samtidig chokeret over, at hun potentielt kunne have stået i samme situation, som hendes mange rytterkollegaer, der lige nu kæmper for, at så mange heste som muligt overlever virusudbruddet

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

FEI aflyser europæiske stævner i marts på grund af virusudbrud

02-03-2021 07:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Det internationale forbund har valgt at aflyse stævner i 10 europæiske lande i marts måned, og kun enkelte stævner, som allerede er i gang, får lov at køre videre, hvis ingen nye ryttere kommer til

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner

Andrea mistede foden i ulykke: Tilbage i sadlen en måned efter

27-02-2021 20:36, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den norske rytter Andrea Emilie Frednes knuste sin fod og fik den amputeret i en tragisk arbejdsulykke. Kun en måned senere er hun tilbage på hesteryg. – Når protesen er klar, er der intet, som kan stoppe mig, fortæller Andrea

Langehanenberg pensionerer Damsey

25-02-2021 21:21, af Kristine Ulsø Olsen

Den tyske topdressurrytter Helen Langehanenberg har i samråd med ejerne af den 19-årige hannoveranerhingst Damsey, spontant besluttet af hingsten skal pensioneres efter lørdagens Grand Prix kür ved det internationale CDI5* stævne i Doha