Annika Knudsen Lorentsen
Ganske kort fortalt må man ride på mange danske strande i perioden fra 1. september til 31. maj, hvorimod man i sommerhalvåret kan blive afskåret fra at ride på strandende mange steder i landet. Der findes dog steder – eksempelvis på den jyske vestkyst, hvor man hele året er velkommen på hesteryg. Læs med her, hvis du gerne vil blive klogere på, hvad der er go og no go, når du gerne vil på stranden med din bedste hesteven.
I perioden fra 1. september til 31. maj må man ride på den ubevoksede strandbred. Når man skal ned til den ubevoksede del af stranden, må man ride direkte over den bevoksede del af en strandbred, hvis strandbredden i øvrigt ikke er klitfredet.
Det betyder, at du IKKE må ride henover bevoksede klitfredede arealer, som ligger uden for lovligt anlagte veje. Derudover skal du være opmærksom på, at hvis du skal på stranden, skal det være muligt at komme derned via offentlige veje eller private veje, hvor ridning ikke er forbudt ved skiltning.
Selve strandkanten er også kun åben for ridning i perioden fra 1. september til 31. maj. Det samme gør sig i øvrigt gældende i forhold til at trække med hesten i strandkanten eller på stranden.
Må man bade og ride på stranden om sommeren?
Det er tilladt at bade med heste i havet, fordi badning foregår længere ude end i strandkanten, som går under stranddefinitionen. Det betyder, at badning i havet ikke er reguleret af naturbeskyttelsesloven.
Langs den jyske vestkyst findes der strækninger, der fungerer som offentlig vej og her må du ride lige så meget du vil – hele året rundt.
Derudover kan ejeren af en strand give lov til yderligere ridning, hvis arealet i øvrigt ikke er klitfredet. Der findes eksempelvis lokale aftaler om, at man må ride på Naturstyrelsens arealer om sommeren på de steder og tidspunkter, hvor det ikke generer andre badegæster.
Hvis du vil bade i en sø, kræver det ejerens tilladelse.
Det kan være svært at finde ud af, hvordan forholdene for ridning er netop der, hvor du gerne vil besøge stranden med din hest. Hvis du er i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte Naturstyrelsens lokale enheder.
Kender du takt og tone for ridning på Naturstyrelsens arealer?
Om du er på vej til stranden eller på vej ud i den smukke, grønne skov, så gælder der nogle regler for takt og tone, når du bevæger dig ud i naturen på hesteryg. Lær dem udenad, så er du både en sikker og god repræsentant for ridesporten.