Kristine Ulsø Olsen
Vi ser på diverse sociale medier at vores billeder bliver brugt flittigt rundt omkring. Problemet i en del tilfælde, er desværre at billederne ikke er købt og derved har logo påført. Vores billederne er beskyttet af ophavsretten og det er derfor ulovligt at kopiere vores billeder fra vores fotodatabase og ligeledes de billeder som vi bruger i vores nyheder og på facebook- også selvom der er logo på. Det betyder at du altså ikke må tage et screenshot på din telefon og bruge billedet på Facebook eller Instagram.
Et hvilket som helst fotografisk billede er nemlig beskyttet af ophavsretsloven. Retsstillingen er, at du ikke bare må anvende andre personers fotografier uden tilladelse, også selvom du selv skulle være med på billedet. Det betyder, at man som minimum skal have tilladelse eller have betalt for billedet, før end man har ret til selv at bruge det.
Beskyttelse af foto
Man skal desuden være opmærksom på at fotografier er beskyttet af den såkaldte 70-års regel. Det betyder at fotografier og billeder er beskyttet af ophavsloven i 70 år efter ophavsmandens død eller 50 år fra udgangen af det, år billedet blev taget. Efter de 70 år kan man frit vælge at bruge billedet. I de fleste tilfælde er det sådan at ophavsmanden og fotografen er den samme, hvis ikke det er tilfældet, skal man indhente en tilladelse fra begge parter.
Konsekvenser
Der er ret store konsekvenser ved at bruge andres fotografier uden den nødvendige tilladelse. Det kan udløse bøder på flere tusinde kroner, som kan blive ret så bekosteligt, da der er flere forskellige omkostninger og bøder involveret i denne overtrædelse.
I apriludgaven af magasinet Ridehesten fra 2016 kan du læse en artikel skrevet af advokat Trine Binderup Larsen fra Advodan Aalborg, der blandt andet handler om hvilke fotografier du må bruge, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis du bruger et foto uden samtykke.
Se artikel herunder