Optimering af rytteren - Den mentale verden - 1. del

23-01-2021 12:20

Lars Mars

Kom godt i gang med mentaltræningen - udnyt corona-tiden og stævnepausen til at optimere dig i hverdagen og i træningen - samt at gøre dig endnu mere optimeret til når det hele starter op igen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

DER ER RIGITG MANGE GODE UDVIKLINGSMULIGHEDER – ENTEN PÅ EGEN HÅND ELLER MED HJÆLP FRA EN COACH/MENTALTRÆNER – UANSET HVILKET NIVEAU DU RIDER PÅ. 

Mentaltræning på egen hånd: På samme måde som du træner din pony/hest for at dygtiggøre dig - er det også rigtig godt, at træne og dygtiggøre dig, på det mentale område.

Et godt sted at starte er bl.a. at skabe fokus på vores INDSTILLING til det vi skal i gang med:

 • At fokusere på det, som du ved, at du kan – det skaber bl.a. ”ro på”, og tryghed i hjernen
 • At finde løsninger – i stedet for at fokusere på det ”der kan være svært”, eller det ”der går knap så godt” – det skaber bl.a. en positiv indstilling i hjernen, i stedet for at sætte den er i ”alarmberedskab”. 
 • At glæde dig til at ride – så det ikke ”bare, bliver noget du skal”, for at kunne præstere – ved at tænke på glæden, påvirker vi bl.a. hjernen positivet, som hjælper til overskud og overblik.   
 • Lær din hjerne lidt bedre at kende – f.eks. hvad gøre ”Bevidstheden vs. underbevidstheden” – samt følelser, reaktioner og instinkter fra ”Krybdyrhjernen”  

Hvis du vælger hjælp fra en coach/mentaltræner: Jeg vil anbefale at du vælger en der på egen krop og hjerne, har stor erfaring med at deltage i konkurrencer – en der er vant til, og har forståelse for hvordan påvirkninger kan føles i både krop og hjerne - og hvordan man kan navigere i forskellige følelser og påvirkninger, der kan opstå både bevidst og ubevidst. Detaljerne kan coachen/mentaltræneren simpelthen ikke læse, eller uddanne sig til – det kommer kun via erfaringer på deres egen krop og hjerne.  

Det kan være en jungle at vælge på markedet blandt coaches/mentaltrænere 
Der er masser af coaches/mentaltrænere der er super gode, og alle vil dig det bedste, og stort set ud fra de samme principper – derfor vil jeg bl.a. anbefale dig at være opmærksom på flg.:

 • Der skal være god kemi: Tag en god telefon-snak med en eller flere coaches/mentaltrænere inden du vælger den der skal hjælpe dig – så du har noget at vurdere ud fra, inden I tager det første møde.
 • Spørg altid indtil hvordan coachen/mentaltræneren arbejder: Det er rigtig godt at vide om der bliver arbejdet med quickfix-løsninger, eller om det er langsigtede løsninger, som du også kan bruge når du er allermest presset, og måske ikke lige kan tænke rationelt, eller f.eks. hvis målet er at udvikle dig til et højre-niveau.  
 • Spørg ind til coachens/mentaltrænerens egne konkurrence-erfaringer: Det giver altid en tryghed at tale med en der ved hvad der kræves, og hvilke følelser der kan være inden, under og efter konkurrence situationer - eller har kendskab til hvis ”troen på sig selv” forsvinder en periode.   
 • Træning og stævner: Spørg ind til om coachen/mentaltræneren er interesseret i at tage med til træning og stævner, og evt. at samarbejde med ride-træneren, hvis du kunne være interesseret i dette. Det kan være en rigtig god måde, at se hvordan det virker, det som man arbejder med - eller for at blive mindet om, det som man arbejder med, indtil det er implementeret som en vane.  
 • Aftal aldrig et længere forløb inden I er startet: Når du har haft nogle coaching-møder, kan du danne dig et indtryk, og et overblik over hvordan det går, og om det giver værdi for dig, det som I arbejder med.

VORES HJERNE ER FANTASTISK, DEN KAN HJÆLPE OS TIL AT DYGTIGGØRE OS, TIL UDVIKLING, TIL OPTIMAL PRÆSTATION, OG TIL GODE OPLEVELSER – MEN DEN KAN DESVÆRRE OGSÅ PÅVIRKE OS, TIL DET STIK MODSATTE 

HAR DU F.EKS. OPLEVET SITUATIONER SOM:

 • At tvivle lidt på dig selv i vigtige situationer?
 • At du skaber mere fokus på det som kan gå ”knap så godt” - i forhold til at ”glæde dig”, til at vise hvad du kan”?
 • At blive irriteret og frustreret på dig selv og andre, hvis en træning eller konkurrence ikke lige går som håbet – og har svært ved at tænke rationelt bagefter? 
 • At blive nervøs, som f.eks.: 
  - At du har svært ved at koncentrere dig, ikke kan huske, eller at du bliver hurtigere irriteret
  - At mærke et ubehag i kroppen, så du f.eks. ikke har appetit, ryster lidt, fryser eller har det varmt, eller har svært ved at trække vejret optimalt?

DEN MENTALE VERDEN ER ET MEGA SPÆNDENDE OMRÅDE – OG DET ER MIN HELT STORE PASSION OG INTERESSE, AT KUNNE HJÆLPE OG VEJLEDE SPORTSUDØVERE TIL UDVIKLING, ELLER HÅNDTERING AF UDFORDRINGER

Ved at lære vores hjerne lidt bedre at kende - kan vi bedre skabe forståelse for hvorfor og hvordan den reagere og påvirker os i forskellige situationer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Groft fortolket, vil jeg forsøge at skitsere et lille billede af, hvad der kan være brugbar viden, når vi arbejder med den mentale verden – vi kan dele vores hjerne op i to: 

 • En del af hjernen, er den ”udviklede-del”: Den som har vi udviklet siden evolutionen – hvor vi via erfaringer, viden og udvikling, har lært hvad vi kan gøre i forskellige situationer.
 • En anden del, er ”krybdyrhjernen” (reptilhjernen):  Den er stadig styret af instinkter, helt tilbage fra mange tusind år siden – hvor eneste hovedopgave var at ”holde os i live / at overleve” – faktisk på nogle områder som hos ponyen/hesten.      

Det kan lyde lidt underligt, men en del af vores hjerne har faktisk stadigt ”sit helt eget liv”

Den er stadig styret via instinkter - så hvis der er optræk til noget, som f.eks. til en eksamen, til en jobsamtale, eller når vi skal præstere enten til træning eller stævne – vil der typisk frigives ”adrenalin”, som enten gør os ”kampklar”, eller sætte gang i ”alarmberedskabet”

 • Adrenalin som ”kamphormon”: Hjælper os til, at sætte os op til en ”opgave”, så vi bliver endnu mere klar til at præstere – ved bl.a. at skabe overskud, overblik, tænke hurtigt o.l.  
 • Adrenalin som ”stresshormon”: Hvis hjernen oplever noget der kan føles ”ubehageligt eller gør os usikker” så sættes der gang i ”alarmberedskabet” og gør os klar til at ”flygte” – det er også det som vi kender som ”nervøsitet” – det er ikke en behagelig følelse, og den gør os utryg. 

FØLELSE AF NERVØSITET
Er altså ikke farlig for vores præstation eller oplevelse - hvis vi bare lære at forstå den.

 • Hvis følelsen af ”nervøsitet” opstår kan der typisk være to grunde:
  1. At krop og hjerne gør sig klar til ”kamp” – til at klare en ”opgave”.
  2. At hjernen beskytter os mod ”knap så gode oplevelser” – som f.eks. hvis vi er utryg, eller usikker på om vi kan klare en ”opgave”. Derfor forsøger den at få os til at ”flygte”, at få os til at undgå at ”kaste os ud i opgaven”. Her skal vi have, og lære at bruge nogle ”redskaber” til at håndtere situationen – så det ikke går ud over præstationen og oplevelsen.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING, FORSTÅELSE OG HÅNDTERING AF DIN HJERNE

Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på RIDEHESTEN.COM

Jeg har skrevet en del blogindlæg på RIDEHESTEN.COM som kan hjælpe alle til optimering, samt til at få det bedste udbytte i corona-situationen – måske de også kan inspirere dig. 

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisktræner samt optimering 

Læs også

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 4. del

21-02-2021 15:38, af Lars Mars

Jeg håber at mine perspektiver, kan inspirere ryttere, trænere og forældre - til at skabe mere interesse, forståelse samt mere indsigt i den måde, som vores hjerne arbejder på - samt hvordan hjernen og det mentale-område kan hjælpes og optimeres

Optimering af rytteren - Den mentale verden - 3. del

09-02-2021 15:23, af Lars Mars

Skab den bedste start for det som du skal i gang med

Optimering af rytteren – Den mentale verden - 2. del

30-01-2021 07:12, af Lars Mars

VÆR OPMÆRKSOM PÅ DEN VÆRDI ”DEN MENTALE VERDEN”, KAN HAVE I CORONA-SITUATIONEN – specielt nu da restriktionerne er blevet forlænget endnu engang

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

To dressurhingste har bestået 35-dages testen

22-02-2021 11:48, af Thomas Bach Jensen
Avl|

To dressurhingste gik i går søndag den 21. februar den afsluttende prøve ved Dansk Varmblods ekstraordinære 35-dages test på Tørring Ridecenter, hvor begge hingste opnåede over 800 point

Søren Hove Nielsen er ikke mere

22-02-2021 10:23, af Thomas Bach Jensen

En stor hestemand er gået bort. Tidligere auktionarius og avler i Dansk Varmblod, dommer i Dansk Oldenborg Avl mv., Søren Hove Nielsen døde natten til lørdag

Tragisk ulykke stopper ikke springrytter Amalie Nanfeldt

19-02-2021 15:15, af Liv Haumann Madsen

Da den 17-årige konkurrencerytter Amalie Nanfeldt blev sparket i hovedet, forstod lægerne ikke, at hun overhovedet havde lyst til at nærme sig en hest igen. Allerede kort tid efter ulykken, var hun tilbage på hesteryg. Nu glæder hun sig til, at der igen bliver åbnet for stævnebanerne

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Lad os nu passe på hestene under rytter

23-02-2021 18:23, af Lone Rytter

I år starter livet som ridehest for Saga og Safran, der begge fylder tre år. Og jeg har gjort mig rigtig mange tanker og overvejelser omkring det. Ikke mindst fordi, jeg jævnligt kender eller hører om heste, der er blevet presset alt for meget i deres unge år – og som for nogles vedkommende ender med aldrig at blive rideheste, mens andre skal ”rettes op”

Dennis Fisker ene dansker til CHI Al Shaqab

22-02-2021 19:29, af Thomas Bach Jensen

Berider Dennis Fisker er som den eneste danske dressurrytter tilmeldt CHI-stævnet i Al Shaqab, Doha i uge 8. Ridehesten har talt med ham

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1