Optimering af rytteren – Den mentale verden - 2. del

30-01-2021 07:12

Lars Mars

VÆR OPMÆRKSOM PÅ DEN VÆRDI ”DEN MENTALE VERDEN”, KAN HAVE I CORONA-SITUATIONEN – specielt nu da restriktionerne er blevet forlænget endnu engang

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

UNDGÅ AT MISTE FOKUS – UNDGÅ AT GIVE SLIP – UNDGÅ AT FOKUSERE PÅ DET SOM DU IKKE KAN LIGE NU, BRUG ENERGI PÅ DET SOM DU KAN 

Sparring eller hjælp fra en coach/mentaltræner – kan være et rigtig godt supplement til det som du i forvejen gør – og derved komme godt, og endnu mere styrket gennem aflysningerne/nedlukningerne – så du er klar når det hele starter op igen.

Vi kan træne og træne, for at dygtiggøre os i vores sport – men hvis vores mentale-tilstand, bevidst eller ubevidst, spiller os et puds – eller hvis vores mentale-kompetencer ikke følger med vores sportslige-udvikling - kan det have konsekvenser for både udvikling, resultater, vores trivsel, samt de gode oplevelser.  

Coaching / Mentaltræning:
Efter så mange år, hvor vi mennesker har haft kendskab til ordet og betydningen af mental-træning – er der stadig alt for mange udøvere og trænere, der undervurdere den hjælp som ”det at træne hjernen” kan have af fordele. 

Med hjælp fra en coach/mentaltræner, kan man få skabt endnu mere forståelse for, og kendskab til den mentale-del – og derved åbne op for rigtig mange gode muligheder, som f.eks.:

  • Til udvikling – at skabe nye og flere mentale-kompetencer, samt at optimere tillægsområder der støtter og understøtter den mentale-del.
  • Til håndtering af udfordringer – at skabe viden til nye redskaber, samt at lære, at bruge dem i pressede situationer, når det er ekstra nødvendigt. 
  • I et skadesforløb, for rytteren eller ponyen/hesten – at få skabt et godt overblik i en svær periode - uden at der er alt for mange følelser involveret, der kan hindre en rationel tankegang. At få skabt fokus på det som man kan, fokusere fremadrettet, og på mulighederne i perioden. 
  • Til håndtering af tankerne i corona-situationen – få hjælp til at  navigere bedst muligt mentalt, i corona-situationen - det hjælper både, til at åbne op for nye muligheder - til at kunne holde fokus på planer og målsætninger – til at skabe ”ro på” hvis vi bliver lidt frustreret - til at få det bedste udbytte i situationen.   

Der er desværre mange der føler, at det er en ”svaghed”, at få hjælp til den mentale-del – og mange vælger hellere at bøvle med udfordringerne - eller at stå lidt stille i udviklingen, i et håb om: ”At det nok bliver bedre i morgen, eller næste gang” - i stedet for at søge kompetent hjælp fra en coach/mentaltræner. Og dermed få skabt nye kompetencer og ny viden - så man kan hjælpe sig selv, på den bedste måde. På samme måde som man jo også vælger en ridetræner, for at få den bedste hjælp til ridningen.      

Som jeg ser det, bliver vi klogere og klogere på rigtig mange områder – men groft sagt, bliver vi ”dårligere og dårligere” til at ”kende vores instinkter”, ”mærke efter”, samt at ”kende grunden til vores reaktioner” i forskellige situationer. Vi er desværre ikke helt så nysgerrige på vores mentale-område – og vi driver gerne ”rovdrift” på det, i stedet for at udvikle det.

Forventninger
Jeg har erfaret, at mange ryttere og trænere forventer, at den mentale-udvikling følger med i forbindelse med at man dygtiggøre sig på ponyen/hesten – men det er på ingen måde en selvfølge. For efterhånden som vi bliver dygtigere, stiger forventningerne og kravene automatisk også, både til sig selv, og fra omverdenen. 

Ud fra mine erfaringer, søger de fleste typisk først hjælp til den mentale-del, når de har gået alt, alt for længe med udfordringer/problemer, som har hobet sig op, og som har belastet både glæde, udviklingen og præstationerne i en lang periode, som f.eks.: 

  • At man ikke har præsteret optimalt i noget tid. 
  • At man har fået lidt/meget præstationsangst.
  • At man har fokusere mere på hvad andre mener og tænker, end på sig selv.
  • At man har svært ved at holde fokus på de ønskede mål.
  • At man har mistet troen på sig selv, og egne evner.   
  • At man fokusere mere på det der kan gå/går ”knap så godt” – i forhold til at glæde sig til at vise hvad man/ekvipagen kan.
  • At man mangler udbytte af sin trænings-indsats. 
  • At komme tilbage efter en skadesperiode
  • Osv.

Hamsterhjul
Det kan ofte være svært at håndtere, hvis man er kommet ind i en ”lidt svær periode” - bl.a. fordi at hjernen typisk fokusere på det som den kender - uanset om det er godt for os eller ej. 

Vores hjerne gør typisk det som den er blevet vant til – det er som, at hoppe ind i et hamsterhjul - vi fortsætter typisk, der hvor vi slap sidste gang - uanset om det var godt, eller ”knap så godt” 

  • Når det går godt - vil det typisk være selvforstærkende – så det meste af det som vi gør, bliver typisk godt – det skaber glæde og endnu mere viden og tryghed til næste gang
  • Hvis det går ”knap så godt” - kan det typisk også være selvforstærkende – så det meste af det som vi gør, bliver nervøst, og med ”frygt” for at lave ”fejl”, eller at det går ”knap så godt”.  
Nyheden fortsætter efter annoncen

MENTAL-HJÆLP TIL AT SKABE ”UDVIKLING OG NYE KOMPETENCER” – ELLER TIL ”HÅNDTERING AF UDORDRINGER”

Efter min mening og erfaringer, kan rigtig mange udøvere opnå store fordele ved at benytte sig af en kompetent coach/mentaltræner. Både til at skabe kompetencer til endnu mere udvikling, eller til håndtering af udfordringerne. (Sørg for at det er, en med sportslig konkurrence-erfaring).

Håndtering af udfordringer
Ved at få synliggjort og skabt forståelse for, hvorfor vi reagere som vi gør i forskellige situationer - kan vi få skabt et stærkt og solidt mentalt-fundament, som kan bruges både i hverdagen, til træning, samt i pressede situationer.

  • Hvis man afhjælper udfordringerne fra starten, kan man nedsætte risikoen for ”knap så gode” oplevelser – samt at komme hurtigere tilbage til bedre udvikling og præstation, samt gode oplevelser.  
  • Jo længere tid man venter, jo længere tid tager det desværre at komme tilbage.
  • Min filosofi er at vi ikke skal fortrænge eventuelle udfordringer – men skaber fokus på at acceptere, at de er der – så vi ikke bliver ”bange ” for dem - men lære at håndtere dem, hvis / når de prøver at påvirke os 

Udvikling og nye kompetencer
Der kan være store fordele ved at skabe ny viden, samt at opbygge og optimere mentale-kompetencer - som både kan hjælpe og støtte til udvikling og præstation - samt til at skabe forståelse for, hvorfor vi nogle gange tænker og handler som vi gør. 

  • Det er meget lettere at udvikle og forbygge - i forhold til at helbrede.
  • Sørg for at dine mentale-kompetencer altid følger din ride-udvikling og niveau.
  • På samme måde som du forbereder og udvikler dig, med træning til din ridning – er der store fordele ved, at bruge noget tid på, at træne og udvikle den mentale-del også.

DU KAN LÆSE 1. DEL AF ”DEN MENTALE VERDEN” HER

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ STYRKET OG UDVIKLET DINE MENTALE-KOMPETENCER – TIL STOR FORDEL FOR DIN UDVIKLING, PRÆSTATION, DIN TRIVSEL, SAMT GODE OPLEVELSER. 

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt HER, på min blog på RIDEHESTEN.COM

Jeg har skrevet en del blogindlæg på RIDEHESTEN.COM som kan hjælpe alle til optimering, samt til at få det bedste udbytte i corona-situationen – måske de også kan inspirere dig. 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisktræner samt optimering 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner