Nedslidte dragter hæmmer hovens bæreevne

02-12-2013 06:23

Ny forskning bekræfter, at heste med nedslidte dragter har nedsat hovdeformation og stødabsorbering

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Nedslidte dragter er et almindeligt problem hos heste og kan forårsage nedsat præstationsevne og halthed. Fordi der kun er sparsom viden om mekanismen bag denne tilstand, så har en gruppe forskere fra The Royal Veterinary College i London, England, for nylig undersøgt forholdet mellem nedslidte dragter og hovdeformation.

Hestenes hove oplever gennem stød kræfter så høje som 2,5 gange deres kropsvægt, når de galopperer, hver gang hoven rammer jorden. Heldigvis har heste udviklet flere anatomiske træk, som tillader dem at klare de høje belastninger, et af ??dem er, hvordan hoven deformerer under belastning. Hovens deformation (dybest set en ændring i hovkapslens form) er en stødabsorberende mekanisme.

Hos heste med nedslidte dragter, er dragterne lavere og har en anden form end normale dragter, hvilket kan svække deres evne til at deformere under belastning.

Forskerne antager, at hovens deformation vil være nedsat i hove med nedslidte dragter sammenlignet med normale hove. Hvis dette viser sig at være sandt, så vil heste med nedslidte dragter ikke være i stand til at klare lige så høje belastninger som heste med normale hove, og andre muskuloskeletale strukturer vil komme under større belastning og have en øget risiko for skader.

I undersøgelsen brugte forskerne 12 ben fra døde heste, hvoraf seks var med nedslidte dragter og seks. Holdet placerede syv markører på hver dragt, en trykplade under hoven og brugte et kamera, samt bevægelsesanalyse for at fastslå hovens deformation under belastning. De belastede benene, som hvis hesten bevægede sig i hurtigt trav eller galop, og holdet udførte fire forsøg på hvert ben. Holdet sammenlignede derefter hovens deformation mellem de nedslidte og ikke-nedslidte dragter medialt (mod indersiden af ??hoven) og lateralt (mod ydersiden).

Dag sagde, at de fandt en signifikant forskel i lodret hovdeformation mellem heste med og uden nedslidte dragter. De bemærkede også, at de mediale dragter deformerede mere end de laterale dragter i hove med nedslidte dragter. Deres resultater bekræftede deres hypotese, at heste med nedslidte dragter har nedsat hovdeformation og dermed også nedsat stødabsorbering.

Hove med nedslidte dragter viser mindre hovdeformation, og dermed faldende stødabsorberende effekt og muligvis øget belastning på andre muskuloskeletale strukturer, og muligvis også påvirket blodforsyning i denne region. Nedslidte dragter kan prædisponere heste for udvikling af yderligere hovpatologi, såsom hovsenebensbetændelse.

Undersøgelsen ‘Does hoof deformation differ between horses with collapsed heels and horses with non-collapsed heels?’ blev offentliggjort i oktoberudgaven af The Journal of Equine Veterinary Science.

Kilde: The Horse

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald