Nyheden fortsætter efter annoncen
DER ER RIGITG MANGE GODE UDVIKLINGSMULIGHEDER – ENTEN PÅ EGEN HÅND ELLER MED HJÆLP FRA EN COACH/MENTALTRÆNER – UANSET HVILKET NIVEAU DU RIDER PÅ.
Mentaltræning på egen hånd: På samme måde som du træner din pony/hest for at dygtiggøre dig - er det også rigtig godt, at træne og dygtiggøre dig, på det mentale område.
Et godt sted at starte er bl.a. at skabe fokus på vores INDSTILLING til det vi skal i gang med:
- At fokusere på det, som du ved, at du kan – det skaber bl.a. ”ro på”, og tryghed i hjernen
- At finde løsninger – i stedet for at fokusere på det ”der kan være svært”, eller det ”der går knap så godt” – det skaber bl.a. en positiv indstilling i hjernen, i stedet for at sætte den er i ”alarmberedskab”.
- At glæde dig til at ride – så det ikke ”bare, bliver noget du skal”, for at kunne præstere – ved at tænke på glæden, påvirker vi bl.a. hjernen positivet, som hjælper til overskud og overblik.
- Lær din hjerne lidt bedre at kende – f.eks. hvad gøre ”Bevidstheden vs. underbevidstheden” – samt følelser, reaktioner og instinkter fra ”Krybdyrhjernen”
Hvis du vælger hjælp fra en coach/mentaltræner: Jeg vil anbefale at du vælger en der på egen krop og hjerne, har stor erfaring med at deltage i konkurrencer – en der er vant til, og har forståelse for hvordan påvirkninger kan føles i både krop og hjerne - og hvordan man kan navigere i forskellige følelser og påvirkninger, der kan opstå både bevidst og ubevidst. Detaljerne kan coachen/mentaltræneren simpelthen ikke læse, eller uddanne sig til – det kommer kun via erfaringer på deres egen krop og hjerne.
Det kan være en jungle at vælge på markedet blandt coaches/mentaltrænere
Der er masser af coaches/mentaltrænere der er super gode, og alle vil dig det bedste, og stort set ud fra de samme principper – derfor vil jeg bl.a. anbefale dig at være opmærksom på flg.:
- Der skal være god kemi: Tag en god telefon-snak med en eller flere coaches/mentaltrænere inden du vælger den der skal hjælpe dig – så du har noget at vurdere ud fra, inden I tager det første møde.
- Spørg altid indtil hvordan coachen/mentaltræneren arbejder: Det er rigtig godt at vide om der bliver arbejdet med quickfix-løsninger, eller om det er langsigtede løsninger, som du også kan bruge når du er allermest presset, og måske ikke lige kan tænke rationelt, eller f.eks. hvis målet er at udvikle dig til et højre-niveau.
- Spørg ind til coachens/mentaltrænerens egne konkurrence-erfaringer: Det giver altid en tryghed at tale med en der ved hvad der kræves, og hvilke følelser der kan være inden, under og efter konkurrence situationer - eller har kendskab til hvis ”troen på sig selv” forsvinder en periode.
- Træning og stævner: Spørg ind til om coachen/mentaltræneren er interesseret i at tage med til træning og stævner, og evt. at samarbejde med ride-træneren, hvis du kunne være interesseret i dette. Det kan være en rigtig god måde, at se hvordan det virker, det som man arbejder med - eller for at blive mindet om, det som man arbejder med, indtil det er implementeret som en vane.
- Aftal aldrig et længere forløb inden I er startet: Når du har haft nogle coaching-møder, kan du danne dig et indtryk, og et overblik over hvordan det går, og om det giver værdi for dig, det som I arbejder med.
VORES HJERNE ER FANTASTISK, DEN KAN HJÆLPE OS TIL AT DYGTIGGØRE OS, TIL UDVIKLING, TIL OPTIMAL PRÆSTATION, OG TIL GODE OPLEVELSER – MEN DEN KAN DESVÆRRE OGSÅ PÅVIRKE OS, TIL DET STIK MODSATTE
HAR DU F.EKS. OPLEVET SITUATIONER SOM:
- At tvivle lidt på dig selv i vigtige situationer?
- At du skaber mere fokus på det som kan gå ”knap så godt” - i forhold til at ”glæde dig”, til at vise hvad du kan”?
- At blive irriteret og frustreret på dig selv og andre, hvis en træning eller konkurrence ikke lige går som håbet – og har svært ved at tænke rationelt bagefter?
- At blive nervøs, som f.eks.:
- At du har svært ved at koncentrere dig, ikke kan huske, eller at du bliver hurtigere irriteret
- At mærke et ubehag i kroppen, så du f.eks. ikke har appetit, ryster lidt, fryser eller har det varmt, eller har svært ved at trække vejret optimalt?
DEN MENTALE VERDEN ER ET MEGA SPÆNDENDE OMRÅDE – OG DET ER MIN HELT STORE PASSION OG INTERESSE, AT KUNNE HJÆLPE OG VEJLEDE SPORTSUDØVERE TIL UDVIKLING, ELLER HÅNDTERING AF UDFORDRINGER
Ved at lære vores hjerne lidt bedre at kende - kan vi bedre skabe forståelse for hvorfor og hvordan den reagere og påvirker os i forskellige situationer.
Nyheden fortsætter efter annoncen
Groft fortolket, vil jeg forsøge at skitsere et lille billede af, hvad der kan være brugbar viden, når vi arbejder med den mentale verden – vi kan dele vores hjerne op i to:
- En del af hjernen, er den ”udviklede-del”: Den som har vi udviklet siden evolutionen – hvor vi via erfaringer, viden og udvikling, har lært hvad vi kan gøre i forskellige situationer.
- En anden del, er ”krybdyrhjernen” (reptilhjernen): Den er stadig styret af instinkter, helt tilbage fra mange tusind år siden – hvor eneste hovedopgave var at ”holde os i live / at overleve” – faktisk på nogle områder som hos ponyen/hesten.
Det kan lyde lidt underligt, men en del af vores hjerne har faktisk stadigt ”sit helt eget liv”
Den er stadig styret via instinkter - så hvis der er optræk til noget, som f.eks. til en eksamen, til en jobsamtale, eller når vi skal præstere enten til træning eller stævne – vil der typisk frigives ”adrenalin”, som enten gør os ”kampklar”, eller sætte gang i ”alarmberedskabet”
- Adrenalin som ”kamphormon”: Hjælper os til, at sætte os op til en ”opgave”, så vi bliver endnu mere klar til at præstere – ved bl.a. at skabe overskud, overblik, tænke hurtigt o.l.
- Adrenalin som ”stresshormon”: Hvis hjernen oplever noget der kan føles ”ubehageligt eller gør os usikker” så sættes der gang i ”alarmberedskabet” og gør os klar til at ”flygte” – det er også det som vi kender som ”nervøsitet” – det er ikke en behagelig følelse, og den gør os utryg.
FØLELSE AF NERVØSITET
Er altså ikke farlig for vores præstation eller oplevelse - hvis vi bare lære at forstå den.
- Hvis følelsen af ”nervøsitet” opstår kan der typisk være to grunde:
1. At krop og hjerne gør sig klar til ”kamp” – til at klare en ”opgave”.
2. At hjernen beskytter os mod ”knap så gode oplevelser” – som f.eks. hvis vi er utryg, eller usikker på om vi kan klare en ”opgave”. Derfor forsøger den at få os til at ”flygte”, at få os til at undgå at ”kaste os ud i opgaven”. Her skal vi have, og lære at bruge nogle ”redskaber” til at håndtere situationen – så det ikke går ud over præstationen og oplevelsen.
RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING, FORSTÅELSE OG HÅNDTERING AF DIN HJERNE
Hvis du er nysgerrig kan du læse mere om hjælpende og optimerende muligheder på min hjemmeside WWW.RYTTEROPTIMERING.DK samt på min blog på RIDEHESTEN.COM
Jeg har skrevet en del blogindlæg på RIDEHESTEN.COM som kan hjælpe alle til optimering, samt til at få det bedste udbytte i corona-situationen – måske de også kan inspirere dig.
Med sportslig hilsen
Lars mars
Mental – og fysisktræner samt optimering