Nina Marie Villadsen
Danmark er repræsenteret i dressur, springning, voltigering og reining, og for dressur- og springrytterne er der udover EM også OL-kvalifikation på spil.
OL-kvalifikationen skal i hus
Det danske dressurlandshold består af danmarksmester Anna Kasprzak på Donnperignon, Mikala Münter Gundersen på My Lady, Rikke Svane på Finckenstein og Daniel Bachmann Andersen på Blue Hors Loxana. Og der er store forventninger til ekvipagerne.
Når holdmesterskabet ved EM skal afgøres i Grand Prix-programmet den 12. – 13. august, er der nemlig mere end medaljer på spil for det danske landshold. De tre bedste hold kvalificerer sig nemlig til OL i Rio i 2016, men da formstærke Storbritannien, Tyskland og Holland allerede har sikret sig kvalifikation, vil en Top 6-placering sandsynligvis være nok til at sikre dansk OL-kvalifikation.
- Den absolut vigtigste målsætning for os ved EM er at sikre kvalifikationen til OL. Anna og Mikala har et par års erfaring på det her landsholdsniveau, mens Rikke og Daniel er debutanter, så det er et ungt hold, vi stiller med, men jeg tror på, at de alle vil give sig 100 % for at levere gode præstationer og sikre os OL-kvalifikationen, siger Kimi Nielsen, elitechef i dressur.
Holdmesterskabet ved EM afgøres i Grand Prix den 12. og 13. august. Herefter går de 30 bedste (og evt. ligeplacerede) videre til det individuelle mesterskab i Grand Prix Special, som rides den 15. august. For de 15 bedste ekvipager (maks. tre pr. nation) i Grand Prix Specialen vil der være endnu et sæt EM-medaljer på spil, da disse ekvipager går videre til kür-finalen, der rides den 16. august.
Vi springer for OL-kvalifikation
De danske springryttere skal dyste mod de bedste i Europa, når EM-springningen afvikles fra den 19. til den 23. august. Landstræner Lars N. Pedersen har udtaget danmarksmester Rikke Haastrup Kristensen på Qualico du Bobois, Andreas Schou på Lenardo der Kleine eller Allstar, Linnea Ericsson på Caddie R og Søren Pedersen på Tailormade Chaloubet til at springe for Danmark. Thomas Sandgaard på Amarone er med som 5. mand, mens Torben Frandsen og Antares er reserver.
EM er sidste mulighed for kvalifikation af et hold til OL i Rio, og det er de tre bedste vesteuropæiske nationer ved EM, der får kvalifikationen. Dog er Tyskland, Holland, Sverige og Frankrig allerede kvalificeret, så de tæller ikke med i regnskabet.
- Det ville være helt igennem fantastisk med en OL-kvalifikation, og vi er også 100 % indstillet på at ride vores chance. Det betyder, at vi allerede skal satse i den indledende tidsspringning for at være med fremme i holdklassementet. Vi ved, at konkurrencen er benhård på det her niveau, og selvom vores ekvipager har vist stærke takter på det seneste, ved vi også, at vores konkurrenter er i rigtig god form. Vi ved, at vi er outsidere, men vi går efter det, og det vil være fantastisk, hvis vi får et hold til Rio, siger Lars N. Pedersen.
De individuelle EM-medaljer afgøres over fem runder, hvor alle tæller med i det samlede regnskab, mens holdmesterskabet afgøres over de tre første runder.
Første udfordring er den 19. august i en 150 cm høj tidsspringning, der springes i metode C. Det betyder, at ekvipagen med bedste tid får 0 fejl med videre i konkurrencen, mens de næste får fejl efter, hvor stor en difference, der er på deres tid i forhold til vinderens tid. Differencen i sekunder halveres og giver antal fejl.
Eksempel: Vinderen har en tid på 73 sekunder, og nr. 2 har en tid på 75 sekunder. Differencen er dermed 2 sekunder, som halveres, hvilket betyder, at nr. 2 får 1 fejl med videre.
Den 20. og 21. august afvikles holdfinalen over to runder, hvor der springes på en 160 cm bane efter metode A (færrest fejl). Alle ekvipager kan starte i første runde den 20. mens anden runde kun er åben for de 10 bedste hold og 50 bedste individuelle ekvipager. Holdmesterskabet afgøres herefter ved sammenlægning af det enkelte holds tre bedste resultater fra alle tre runder.
Søndag den 23. august afgøres den individuelle EM-finale over to runder på en 160 cm høj bane efter metode A. Finalen er åben for de 25 bedste ekvipager (sammenlagt efter de tre første runder), og mesterskabet afgøres ved sammenlægning af fejlene fra alle fem runder i mesterskabet.
Eventuel individuel kvalifikation til OL i Rio afgøres først til marts 2016.
Kristina repræsenterer Danmark i voltigering
I det europæiske mesterskab i voltigering for kvinder er vi repræsenteret af voltigør Kristina Jensen med hesten Jackson og Dorthe Ballegaard for enden af longen.
Mesterskabet afgøres over to runder, hvor første runde består af en obligatorisk test den 20. august og en kür den 21. Resultatet fra første runde er gennemsnittet af de to resultater. Kun de 15 bedste voltigører videre til anden runde, der består af et teknisk program den 22. august og en kür den 23. Mesterskabet afgøres ved sammenlægning af det gennemsnitlige resultat fra første runde og det gennemsnitlige resultat fra anden runde.
Reininglandshold klar til EM
Den danske reining-forening National Reining Horse Association sender også et landshold afsted til EM. Holdet består af Ditte Poulsen på Dun Dreamed, Rebecca Jensen på Whiz Be San Badger, Annette Andersen på Dun Lostma Chocolate og Jessica Caglaret på Shine Way.
Den 14. august afvikles holdmesterskabet, og det enkelte holds resultat findes ved sammenlægning af de tre bedste ekvipagers resultater. Klassen er også første kvalifikation til den individuelle EM-finale, som de 15 bedste ekvipager bliver direkte kvalificeret til. Den 15. august afvikles den anden individuelle finalekvalifikation, hvor nr. 16 – 35 fra første runde skal dyste om at komme i top 5, som giver kvalifikation til finalen. Denne afvikles søndag den 16. august, og det er udelukkende finaleresultatet, der afgør de individuelle medaljer.
Kilde: Dansk Ride Forbund